Yksi kuva näyttää 6 haittaa – nämä uhkaavat, jos nukut liian vähän

Huonosta nukkumisesta aiheutuvat terveyshaitat ovat todennäköisesti yleistymässä Suomessa.

Tuoreimmassa FinTerveys-tutkimuksessa joka neljäs nainen ja joka viides mies kertoi, ettei nuku mielestään tarpeeksi.

Riittävän ja hyvälaatuisen unen tärkeydestä saadaan jatkuvasti uutta tietoa, mutta samaan aikaan suomalaisten uni on huonompaa kuin koskaan.

Asiantuntijoiden mukaan huonosta nukkumisesta aiheutuvat terveyshaitat ovatkin todennäköisesti yleistymässä Suomessa.

Vaara on havaittu muun muassa tuoreimmassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FinTerveys-tutkimuksessa, jossa joka neljäs nainen ja joka viides mies kertoi, ettei nuku mielestään tarpeeksi.

Mielestään liian vähän nukkuvien osuus oli myös noussut vuosien 2011 ja 2017 välillä naisilla viisi ja miehillä kuusi prosenttiyksikköä.

THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen on perehtynyt siihen, miten unettomuus vaikuttaa suomalaisten terveyteen. Hän kertoi, minkälaisia haittoja huono uni voi terveydelle aiheuttaa:

1. Rytmihäiriöt yleistyvät

Sydämen rytmihäiriöt ovat tavallisia huonosti nukutun yön jälkeen. Usein ilmiö on vaaraton, mutta rytmihäiriöt voivat kuitenkin alkaa rasittaa sydäntä, jos huonosti nukuttuja öitä on usein.

2. Verenpaine kohoaa

Verenpaineen nousu näkyy heti seuraavana päivänä valvotun tai huonosti nukutun yön jälkeen.

– Jos uni on huonoa useampana yönä viikossa, se pitää verenpainetta koholla. Pysyvästi korkea verenpaine merkitsee pidempään jatkuttuaan verenpainetautia, Timo Partonen kertoi.

3. Leposyke pysyy korkealla

Myös sydämen syke pysyy seuraavana päivänä korkeammalla.

– Tiheä leposyke ja korkea verenpaine rasittavat molemmat verisuonia, mikä on elimistölle eräänlainen stressitila.

4. Paino nousee

Niukka tai huonolaatuinen uni lihottaa, koska se muuttaa ruokahalun säätelyä. Tutkimukset osoittavat, että alle seitsemän tunnin yöunia nukkuvat aikuiset ovat lihavampia kuin heitä pidempään nukkuvat.

– Paino pyrkii liian vähäisen unen vuoksi nousemaan nopeasti. Se voi tapahtua jo viikoissa, jos liikuntaan ja syömiseen ei kiinnitä erityistä huomiota.

5. Tyypin 2 diabeteksen riski kasvaa

Jos univelkaa kertyy paljon, sokerinsietokyky heikkenee.

– Tämä voi johtaa pidemmän ajan kuluessa siihen, että sairastuu tyypin 2 diabetekseen.

6. Aivojen palautuminen heikentyy

Myös aivot tarvitsevat unta valvomisen rasituksista toipumiseen. Aivot puhdistautuvat aineenvaihduntatuotteista eli niin sanotuista kuona-aineista jatkuvasti, mutta unen aikana puhdistautuminen on tehokkaampaa kuin valveilla.

– Syvimmän unen vaiheita tarvitaan myös hermosolujen välisten liitoskohtien korjaamiseen muistin suhteen keskeisillä aivoalueilla. Tämän vuoksi ajatellaan, että huono uni voi olla yhteydessä muistisairauksiin.

Jos nukahtaminen on vaikeaa tai unesi on huonolaatuista, lue näistä jutuista vinkkejä parempaan uneen:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?