Kannattaisiko kauppareissulle tai bussimatkalle pukea nyt kertakäyttöhanskat? Lääkäri vastaa - Terveys - Ilta-Sanomat

Kannattaisiko kauppareissulle tai bussimatkalle pukea nyt kertakäyttöhanskat? Lääkäri vastaa

Ilta-Sanomat kysyi johtavalta lääkäriltä, onko syytä ruveta käyttämään kertakäyttöhanskoja, jotta välttyisi koronalta.

Julkaistu: 16.3. 16:02

Lääkärin mukaan tarvetta kertakäyttöhanskojen käytölle ei ole.

Koronaviruspandemia jyllää tällä hetkellä kaikkialla maailmassa. Tänään maanantaina Suomessa varmistettuja koronatapauksia on yhteensä 272.

Todelliset lukumäärät voivat tosin olla ilmoitettuja suurempia, sillä kaikkia epäilyjä ei enää testata.

Kannattaako kertakäyttöhanskoja käyttää?

Moni pohtii tällä hetkellä erityisesti sitä, miten koronatartunnan voisi välttää. Asiantuntijat painottavat käsienpesun merkitystä, mutta puhetta on ollut myös esimerkiksi hanskojen käytöstä julkisissa kulkuvälineissä.

Lukijamme ovat miettineet, olisiko heidän syytä ottaa julkisissa kulkuvälineissä ja kaupassa käyttöön kertakäyttöiset, ohuet hanskat, kuten siivoushanskat, jotka nakkaisi sitten käytön jälkeen roskakoriin.

Mehiläisen julkisten terveysasemien johtavan lääkärin Patrik Währnin mukaan käsineet eivät ainakaan korvaa hyvää käsihygieniaa.

– Normaalikäsineet ovat kuitenkin parempi vaihtoehto kuin kertakäyttökäsineet. Kertakäyttökäsineen tuoma lisäturvallisuus on hyvin pieni, Währ painottaa.

Lisäksi käsineet pitäisi osata riisua ja hävittää oikein, jotta hyöty olisi tarpeeksi suuri, johtava lääkäri muistuttaa.

– Normaalikäsineidenkään ulkopuolta ei saa tietenkään koskea, ja ne on syytä jättää levälleen kuivaan ilmaan, jolloin virus kuolee nopeasti. Tilanne, josta pinnalta virus tarttuu käsineeseen ja siitä saisi tartunnan, on joka tapauksessa melko harvinainen.

Pintojen kautta tarttuminen vähäistä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on linjannut, että koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa.

– Pintojen osuus viruksen leviämisessä ei nykytiedon mukaan ole merkittävä. Koronavirukset ovat rakenteeltaan sellaisia, että ne eivät säily tartuttavina pinnoilla pitkään, etenkään vaihtelevissa lämpötiloissa, THL:n sivuilla kuvataan.

Pintojen kautta tarttumisen riski on olennainen lähinnä sairaalassa, jossa on paljon sairaita ja oireilevia potilaita.

Kotioloissa pätevät samat ohjeet kuin muidenkin tautien kohdalla: siivotaan jälkiä aktiivisesti ja vältetään esimerkiksi samojen pyyhkeiden käyttämistä.

Toisin sanoen nykytiedon valossa taudin ei katsota tarttuvan kovinkaan todennäköisesti esimerkiksi liikennevälineiden tai kauppojen hyllyjen pinnoilta, joihin ihminen koskee ilman hanskoja.

Käsineet käteen siivotessa

Aiemmin tänään Ilta-Sanomat nosti esille ohjeet koskien siivoamista koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

Niiden mukaan tilat tulisi siivota aina puhtaista likaisimpiin päin. Kaikki usein kosketeltavat pinnat, kuten ovenkahvat, käsinojat ja pöytäpinnat, tulee puhdistaa huolellisesti ja usein.

Siivouksessa voi käyttää heikosti emäksistä puhdistusainetta. Saniteettitiloissa siivousta voi tehostaa käyttämällä käyttämällä desinfiointiainetta.

Siivotessa keskeistä on suojata kädet käsineillä, kun pyyhitään pintoja.

– Siivouksen jälkeen käsineet joko pestään huolellisesti, kuivataan tai vaihdetaan uusiin. Kädet pestään vedellä ja saippualla kyynärvarsia myöten, kun käsineet on riisuttu, jutussa kuvailtiin.