Pitäisikö sinun huolestua alkoholinkäytöstäsi? Vastaa rehellisesti näihin kysymyksiin

Totuus on se, että kevytkin tissuttelu vaikuttaa heti terveyteen.

Vaikket kärsisi varsinaisesta masennuksesta, alkoholi madaltaa pidemmän päälle mielialaa.

9.4.2020 15:28

Oletko havainnut, että juot aiempaa enemmän alkoholia? Tai mietitkö, olisiko juomista syytä vähentää?

Kannattaa muistaa, että yksikin annos alkoholia lisää terveysriskejä.

Alkoholi vaikuttaa etenkin maksaan ja haimaan, mutta myös koko elimistöön – se on myrkkyä elimistön joka solulle. Jo 1–3 alkoholiannosta ruoan kanssa lähes päivittäin on riittävä määrä rasvamaksan tai maksakirroosin saamiseen, jos sitä jatkaa tarpeeksi kauan. Naisella jo 7 annosta viikossa nostaa maksa-arvoja eli maksa rasittuu.

Alkoholiannoksella tarkoitetaan määrää, joka sisältää alkoholia 12 grammaa. Yksi annos on esimerkiksi viinilasi (12 cl), pieni keskiolut- tai siideripullo, annos väkevää viiniä (8 cl) tai annos viinaa (4 cl).

On elämäntilanne mikä tahansa, omaa alkoholinkäyttöä on aina fiksua tarkastella säännöllisesti ja rehellisesti.

Kysy itseltäsi nämä 8 kysymystä

  1. Kaunisteletko muille tai jopa itsellesi juomisiasi? Hyvä mittari on, pystytkö olemaan juomisestasi täysin avoin perheellesi.

  2. Voitko olla juomatta, jos läheisesi sitä pyytää? Vai turhauttaako se sinua ja haluaisit perua sovitun menon kokonaan?

  3. Ajatteletko, että urheilu tai terveellinen ruokavalio kompensoivat alkoholinkäyttöäsi?Erinomainen fyysinen kunto ei suojaa alkoholin haittavaikutuksilta. Kankkusessa ainoa suositeltu liikuntamuoto on kevyt kävely.

  4. Juotko vähintään lasillisen aina, kun vietät kumppanisi kanssa kahdenkeskistä aikaa?Viinihetkessä ei ole mitään pahaa, mutta kannattaa kiinnittää huomiota siihen, jos vapaa treffi-ilta tarkoittaa aina juotavaa.

  5. Huomaatko juovasi enemmän kuin olisit halunnut? Tai oletko joskus vannonut, ettet juo, mutta pyörtänyt päätöksesi? Tai ajatellut, että otat vain yhden lisää, mutta juonutkin viisi tai enemmän? Se on yksi merkki siitä, että alkoholi on alkanut hallita sinua etkä sinä sitä.

  6. Rentoudutko alkoholilla joka viikonloppu? Vaikka et joisikaan alkoholia joka päivä, voit silti juoda sitä turhan paljon. Yksi hälytysmerkki on se, jos sinulla on tapana juoda aina viikonloppuisin.

  7. Eikö lasillinen enää riitä? Jos yksi tai kaksi lasillistakaan viiniä tai olutta ei enää tunnu riittävän ja kerta-annos kasvaa jatkuvasti, sietokykysi on voinut muuttua. Se kasvaa nopeasti ja usein huomaamatta.

  8. Ovatko muut huolissaan juomisestasi? On hälyttävää, jos muut huomauttelevat alkoholinkäytöstäsi.

Entä ärsyttikö tämän jutun lukeminen? Jos huomaat ärtyneesi, alkoholisuhteessasi voi silloinkin olla pohdittavaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?