Nämä oireet kielivät TIA-kohtauksesta ja ovat painava syy hakeutua hoitoon – joka kymmenes saa aivoinfarktin viikon kuluessa - Terveys - Ilta-Sanomat

Nämä oireet kielivät TIA-kohtauksesta ja ovat painava syy hakeutua hoitoon – joka kymmenes saa aivoinfarktin viikon kuluessa

Ohimenevät TIA-oireet pitää tutkia, sillä ne enteilevät vakavamman aivoverenkiertohäiriön ilmaantumista – usein jo lähipäivinä.

Päivittäin keskimäärin 68 suomalaista saa aivoverenkiertohäiriön. Siihen kuolee keskimäärin 12 henkilöä päivässä.­

8.4.2020 13:01

Ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA-kohtauksen saaneiden potilaiden määrä Meilahden neurologian päivystyksessä on HUSin mukaan laskenut koronaepidemian aikana puoleen tavallisesta luvusta. Taustalla on koronatartunnan pelko.

– Ihmisten tulee uskaltautua hoitoon ja tutkimuksiin myös koronaepidemian aikana. Hyödyt hoitoon hakeutumisesta ovat suurempia kuin riski sairastua koronavirukseen, muistuttaa HUSin Neurokeskuksen ylilääkäri Sami Curtze.

Kohtauksen saaneen on syytä hakeutua päivystykseen välittömästi, vaikka oireet menisivätkin ohi. Joka kymmenes TIA-potilas saa aivoinfarktin viikon kuluessa, ja joka kahdeskymmenes ensimmäisen vuorokauden kuluessa.

TIA (Transient Ischemic Attack) on ohimenevä aivoverenkiertohäiriö. Sen yksi oire voi olla esimerkiksi toispuoleinen raajan heikkous, joka kuitenkin menee itsestään ohi.

Kun oire väistyy, moni huokaa helpotuksesta ja sivuuttaa tapahtuneen. TIA-kohtaus on kuitenkin merkki vakavasta aivoinfarktivaarasta, eikä sitä saisi ohittaa.

Tunnista oireet

Nopea hoitoon pääsy ja oireiden pikainen syyn selvittäminen ovat hoidon tuloksen kannalta erittäin tärkeitä.

Yleisimpiä, ohimeneviä oireita ovat:

  • Toisen puolen ylä- tai alaraajan ohimenevä heikkous.

  • Toisen kasvopuoliskon alaosan halvausoire, esimerkiksi toisen suupielen roikkuminen.

  • Vaikeus puhua tai ymmärtää puhetta.

  • Toisen silmän näön hämärtyminen.

  • Huimaus, johon liittyy näkeminen kahtena, nielemisvaikeus tai vaikeus muodostaa sanoja.

Yleensä oireet alkavat äkisti, eikä niihin liity päänsärkyä tai muitakaan kipuja. Pelkkä äkillinen huimaus ei viittaa verenkiertohäiriöön.

TIA-kohtaus diagnosoidaan vuosittain noin 4 000 suomalaisella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?