Miksi näemme outoja unia? - Terveys - Ilta-Sanomat

Miksi näemme outoja unia?

Kummalliset ja ahdistavat unet voivat peilata elämää, mutta myös kertoa univajeesta.

Julkaistu: 3.5. 14:06

Painajaisissa ei ole mitään sen mystisempää – kyse on unihäiriöstä.

Poikkeustilanne on saattanut sinkauttaa unet erikoisille radoille. Oletko viime aikoina heräillyt kummallisiin tai epämiellyttäviin uniin, jopa painajaisiin?

Terveyskirjaston mukaan noin puolet aikuisista näkee ainakin ajoittain painajaisia, jotka herättävät kesken unien. Painajaisunessa esimerkiksi turvallisuus, selviytyminen tai itsetunto ovat uhattuna. Se ahdistaa.

Painajaisia voivat aiheuttaa muun muassa runsas alkoholinkäyttö, stressi, traumaattiset kokemukset ja onnettomuudet, pelottavat elokuvat sekä kuumetta nostaneet sairaudet.

Tarvitseeko toistuvia painajaisia jo pelätä?

– Ei tarvitse. Kyse on unihäiriöstä, joka on hyvin hoidettavissa, tiivistää unilääkäri Henri Tuomilehto.

Kaiken takana on univaje.

– Uni on fysiologiaa, Tuomilehto tiivistää.

Unihäiriö huonontaa unta

Painajaiset kertovat parasomniasta eli ne ovat yksi unihäiriön muoto. Samaan ryhmään kuuluvat myös muun muassa unissakävely, hampaiden narskuttelu ja unissa puhuminen.

– Kyse on ihmisen ominaisuudesta, joka tulee esiin univajeen myötä. Siinä ei ole mitään mystistä, Tuomilehto sanoo.

Painajainen katkoo unta ja huonontaa sen laatua, mikä voi ylläpitää tai pahentaa univajetta entisestään. Käsillä on äkkiä ikävä noidankehä. Miten sen saisi katkaistua?

– Pitää miettiä, mistä univaje tulee.

Nukkuuko yksinkertaisesti liian vähän, eikö saa iltoja rauhoitettua vai voisiko univajeen taustalla olla esimerkiksi uniapnea. Jos öisin nukkuu selvästi alle tarpeensa, on turha toivoa, että aamulla heräisi virkeänä.

Univajeessa ei Henri Tuomilehdon sanoin ”tapahdu mitään normaalia”. Uni säätelee kaikkea: sitä millainen olet, miten käyttäydyt ja mitä sinussa tapahtuu.

Uni peilaa elämää

Siihen, miksi unet ovat voineet viime aikoina olla erityisen outoja, Tuomilehto ei suoraan osaa vastata.

– Kai se aika luonnollisista on, että jos arki menee hieman sekaisin, se heijastuu uniin, koska arjen juttuja siellä unen aikana käsitellään.

Uniin erikoistuneen psykoterapeutin Anna Riihimäen mukaan unet peilaavat ihailtavalla tarkkuudella ihmisen elämää.

– Unien kautta on mahdollista tunnistaa tarpeensa ja rohkaistua elämään itselleen mielekästä ja merkityksellistä elämää, Riihimäki sanoi jutussamme.

Mitä akuutimpi esimerkiksi ahdistus on, sitä enemmän uni käyttää rautalankaa viestinsä välittämiseen.

Voimavarojensa äärirajoilla tasapainoileva voi nähdä unta, jossa enää nenä on vedenpinnan yläpuolella. Avioerokriisissä painiskeleva ihminen taas voi unessaan olla esimerkiksi tsunamin pyörteissä omassa makuuhuoneessaan.

Liian kova tahti elämässä voi puolestaan näkyä unessa hallitsemattomana kaahailuna. Tällaisen unen jälkeen voi kokeilla, helpottuisiko olo hidastamalla tahtia valveilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?