Huippuyliopisto Harvardin tutkijat: tämä on maailman paras treeni

Terveyttä tehokkaasti edistävä liikunta ei vaadi kalliita välineitä tai jäsenyyksiä.

Arkistokuva. Kävelijöitä Töölönlahdella Helsingissä.

14.5.2020 13:35

Ihmiset ympäri maailman viettävät nyt enemmän aikaa kotona kuin ikinä aiemmin, kun työ- ja harrastuspaikkoja on suljettu koronaviruspandemian vuoksi. Tilanteen myötä sosiaalinen media on pullollaan suosituksia erilaisista kotitreeneistä ja -jumpista, joiden avulla pitää mieli ja keho virkeänä poikkeustilan keskellä.

Paras mahdollinen treeni ei kuitenkaan vaadi niin jumppamattoa kuin videovalmennustakaan. Yksinkertainen, mutta yksi maailman parhaista liikuntamuodoista on nimittäin käveleminen, muistuttavat huippuyliopisto Harvardin tutkijat.

Harvardin lääketieteellinen tiedekunta julkaisi kävelemistä käsittelevän oppaan, jossa sanotaan säännöllisen kävelyn toimivan kuin henkivakuutus. Kävelylenkeillä käyminen suojelee monilta niin Yhdysvaltoja kuin Suomea koettelevilta kansantaudeilta.

Julkaisussa huomautetaan, että jatkuva istuminen voi olla terveydelle jopa haitallisempaa kuin tupakointi. Julkaisusta kertoi verkkomedia Ladders.

Selviä terveyshyötyjä

Myös Suomessa Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos (THL) on varoittanut jatkuvan istumisen vaaroista: päivittäin toistuvien ja pitkäkestoisten istumajaksojen on todettu lisäävän tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia ja riskiä sairastua useisiin pitkäaikaissairauksiin, kuten tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin sekä masennukseen.

Asiaan on onneksi ratkaisu: ulos lähteminen. Ja mikä parasta, kävely on ilmaista ja helppoa, eikä se vaadi kalliita välineitä.

Säännöllinen käveleminen muun muassa alentaa verenpainetta ja vähentää riskiä sairastua sydänsairauksiin, diabetekseen ja masennukseen. CNN:n mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, että säännöllinen käveleminen on yhteydessä pidempään elinikään.

Kiinnitä huomiota asentoon

Kävelyllä kannattaa heti aluksi kiinnittää huomiota hyvään asentoon. Hyvä ryhti ja keskivartalon tiukkana pitäminen auttavat kehoa saamaan lenkistä kaiken irti. Askelien rytmi tulee pitää tasaisena ja reippaana.

Harvardin julkaisussa kehotetaan keskittymään kävelyasennossa kahteen asiaan: katseen tulisi olla ylhäällä ja selkä pitää suorana.

Äiti ja lapsi kävelivät Helsingissä Vantaanjoen varrella.

Myös hengittämiseen kannattaa keskittyä. Hengitä nenän kautta sisään ja ulos hengittäessä ajattele vetäväsi napa kohti selkärankaa – kuin vetäisit tiukkojen housujen vetoketjua kiinni. Jos päivä on ollut erityisen stressaava, voi kävelylenkkiin yhdistää vaikka meditointia.

Tehosta lenkkejä spurteilla

Jos kävely tuntuu tylsältä tai liian helpolta, voi lenkkejä myös tehostaa monella tavalla. Tasaisen tahdin sijaan voi ottaa ”kävelyspurtteja” eli kävellä esimerkiksi 10 minuuttia hyvin reipasta tahtia ja taas 10 minuuttia rauhallisemmin, ja toistaa saman uudestaan. Jos haluaa harjoitella myös lihaksia, voi kävelylenkkiin yhdistää kyykkyjä tai askelkyykkyjä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?