Suun tulehdus voi altistaa koronavirukselle – pääsee helpommin elimistöön, suomalaiset erityisen alttiita

Jopa 60 prosenttia aikuisväestöstä sairastaa jonkinasteista parodontiittia.

Hammaslääkärit ovat nyt erityisen huolissaan parodontiitti-potilaista.

13.5.2020 11:30

Hammaslääkärit ovat erityisen huolissaan parodontiitti-potilaista.

Parodontiitissa on kyse bakteerien aiheuttamasta tulehdussairaudesta, joka tuhoaa hampaan kiinnityskudoksia.

Parodontiitilla on yhteys monien eri kansansairauksien syntyyn ja hoitotasapainoon. Ylilääkäri Tanja Ketola-Kinnula Terveystalon suuterveyden palveluista muistuttaa suun terveyden vaikuttavan myös puolustuskykyyn: Jos suussa on tulehdus, se voi jopa tarjota portin koronavirukselle.

– Kun ikenet ovat tulehtuneet ja haavaiset, koronavirus pääsee sitä kautta helpommin elimistöön. Suuterveydellä voi siis tällä tavalla olla yhteys koronaan. Iäkkäillä ihmisillä huono suuhygienia ja tulehdukset voivat myös edesauttaa koronaviruksen aiheuttaman keuhkokuumeen puhkeamista.

Hammashoitoa ei saisi lyödä laimin koronan aikanakaan

Tilanne on ristiriitainen. Valmiuslain voimaantulon aikaan maaliskuun puolivälissä moni kaupunki ilmoitti peruvansa kaikki kiireettömän hammashoidon ajat, kuten hammashygienistien vastaanotot.

Suomalaiset ovat Ketola-Kinnulan mukaan erityisen alttiita parodontiitille: jopa 60 prosenttia aikuisväestöstä sairastaa sitä.

– Vaikea-asteisena se on 20 prosentilla. Ylläpitohoito on elinikäinen prosessi, eli hampaita pitää jaksaa käydä hoidattamassa säännöllisesti vuosikaudet. Tätä säännöllistä ylläpitohoitoa ei pidä nyt lyödä laimin.

”Hammasvaivat eivät parane itsestään”

Hoitoon hakeutumista ei ole hyvä pitkittää, sillä pienillä suuongelmilla on tapana pahentua.

– Yleensä hammasvaivat eivät parane itsestään. Jos hammas on arka puremiselle tai jos se on arka kuumalle tai kylmälle ja jos vihlonta jää viipymään, silloin kannattaa hakeutua vastaanotolle.

Ketola-Kinnula muistuttaa myös omahoidon tärkeydestä.

– Kun työtä tehdään etänä kotona, on helppoa laiminlyödä suuhygieniaa: hampaita tulee harjattua huonommin ja harvemmin, ja alituinen napostelu ja erilaisten juomien hörppiminen aiheuttavat toistuvia happohyökkäyksiä. Tämä altistaa terveetkin ihmiset hammassairauksille.

– Kun plakki saadaan pidettyä pois, tilanne on aika hyvä, eivätkä suusairaudet etene.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?