Professori kumoaa 9 myyttiä – älä usko näitä väitteitä koronasta - Terveys - Ilta-Sanomat

Professori kumoaa 9 myyttiä – älä usko näitä väitteitä koronasta

Koronapandemia on otollista aikaa perättömien väitteiden ja virheellisten luulojen leviämiselle. Kaikkeen ei pidä uskoa.

24.3.2020 6:15

Valtaosa väitteistä, joita koronaviruksesta nyt esitetään, ei näytä pitävän paikkaansa.

Näin sanoo professori Juhani Knuuti, joka on tunnettu siitä, että hän blogissaan oikaisee virheellisiä terveysväittämiä ja -uskomuksia.

– Nyt jos koskaan tarvitaan malttia somekeskusteluihin ja kriittistä medialukutaitoa, Knuuti painottaa.

Tutkitusti paras tapa koronavirustartunnan välttämiseen on käsienpesu ja kontaktien rajoittaminen.

– Tiedämme, että nämä yksinkertaiset keinot ovat todella tehokkaita.

Kaikki muu taas on spekulaatiota.

– Esimerkiksi C-vitamiini on todella tärkeä vitamiini, kun puhutaan terveyden edistämisestä ylipäätään. Vaikka mielellämme ajattelemme, että enempi on aina parempi, tutkimusnäyttöä suurten C-vitamiiniannosten tehosta koronavirukseen ei kuitenkaan ole vielä olemassa.

Knuuti huomauttaa, että ilmiössä sinällään ei ole mitään uutta: ihmisillä on taipumus etsiä helppoa ratkaisua, ja siksi on houkuttavaa esimerkiksi ajatella, että vastustuskykyä saisi tehostettua nappaamalla pillerin purkista.

Ravintolisät ovat erittäin yleisiä, sillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuorein FinTerveys-tutkimus osoitti, että niitä käyttää aivan tavallisessakin tautitilanteessa kaksi kolmesta suomalaisnaisesta ja puolet miehistä.

Professori korostaa, ettei missään tapauksessa pidä syyllistää huolestuneita ihmisiä, jotka haluavat pysyä terveinä.

– Jos joku puhuu vitamiinin tai muun ravintolisän ihmevoimasta, on ymmärrettävää, että syntyy ajatus, että ei kai sen kokeilemisesta haittaakaan ole.

Hälytyskellojen tulisi kuitenkin aina soida, jos terveysväitteiden varjolla yritetään markkinoida jotakin tuotetta tai palvelua.

Professori muistuttaa, että tutkitusti paras tapa huolehtia vitamiinien ja muiden suojaravintoaineiden saannista – ja sitä kautta omasta vastustuskyvystä – on noudattaa ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota.

– Jos käytät satasen erilaisiin ravintolisiin, voit verrata, kuinka paljon hedelmiä ja kasviksia samalla rahalla saisit.

9 perätöntä väitettä ja luuloa

1. Käsidesiä voi valmistaa itse

Käsidesin tekeminen itse ei ole järkevää, Juhani Knuuti sanoo.

Alkoholipitoisuuden pitäisi olla selvästi korkeampi kuin tavallisissa viinoissa. Lisäksi käsidesiin lisätään glyserolia, sillä alkoholi kuivattaa ihoa rajusti.

– Ja miksi käsidesiä edes pitäisi valmistaa itse? Tavallinen saippuapesu on vähintään yhtä tehokas, eikä saippuasta ole pulaa, professori huomauttaa. Yllä olevalla videolla kerrotaan missä ajassa kädet saa tehokkaasti pestyä.

2. Sauna poistaa viruksen

Kuumassa saunassa ilman lämpötila on niin korkea, ettei virus näissä olosuhteissa kauan elä. Kuvitelma siitä, että saunassa käyminen olisi tehokas virustartunnan estämisessä tai sen hoidossa, on kuitenkin myytti.

– Kovissakin löylyissä kehon lämpö nousee vain 38,5 asteen tasolle, mikä ei virusta tapa. Iholla, limakalvoilla ja keuhkoissa lämpötila ei myöskään nouse kovin korkeaksi, sillä verenkierto ja hikoilu tasaavat lämpökuormaa.

Jos lämpötila oikeasti nousisi viruksen tappavalle tasolle, syntyisi pahoja palovammoja.

– Kudosten valkuaisaineet saostuvat jo jonkin verran yli 40 asteen lämpötilassa.

3. Tuulettaminen häätää viruksen

Tuulettamisesta ei liene virusten leviämisen suhteen hyötyä.

– Ilmaan levinneet viruspartikkelit laskeutuvat pinnoille, joten pintojen pyyhkiminen on loogisempaa.

4. Nenäsuihke tai nenäkannu auttaa parantumisessa

Tutkimusten mukaan erilaisten flunssasuihkeiden vaikutus on ylipäätään hyvin vähäinen.

– Mitään näyttöä ei ole siitä, että koronaviruksen siirtymistä keuhkoihin voisi estää suihkeilla.

5. Keuhkokuume­rokote suojaa myös koronalta

Keuhkokuumerokote suojaa vain yhdeltä keuhkokuumeen aiheuttajalta: pneumokokilta. Koronavirus on aivan erilainen kuin pneumo­kokkibakteeri.

6. Antibiootit tehoavat koronatartuntaan

Antibiootit eivät sinänsä tehoa koronavirukseen.

– Niitä käytetään koronaviruspotilailla siksi, että pahassa keuhko­tulehduksessa myös bakteeritulehduksia syntyy helpommin. Niihin antibiootit tehoavat.

7. C-vitamiini tehoaa koronavirukseen

C-vitamiinilisällä ei ole merkittävää tehoa infektioiden ehkäisyyn ja tartunnan estoon.

– Ei sen enempää nuhakuumeeseen, influenssaan kuin koronaankaan.

Suurina annoksina C-vitamiini saattaa lyhentää nuhakuumeen kestoa vähän, eli puoli päivää vajaan viikon kestosta. Tutkimusnäyttö tästä on kuitenkin ristiriitaista.

– Vakavampiin sairauksiin, kuten koronaan, ei C-vitamiinipillereistä ole tutkimusnäyttöä. Sairaaloissa on toki kokeiltu suuria annoksia suoraan suoneen myös koronainfektion hoidossa, mutta asiallinen tutkimusnäyttö puuttuu vielä.

8. Ravintolisät tehostavat vastustuskykyä

– Vitamiinien saannista kannattaa huolehtia syömällä hedelmiä ja kasviksia eikä ravintolisiä.

9. Valkosipuli on luonnollinen lääke

Valkosipuli on yksi tavallisimmista tuotteista, joita suositellaan nuhakuumeen estoon ja hoitoon. Kunnollista tutkimusnäyttöä sen käytöstä flunssan hoidossa ei kuitenkaan ole.

– Yhdessä pienessä tutkimuksessa on havaittu kolmen kuukauden hoidon vähentävän flunssaan sairastumisia. Tutkimuksessa käytettiin valkosipulista eristettyä allisiinia eikä itse valkosipulia.

Koronavirustartunta ei ole verrattavissa flunssaan.

– Siksi vaikutuksista flunssaan ei voi tehdä päätelmiä vaikutuksista vakavampiin virusinfektioihin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?