Meneekö viikossa tämän verran olutta tai viiniä? Jo se voi panna maksan koville

Karanteeni ei ole ikuinen vappu – se kannattaa pitää mielessä.

29.4.2020 17:00

Poikkeusaika tai ei – alkoholinkäyttö näkyy maksassa äkkiä. Alkoholimaksasairauden riski on aina suoraan suhteessa juotuun alkoholimäärään, Munuais- ja maksaliitto muistuttaa.

Jos alkoholiannoksien määrä nousee naisilla seitsemään ja miehillä neljääntoista viikossa, on maksavaurion riski jo kohtalainen. Riskiä lisää runsas kerralla juotu määrä eli kun alkoholia kuluu yli kuusi annosta.

Yksi annos on esimeriksi lasillinen viiniä tai pullo keskiolutta.

Alkoholimaksavaurion syntyyn vaikuttavat muun muassa sukupuoli, ruokavalio ja samanaikaiset muut maksasairaudet sekä ylipaino.

Maksakirroosi uhkana

Jatkuva alkoholinkäyttö aiheuttaa lähes poikkeuksetta rasvamaksan. Pahimmillaan jatkuva alkoholinkäyttö johtaa maksakirroosiin.

– Naisen maksa sietää puolet vähemmän alkoholia kuin miehen maksa. Jo yksi annos alkoholia päivittäin jatkuvasti käytettynä ylittää kohtalaisen riskin rajan. Kirroosin riski on kymmenkertainen, jos ylipainoinen nainen käyttää alkoholia verrattuna tilanteeseen, jossa taustalla ei ole kumpaakaan riskitekijää, sanoo professori Martti Färkkilä HUS:n Vatsakeskuksesta.

Erityisen haitallista onkin ylipainon ja alkoholin yhdistelmä. Keskivartalolihavuus ja diabetes lisäävät maksavaurion riskiä viisitoistakertaiseksi.

Kohtuullistaminen kannattaa

Korkin kiinni kiertäminen kannattaa muun muassa näistä syistä:

  • Alkoholin aiheuttama rasvamaksa paranee, kun lopettaa juomisen ja elintavat korjaantuvat.

  • Oluet, siiderit, lonkerot ja limuviinat ovat varsinaisia kaloripommeja, joten alkoholin vähentäminen helpottaa painonhallintaa.

  • Juomisen lopettaminen parantaa unenlaatua ja lujittaa vastustuskykyä.

  • Mieliala kohenee.

Pitkälle edennyt maksakirroosi ei parane täysin juomisen loputtua, mutta maksan toiminta voi silti kohentua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?