Palkittu tiedetoimittaja kertoo 9 keinoa, joilla voi välttää koronavirustartunnan

Tiedetoimittaja Laurie Garrett kertoo, mitä varotoimenpiteitä hän noudattaa epidemia-alueilla työskennellessään.

19.3.2020 9:56 | Päivitetty 20.3.2020 12:26

Koronaviruksen yhä levitessä jokainen miettii keinoja, joilla voisi varmistella sitä, ettei itse saisi tartuntaa. Käsienpesun merkitystä ei tässä tautitilanteessa voi liikaa korostaa.

Huolta tartuntariskistä voi lievittää tieto siitä, että tehokkaat keinot ovat lopulta hyvin yksinkertaisia, yhdysvaltalainen palkittu tiedetoimittaja Laurie Garrett sanoo Foreign Policyssa.

Garrett työskenteli SARS-epidemian aikaan Kiinassa ja Hongkongissa. Hän haastatteli tuolloin virustartunnan saaneita potilaita sekä heitä hoitavia lääkäreitä ja sairaanhoitajia. Missään vaiheessa Garrett ei kuitenkaan ollut huolissaan siitä, että saisi itse tartunnan.

– Tämä johtui siitä, että tiesin, mitä varotoimenpiteitä minun tuli noudattaa.

Nyt Garrett kertoo, mitkä keinot olivat hänelle keskeisiä tartunnan välttämisessä.

Näin voit välttää tartunnan

1. Pue hanskat kotoa lähtiessä. Pidä ne käsissä julkisissa tiloissa ja kulkuvälineissä.

2. Kun poistat hanskat yleisissä tiloissa esimerkiksi ruokailun ajaksi, älä koskettele kasvojasi. Vältä kaikkea käsien kontaktia kasvoihin, vaikka esimerkiksi tekisi mieli hieraista silmiä. Pese kädet saippualla ja lämpimällä vedellä ennen kuin taas puet hanskat.

3. Vaihda ulkohanskat päivittäin ja pese ne. Älä käytä kosteita hanskoja.

4. Hengityssuojaimista ei ole ulkoilmassa apua ja sisätiloissakin ne muuttuvat helposti epähygieenisiksi.

– Käytän harvoin epidemian vuoksi suojainta. Sen sijaan pysyn poissa väkijoukoista ja pidän kunnollista etäisyyttä ihmisiin. Jos joku yskii tai aivastaa, pyydän häntä pukemaan suojaimen suojatakseni itseäni, Garrett sanoo.

5. Vaihda kotona jokaiselle perheenjäsenelle oma pyyhe, ja pese kaikki pyyhkeet kahdesti viikossa.

6. Ole tarkkana ovenkahvojen kanssa. Jos pystyt, avaa ja sulje ovet kyynärpäällä tai käytä hanskoja – tai pese kädet ovenkahvaan koskemisen jälkeen.

– Jos sinun täytyy koskea muiden esineisiin, kuten tietokoneen näppäimistöön, älä koskettele kasvojasi ja pese kädet heti jälkikäteen.

7. Noudata erityisen hyvää hygieniaa ruokailuvälineiden kanssa. Muistuta lapsille, ettei toisen lasista tai pullosta saa koskaan juoda.

8. Jos ulkona ei ole liian kylmä, avaa ikkunat ja tuuleta töissä ja kotona.

9. Jos perheenjäsenesi on sairastunut, hänet on parasta eristää muista omaan huoneeseen tai nurkkaukseen, välttää läheistä kontaktia, ja tehostaa siivousta.

Lähde: Foreign Policy

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?