Lääkäri kertoo, miksi käsien saippuapesu toimii paremmin kuin käsidesi – syy löytyy ”viruspallerosta” - Terveys - Ilta-Sanomat

Lääkäri kertoo, miksi käsien saippuapesu toimii paremmin kuin käsidesi – syy löytyy ”viruspallerosta”

Käsidesin käyttö ei korvaa huolellista käsienpesua. Erikoislääkäri selittää, mihin käsienpesun ja saippuan parempi teho perustuu.

9.3.2020 16:23

Käsidesiautomaatit ovat viime aikoina ilmestyneet työpaikoille ja monille julkisille paikoille. Vaikka käsidesin käyttäminen on hyvä lisä käsihygienian ylläpitoon, ei se kuitenkaan korvaa täysin huolellista käsienpesua.

Terveystalon terveydenhuollon erikoislääkäri Pekka Aroviita muistuttaa, että käsienpesu saippualla on aina ensisijainen tapa taistelussa taudinaiheuttajia vastaan.

– Ohje on se, että jos peseminen ei ole mahdollista, toki desinfiointi on järkevää.

Tästä syystä saippuapesu voittaa käsidesin

Mihin käsienpesun ja saippuan parempi teho sitten perustuu?

– Se perustuu siihen, että ”viruspallerossa” on tietynlainen rasvakuori, lipidikerros. Saippua, joka ominaisuuksiltaan ikään kuin liuottaa rasvaa, hajottaa tehokkaasti viruksen rasvakuoren. Näin virus ei ole enää toimintakykyinen ja poistuu iholta saippuan ja huuhtelun mukana, Aroviita sanoo.

– Desinfiointiaineet taas eivät välttämättä samalla tavalla liuota lipidikerrosta. Tosin alkoholipitoiset desinfiointiaineet liuottavat myös rasvaa, eli nekin ovat toimivia, mikäli käsienpesu ei ole mahdollinen, erikoislääkäri jatkaa.

Käsidesin käytössä piilee myös toinen ongelma.

– Käsidesiä tulisi käyttää melko runsaasti ja sen pitäisi antaa kuivua tarpeeksi kauan niin, että se alkaa vaikuttaa. Jos käsi on todella likainen, käsidesi voi aiheuttaa lian siirtelyä, ja aineen teho ei välttämättä riitä joka kohtaan kättä.

Tämän lisäksi alkoholipitoiset desinfiointiaineet voivat kuivattaa ihoa, jolloin iho alkaa halkeilla.

Kiinnitä huomiota käsienpesuun

Aroviita muistuttaa, että käsienpesu on tärkeää muutenkin kuin koronaviruksen takia.

– Muutkin hengitystieinfektiot leviävät samalla tavalla käsistä kasvoille.

Käsienpesuun onkin syytä kiinnittää huomiota. Kirjoitimme aikaisemmin myös käsienpesuun liittyvästä yksinkertaisesta asiasta, jossa monella on vielä korjattavaa. Tyypillinen virhe, jonka moni käsienpesussa tekee, on käsien aivan liian nopea huuhtaisu hanan alla.

– Aika usein näkee, että ihmiset ottavat saippuaa sormenpäihin, vähän hieraisevat käsiä yhteen ja huuhtelevat. Tällaisella pesulla mikrobit eivät kovin kummoisesti vähene, Meilahden sairaalan hygieniahoitaja Tarja Kuutamo sanoi aikaisemmassa jutussamme.

Pyyhe parempi kuin paperi

Suomalaisen tekstiilipalveluja tuottavan Lindström Oy:n asiantuntijan mukaan myös käsien oikeanlainen kuivaus saattaa helposti unohtua.

– Yksi yleisimmistä harhakuvitelmista on se, että käsiä ei tarvitse kuivata pesun jälkeen. Huolellinen kuivaus pesun jälkeen vaikuttaa kuitenkin merkittävästi käsihygieniaan, ja on siten merkittävässä roolissa myös tartuntatauteja ehkäistäessä, toteaa Vice President, Quality Harri Puputti Lindströmin tiedotteessa.

Lindström myös muistuttaa, että kodin ulkopuolella välttyy parhaiten tauteja aiheuttavilta mikrobeilta kuivaamalla kädet rullautuvaan puuvillapyyhkeeseen tai kertakäyttöiseen paperipyyhkeeseen. Rullautuvassa puuvillapyyhkeessä jokainen käyttäjä saa oman henkilökohtaisen pyyhkeensä, eivätkä käytetty ja puhdas pyyhe ole kosketuksissa toisiinsa.

– Kertakäyttöiset paperipyyhkeet lisäävät roskien määrää. Jos käsipyyhkeitä päätyy muualle kuin roskiin, leviää ympäristöön mikrobeja niiden mukana. Siksi suosittelemme teollisesti huollettua puuvillapyyhettä, Puputti sanoo.

Lindströmin mukaan pyyhe on myös parempi kuivaustapa kuin puhallin.

– Tutkimusten mukaan puhallin levittää bakteereja ympäristöön, mutta pyyherulla poistaa ne käsistä 99,99-prosenttisesti.

Asiantuntija suosittelee käyttämään käsienpesussa nestemäistä saippuaa.

– Palasaippuaan saattaa jäädä edellisen käyttäjän bakteereja. Siksi suosittelemme aina käyttämään saippua-annostelijan nestemäistä saippuaa, Puputti kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?