Lääkäri on huolissaan virheestä, jonka moni nyt tekee hanskojen kanssa - Terveys - Ilta-Sanomat

Lääkäri on huolissaan virheestä, jonka moni nyt tekee hanskojen kanssa

Kannattaa muistaa, että terveydenhuollon ammattilaisia koulutetaan käyttämään kertakäyttöhanskoja oikein, sanoo lääkäri.

Julkaistu: 2.4. 16:01

Kertakäyttöhanskojen käyttö valitettavasti luo valeturvallisuudentunteen, sanoo lääkäri.

Yhä useampi vetäisee nyt käteensä kertakäyttöhanskat kauppa- tai apteekkireissua varten.

Helsinkiläinen lääkäri on seurannut ilmiötä huolissaan.

– Hanskojen käyttö valitettavasti luo valeturvallisuuden tunteen, hän sanoo.

– Helposti tulee sellainen olo, että nyt olen suojattu. Todellisuudessa tilanne voi kuitenkin pahentua verrattuna siihen, että olisit paljain käsin, koska silloin sinulle tulee tunne, että kädet on pestävä kunnolla heti kun mahdollista.

Myös lääkärikollegat ovat ihmetelleet, miksi ihmiset käyttävät kertakäyttöhanskoja julkisilla paikoilla.

– Olemme töissä puhuneet siitä, miten kaupungilla näkee ihmisillä käytössä kertakäyttöhanskoja, ja niitä käytetään aivan väärin.

Ammattilaiset koulutetaan käyttämään kertakäyttöhanskoja

Lääkäri korostaa, ettei hän väitä, että kertakäyttöhanskat olisivat täysin hyödyttömät.

– Kannattaa kuitenkin muistaa, että terveydenhuollon ammattilaisia koulutetaan käyttämään niitä oikein.

Virhe, jonka moni nyt tekee, on se, että kertakäyttöhanskat kädessä kosketellaan eri pintoja kaupassa ja bussissa – ja tämän jälkeen kaivetaan samoilla hanskoilla puhelin taskusta.

– Silloin kännykkä saa kaikki ne samat pöpöt, mitkä hanskoissa ovat olleet, ja joita on yritetty välttää. Tämä on juuri se ongelma, minkä olemme huomanneet esimerkiksi kaupassa.

Kännykästä taudinaiheuttajat siirtyvät hyvin helposti kasvojen alueelle ja voivat aiheuttaa tartunnan.

Hanskojen käyttö ei vähennä käsienpesun tarvetta

Jos kertakäyttöhanskoja haluaa julkisilla paikoilla käyttää, ne pitää ottaa pois käsistä siinä vaiheessa, kun kaivat kännykän tai lompakon esiin, eikä hanskat kädessä tule vahingossa hieraista kasvoja, vaikka nenää alkaisi kutittaa. Sama sääntö koskee myös tavallisia talvihanskoja.

Kertakäyttöhanskoja ei myöskään saa pukea ja riisua edestakaisin, ja niiden riisuminen tulee tehdä oikealla tavalla, jotta viruspartikkelit eivät lennä ilmaan.

– Ei vedetä sormista, vaan otetaan kiinni hanskan suun sisäpuolelta ja hyvin rauhallisesti riuhtomatta vedetään hanska väärinpäin pois kädestä, jolloin pöpöpinta jää sinne sisälle. Tämän jälkeen hanskat hävitetään roskikseen.

Oleellista on huomata, ettei hanskojen käyttö vähennä käsienpesun tarvetta – se on aivan yhtä tärkeää kuin jos olisit paljain käsin.

”Olen itse ruokakaupassa paljain käsin”

Lääkäri sanoo, ettei tunne yhtäkään terveydenhuollon ammattilaista, joka käyttäisi kertakäyttöhanskoja muualla kuin töissä.

– Olen itsekin ruokakaupassa paljain käsin. Olen aina pessyt käteni heti kun tulen kotiin sillä ajatuksella, että pinnoilla voi koska tahansa olla esimerkiksi noro- tai flunssaviruksia.

– Ainut muutos, jonka olen ruokakaupassa käymisessä tehnyt, on se, että yritän välttää pahimpia ruuhka-aikoja.

WHO suosittelee mieluummin säännöllistä pesua

Myös Maailman terveysjärjestö WHO:n ohje on, ettei kertakäyttöhanskojen käyttäminen julkisilla paikoilla ole tehokas keino välttää koronavirustartuntaa, vaan säännöllinen käsienpesu antaa paremman suojan koronavirusta vastaan.

Vaikka käyttäisit kertakäyttöhanskoja, ne voivat kontaminoitua viruksella, ja jos näillä hanskoilla kosket kasvojasi, voit saada tartunnan, järjestön sivulla todetaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?