Älä ohita näitä oireita – ne voivat olla merkki jostain vakavammasta - Terveys - Ilta-Sanomat

Älä ohita näitä oireita – ne voivat olla merkki jostain vakavammasta

Äkillinen rintakipu ei ole ainoa oire, joka on syytä ottaa vakavasti.

Julkaistu: 7.5. 15:31

Kehon merkit voivat kertoa siitä, että jotain on pielessä.

Koronapelon vuoksi moni on jättänyt menemättä lääkärille, vaikka lääkärikäynnille olisi ollut tarvetta.

Terveyttä ei kuitenkaan koskaan pidä vähätellä.

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi Husista on kertonut pelkäävänsä, että esimerkiksi syöpiä saattaa perumisten vuoksi jäädä havaitsematta. Myös ajan kanssa pahenevat pitkäaikaissairaudet huolettavat. Mäkijärvi nostaa esimerkiksi diabeetikoiden hoitotasapainon.

Kokosimme yhteen oireita, joita ei kannata sivuttaa – edes koronapelosta huolimatta.

Rintakivut

Kerroimme aikaisemmin, kuinka sydänlääkärit ympäri Suomen ovat havahtuneet korona-aikana hälyttävään ilmiöön: ihmiset kärsivät jopa sydäninfarkteja kotonaan, koska he viivyttelevät epidemian pelossa hoitoon hakeutumista.

Sydänliiton ja Suomen Kardiologisen Seuran viesti on, että rintakipuihin tulee myös korona-aikana suhtautua vakavasti ja hakeutua hoitoon viipymättä. Sydäninfarktin oireena on yleisimmin puristava rintakipu, joka usein alkaa äkkiä, painottuu keskelle rintakehää, säteilee käsiin tai leukaan ja pahenee liikkuessa.

Myös kaikkiin uudenlaisiin kipuihin tai tuntemuksiin rinnan alueella pitää havahtua. Sellaisia voivat olla esimerkiksi pakahduttava, ahdistava tai puristavaa tuntemus.

Asiantuntijat korostavat, että sydäninfarkteja hoitavissa yksiköissä on nyt panostettu suojautumiseen, jotta potilaiden ei tarvitse pelätä koronaan sairastumista.

Raajojen heikotus, halvausoireet ja näköongelmat

Ohimenevän aivoverenkiertohäiriön oireita voivat olla toisen puolen ylä- tai alaraajan ohimenevä heikkous, toisen kasvopuoliskon alaosan halvausoire tai esimerkiksi toisen suupielen roikkuminen.

Lisäksi se voi oireilla vaikeutena niellä, puhua tai ymmärtää puhetta. Toisessa silmässä voi myös tuntua näön hämärtymistä. Yksi oireita on myös huimaus, johon liittyy näkeminen kahtena.

Ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA-kohtauksen saaneiden potilaiden määrä Meilahden neurologian päivystyksessä on HUSin mukaan laskenut koronaepidemian aikana puoleen tavallisesta luvusta. Taustalla on koronatartunnan pelko.

Kohtauksen saaneen on syytä hakeutua päivystykseen välittömästi, vaikka oireet menisivätkin ohi. Joka kymmenes TIA-potilas saa aivoinfarktin viikon kuluessa, ja joka kahdeskymmenes ensimmäisen vuorokauden kuluessa.

Ruokahaluttomuus ja laihtuminen

Syitä ruokahaluttomuuteen ja laihtumiseen on useita. Yksi niistä on stressi.

Oireita ei kuitenkaan kannata ohittaa, sillä ne voivat olla myös syövän oire. Jos ruokahaluttomuus jatkuu ja siihen liittyy esimerkiksi pahoinvointia, oksentelua ja laihtumista, käy lääkärissä.

Veri

Jos kärsii verisestä oksennuksesta tai yskästä, tai verestä ulosteessa tai virtsassa, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Oireet voivat kieliä useista sairauksista, myös syövästä.

Selkeät vatsavaivat, yskä joka ei lopu...

Myös muut syövän mahdolliset oireet kannattaa ottaa vakavasti.

Esimerkiksi ihossa tapahtuvat muutokset, kuten kokoa tai väriä muuttama luomi, on tärkeää käydä tarkistuttamassa.

Etenkin tupakoitsijalle yli kuukauden jatkuva yskä on lääkärissä käynnin aihe. Valtaosa keuhkosyövistä johtuu tupakasta. Kyhmy rinnassa on naisten yleisimmän syövän, rintasyövän, tavallisin oire.

Esimerkiksi yleisiä paksu- ja peräsuolisyövän oireita ovat erilaiset vatsan toimintahäiriöt ja muutokset suolen toiminnassa, kuten vatsakipu, ummetus, vaihteleva ripuli ja ulostamisvaikeus.

Voit lukea lisää muista syövän mahdollisista oireista täältä. Muista kuitenkin, etteivät oireet ole varma syövän merkki. Nämä oireet on aina syytä ottaa vakavasti ja syy hakeutua lääkäriin, mutta ne voivat paljastua joksikin aivan muuksi vaivaksi.

Turvonneet jalat

Moni meistä on muuttanut koronatilanteen myötä työ- ja urheilutapojaan. Muutokset liikunnassa ja seisomisessa voivat aiheuttaa jalkojen turvotusta.

Turvotuksen syy voi olla myös jotain vakavampaa ja kiireellistä hoitoa vaativaa.

Esimerkiksi sydämen vajaatoiminta voi aiheuttaa laskimopaineen kohoamista ja sitä kautta jalkojen turpoamista. Äkillinen toispuoleinen jalan turpoaminen voi puolestaan olla merkkinä laskimoveritulpasta.

Jatkuva virtsaaminen

Onko sinun juostava jatkuvasti vessaan? Virtsaoireet voivat viitata virtsatieinfektioon tai yliaktiiviseen virtsarakkoon.

Jatkuvan virtsaamisen taustalla voi kuitenkin olla jotain vakavampaa, kuten diabetes. Tähän mahdolliseen diagnoosiin liittyvät lisäksi jatkuva uupumus sekä jano.

Virtsarakon syöpä puolestaan voi oireilla verisen virtsan ohella myös tihentyneenä virtsaamisen tarpeena, rakon ärsytysoireina sekä virtsaamisen pakon tunteena.

Yksi suuntaviitta on kivun luonne:

  • Kipu alkaa yhtäkkiä

  • Kipu on uusi

  • Kipu ei hellitä, vaan saattaa vaan voimistua

  • Akuuttiin kipuun liittyy muitakin oireita, kuten oksentamista, kuumetta, kovaa turvotusta, muita kipuja tai tajunnan menetys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?