Uusi apu masennukseen? Kaksi kertaa niin tehokas kuin tavanomaiset masennuslääkkeet

Nenäsuihke mahdollistaisi ketamiinihoidon aiempaa suuremmalle potilasryhmälle.

Synapsien runsas taantuminen laittaa mielen todella matalaksi – tämä prosessi on yhteydessä masennuksen kehittymiseen.

17.5.2020 8:45

Aivojemme sisäinen kommunikaatio on synapsisen toimialaa. Ne ovat pieniä ulokkeita, joiden avulla hermosolut viestivät sähkökemiallisesti keskenään.

Pitkäaikainen stressi laittaa yhteydet pätkimään – toisin sanoen aiheuttaa aivojen synapsien taantumista ja häiriöitä aivoverkoissa.

Synapsien runsas taantuminen laittaa mielen todella matalaksi – tämä prosessi on yhteydessä masennuksen kehittymiseen. Tästä saatiin näyttöä Turun biotiedekeskuksen tutkimuksessa, joka julkaistiin maaliskuussa Society for Neuroscience -lehdessä.

Tutkijat kytkivät JNK-nimisen proteiinin toiminnan pois päältä synapseissa optogeneettisellä menetelmällä eli valosäteiden avulla.

– JNK-proteiinin toiminnan rajoittaminen valosäteen avulla esti pitkittyneessä stressissä tapahtuvan synapsien taantumisen, kertoo tutkija Patrik Hollós tutkimusraportissa.

Ketamiini esti synapsien taantumisen

Samassa yhteydessä tutkijat osoittivat, että uudentyyppinen nopeavaikutteinen masennuslääke, ketamiini, esti JNK-proteiinin toiminnan ja synapsien taantumisen.

Tulokset osoittivat, että JNK toimii synapseissa stressin tunnistajana ja sen aktivoituminen aiheuttaa synapsirakenteiden nopean purkamisen.

– Vastaavasti JNK:n estäminen auttaa synapseja sietämään pitkittynyttä stressiä, tutkimusryhmän johtaja Eleanor Coffey selvittää raportissa.

Paitsi että ketamiini voi olla erittäin tehokas masennuksen ja ahdistuksen hoidossa, se voi vähentää nopeasti itsemurha-aikeita. Näin kertoo Harvardin yliopiston viime vuonna julkaistu raportti.

– Muiden itsemurha-ajatusten ja masennuksen hoitojen tehokkuus kestää usein viikkoja tai jopa kuukausia, ja joidenkin ihmisten on kokeiltava useita lääkkeitä tai lähestymistapoja helpotuksen saamiseksi, kertoo raportissa Harvardin yliopiston tohtori Robert C. Meisner.

Nenäsuihkeesta uusi apu?

Suomessa masennuksen ketamiinihoidot aloitettiin vuonna 2010 TYKS:ssa. Kyseessä on ketamiinin infuusiohoito eli aine pistetään suoneen.

Modernimpi muoto on hoitaa masennusta nenäsuihkeella, joka sisältää esketamiinia. Se on kemiallinen muunnos ketamiinista.

Yhdysvaltain terveysviranomainen FDA hyväksyi esketamiinin jo vuosikymmeniä sitten nukutuslääkkeeksi, mutta viime vuonna Yhdysvallat ja sen perässä Euroopan komissio hyväksyvät esketamiinia sisältävän nenäsuihkeen keskivaikean tai vaikean masennuksen hoitoon.

 Lääke itsessään ei paranna vaan antaa aivoille sopivan sysäyksen. Hoidon onnistuminen riippuu siitä, miten aivot reagoivat lääkkeeseen, ei toisinpäin.

Lääkelaitos Fimea ilmoittaa, että esketamiinia vaikuttavana aineena sisältävä Spravato-nenäsumute sai myyntiluvan 18.12.2019 keskitetyn menettelyn kautta. Valmiste ei ole toistaiseksi kaupan Suomessa.

Myyntilupaa hallitsee belgialainen Janssen-Cilag International ja sen paikallisena edustajana Suomessa toimii Janssen-Cilag Oy.

Hoidon yleisenä ehtona on, että potilas on kokeillut vähintään kahta perinteistä lääkehoitoa keskivaikeaan tai vaikeaan masennukseen ilman merkittävää hyötyä.

Ketamiinin vaikutusmekanismia yritetty selvittää jo pitkään

Nenäsuihke on osoittautunut tutkimuksissa lähes yhtä tehokkaaksi kuin infuusiohoito ja kaksi kertaa niin tehokkaaksi kuin tavanomaiset masennuslääkkeet. Nenäsuihke mahdollistaa ketamiinihoidon aiempaa suuremmalle potilasryhmälle.

Oikea ketamiiniannostelu voi muutamassa tunnissa vähentää merkittävästi masennusoireita ja itsetuhoisia ajatuksia, kertoo molekulaarisen farmakologian apulaisprofessori Tomi Rantamäki.

–  Suurin vaikutus havaitaan potilailla 24 tunnin jälkeen. Vaikutus saattaa kestää muutamia päiviä, mutta ikävä kyllä oireet palaavat usein takaisin.

Ketamiinin vaikutustapoja on yritetty selvittää jo hyvinkin pitkän aikaa, mutta tarkka vaikutusmekanismi odottaa yhä löytäjäänsä.

– Jostain syystä tiedeyhteisössä ei ole juuri pohdittu, mikä on se olennaisin asia, joka tapahtuu tämän 24 tunnin aikana: uni. Se on aivojen toiminnan kannalta kenties merkittävin asia, mitä vuorokauden aikana tapahtuu.

Rantamäki kuvailee, että nopeat masennuslääkkeet ikään kuin pakottavat aivot toimintaan, jossa masennusoireet häviävät. Tämä tila vaatii pysyäkseen aivojen sisäsyntyisiä muovautuvuuden mekanismeja.

– Lääke itsessään ei paranna vaan antaa aivoille sopivan sysäyksen. Hoidon onnistuminen riippuu siitä, miten aivot reagoivat lääkkeeseen, ei toisinpäin.

Muitakin hoitoja kokeiluasteella

Samanlaisia vaikutuksia ketamiinin kanssa on havaittu ilokaasulla, psykiatrisella sähköhoidolla ja psykedeelisillä lääkkeillä. Hoidot ovat vielä kuitenkin kokeiluasteella.

– Tutkimuksemme viittaavat siihen, että nämä hoitomuodot kytkevät päälle unen keskeisiä fysiologisia mekanismeja. Se tapahtuu todennäköisesti hyvin nopeasti annostelun jälkeen ja uudelleen yön aikana, Rantamäki sanoo.

– Uskomme, että hoitovasteen lujittuminen tapahtuu silloin – eli säilyykö hoitovaste pitkään vai ei. Sillä mitä potilas kokee ja minkälaista muuta hoitoa saa, on todennäköisesti myös suuri merkitys.

Rantamäki arvioi, että nopeasti vaikuttavien lääkkeiden ja syvän unen yhdistelmä tarvitsee todennäköisesti lisäyksen esimerkiksi kognitiivisesta käyttäytymisterapiasta. Näin mahdolliset negatiiviset ajattelumallit eivät saisi liikaa valtaa.

Rajamäen ja tutkijatohtori Samuel Kohtalan luonnostelema hypoteesi ilmestyi tuoreeltaan arvostetussa Pharmacological Reviews -tiedelehdessä.

– Odotamme innolla, että pääsemme testaamaan sitä, Rantamäki toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?