Tuleeko korona uniin? Terapeutti neuvoo, kuinka käsitellä painajaisia - Terveys - Ilta-Sanomat

Tuleeko korona uniin? Terapeutti neuvoo, kuinka käsitellä painajaisia

Psykoanalyytikko Harri Virtasen mukaan painajaisista tulisi ottaa oppia elämään.

Psykoanalyytikko Harri Virtanen kehottaa painajaisunesta herätessä rauhoittamaan itseään, hengittämään rauhallisesti ja palaamaan todellisuuteen.

16.5.2020 17:05

Koronaviruspandemia ja sen vaikutukset voivat aiheuttaa ihmisille ahdistusta. Ahdistus taas voi siirtyä uniin ja oireilla painajaisina.

Psykoanalyytikko Harri Virtasen mukaan painajaiset voivat auttaa ihmisiä kohtaamaan pelkonsa. Virtanen julkaisi lauantaina Facebook-sivullaan kirjoituksen otsikolla ”Paha uni on hyvä”.

– Pahoilla unilla on tehtävä. Ne soittavat hälytyskelloja. Ne kiinnittävät huomiomme johonkin asiaan, Virtanen kirjoittaa.

Pahat unet ja yöllinen heräily heikentävät unen laatua, mikä taas voi ruokkia ahdistusta entisestään. IS kysyi Virtaselta, miten asioita voisi käsitellä hereillä ollessaan, etteivät ne vaivaisi öisin.

Yksi hyvä keino Virtasen mukaan on kirjoittaa unet muistiin silloin, kun ne vielä muistaa. Unet voivat unohtuessaan jättää jälkeensä vain selittämättömän pahan olon tunteen.

– Se olisi hyvä saada purettua jotenkin konkreettisesti käsiteltävästi, esimerkiksi kirjoittamalla, Virtanen sanoo.

Virtasen mukaan unissa esiintyvät pelottavat asiat on hyvä palauttaa uudelleen mieleen hereillä ollessa.

– On hyvä pohtia esimerkiksi, mitä tässä voisi olla taustalla, mihin tämä liittyy ja mitä se näyttää minulle tästä päivästä ja sisäisestä maailmastani, Virtanen sanoo.

Painajaisia ei tulisi hänen mielestään pelätä, vaan niistä tulisi ottaa oppia. Virtasen mukaan ne ovat osa ihmisen sisäistä luontoa.

– Ne voivat viedä eteenpäin ja antaa lisää tietoa, Virtanen sanoo.

Psykoanalyytikko Harri Virtanen.

Painajaisiin liittyy Virtasen mukaan useita erilaisia teorioita. Esimerkiksi joidenkin mukaan katastrofiunet valmistavat ihmisiä toimimaan katastrofitilanteissa ja kriiseissä.

– Itse ajattelen, että ne ovat hyviä henkilökohtaisia oppaita. Ne nostavat esiin asioita, jotka eivät muuten tulisi keskusteluun. Ne ovat meidän spontaania ja sensuroimatonta ilmaisua.

Painajaisesta herätessä Virtanen kehottaa rauhoittamaan itseään ja palaamaan todellisuuteen.

– Ei siinä oikein voi muuta kuin hengittää rauhallisesti ja todeta, että se oli unta, Virtanen sanoo.

Virtanen on kirjoittanut sivullaan ”poikkeustilahuomioita”, joita hän on havainnut asiakkaidensa mielentilasta ja käyttäytymisestä vastaanotollaan viime aikoina.

Koronaepidemia ei ole Virtasen mukaan näkynyt hänen vastaanotollaan lisääntyneinä asiakkaina. Hän kertoo kuitenkin seuranneensa kansainvälistä tilannetta ja pitäneensä yhteyttä ulkomaisiin kollegoihinsa.

– Italiassa terapeutit ovat alkaneet antamaan ilmaisia tapaamisia tähän liittyen. Keskustelua kyllä käydään, mitä terapeutit voisivat tässä kohtaa tehdä, Virtanen kertoo.

Virtanen on opiskellut psykoterapiaa Jung Instituutissa Kööpenhaminassa, ja pitänyt yksityisvastaanottoa Helsingissä vuodesta 2011 alkaen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?