Tunnista oireet, jotka kielivät kilpirauhasen ongelmista – etenkin yksi tunne toistuu potilaiden kertomuksissa - Terveys - Ilta-Sanomat

Tunnista oireet, jotka kielivät kilpirauhasen ongelmista – etenkin yksi tunne toistuu potilaiden kertomuksissa

Väsyttääkö ja turvottaako? Saatat tietämättäsi kärsiä kilpirauhasongelmista.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet voivat tuntua oudoilta. Ne riippuvat iästä ja siitä, kuinka kauan kilpirauhasen vajaatoiminta on kestänyt.

21.12.2019 9:03

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi selittää monta oudolta tuntuvaa oiretta.

Sekä kilpirauhasen vajaatoiminnan että liikatoiminnan diagnosointi on kuitenkin vaikeaa, kertoo dosentti sisätautien erikoislääkäri Esa Soppi. Se taas johtuu siitä, että oireet voisivat johtua myös monesta muusta terveysongelmasta.

– Oireet riippuvat iästä ja siitä, kuinka kauan kilpirauhasen vajaatoiminta on kestänyt. Myös oireiden yhdistelmät vaihtelevat, eli jollakulla voi olla yksi oire, kun taas toinen kärsii monesta.

Koetulokset voivat vaatia lääkäriltäkin pitkää selvittelyä

Kilpirauhanen ikään kuin säätelee elimistön kierroslukuja. Vajaatoiminnassa elimistön toiminta ja aineenvaihdunta hidastuvat, ja liikatoiminnassa nopeutuvat. Vajaatoiminta on moninkertaisesti yleisempää kuin liikatoiminta.

– Noin 333 000 suomalaista käyttää lääkitystä kilpirauhasen vajaatoiminnan takia, ja 8 200 ihmistä liikatoiminnan takia. Kilpirauhasen vajaatoiminnan lääkitystä saavista (ns. subkliinen vajaatoiminta) arviolta jopa yli 100 000 syö lääkettä turhaan.

Ylilääkitys johtuu juuri diagnoosien vaikeudesta. Diagnoosi perustuu oireisiin, potilaan tutkimukseen ja laboratoriokokeisiin.

Vaikka kokeita voi nykyisin tilata myös omin päin laboratoriosta, Soppi suosittelee lääkärikäyntiä.

– Koetulokset ovat harvoin yksiselitteisiä ja voivat vaatia lääkäriltäkin pitkää selvittelyä. En suosittele tekemään niitä omin päin.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan lääkitystä saavista arviolta jopa yli 100000 syö lääkettä turhaan, sanoo sisätautien erikoislääkäri, dosentti Esa Soppi.

Seuraavat oireet voivat kertoa kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

1. Väsymys

Moni kärsii väsymyksestä, ja se voikin johtua hyvin monesta muustakin asiasta kuin kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Esimerkiksi anemia tai piilevä raudanpuute, huomattava ylipaino, kuorsaus tai uniapnea, tupakointi, masennus, unenpuute, hoitamaton keliakia, diabetes tai piilevä diabetes sekä B12- tai D-vitamiinien puute voivat aiheuttaa väsymystä.

Usein väsymyskin kasvaa vuosien varrella salakavalasti, joten siihen ikään kuin tottuu. Jos kuitenkin alat nukahdella töissä tai joudut ottamaan monet päiväunet eikä elämästä tunnu tulevan oikein mitään, kannattaa pohtia, voisiko kyse olla kilpirauhasen ongelmasta.

Väsymys voi olla myös lihasväsymystä, joka on melko tavallista varsinkin vaikeassa vajaatoiminnassa. Kun lääkitys saadaan kuntoon, voi mennä 1–2 vuotta ennen kuin lihasten toimintakyky palautuu normaaliksi.

2. Turvotus

Aineenvaihdunnan hidastuminen kerryttää soluväliainetta, joka aiheuttaa turvotusta. Tämä poikkeaa tavanomaisesta nesteturvotuksesta, joka menee ohi, jolloin virtsamäärä kasvaa väliaikaisesti.

Turvotuksen lähteminen voi kestää kauankin sen jälkeen kun vajaatoiminnan lääkitys saadaan kuntoon.

3. Aivosumu

Tunne siitä, että pää on kuin sumussa ja kaikki on vähän epäselvää, toistuu kilpirauhaspotilaiden kertomuksissa. Keskittyminen voi olla vaikeaa, ja unohtelu yleistä. Myös tämä voi toki johtua muistakin vaivoista tai elämäntavoista.

4. Alavireys

Aineenvaihdunnan hidastuminen vaikuttaa myös mielen vireyteen. Esa Soppi muistaa erään tapauksen, jossa yli 50-vuotias potilas ei selviytynyt päivittäisistä tehtävistään ja vaikutti masentuneelta. Pohdinnassa oli sairausloma psyykkisistä syistä, kunnes havaittiin erittäin vaikea kilpirauhasen vajaatoiminta. Parin vuoden kuluessa hän oli toipunut työkykyiseksi lääkkeiden avulla.

5. Kuiva iho ja hiusten lähtö

Kuten mikä tahansa sairaus, myös kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttaa ihon, hiusten ja kynsien kuntoon. Elimistön kannalta hiukset ja kynnet eivät ole elintärkeitä, joten stressitilassa niistä säästetään ensimmäisenä, että muut toiminnot voisivat jatkua mahdollisimman normaaleina.

6. Painon nousu

Aineenvaihdunnan hidastuessa myös kalorinkulutus pienenee. Kun samalla soluväleihin kertyy turvotusta, paino voi nousta paljonkin. Myös painon tasaantuminen kestää pitkään, eli lääkityksen aloittaminen ei vie kertyneitä kiloja saman tien pois.

Joissakin harvinaisissa tapauksissa kilpirauhasen vajaatoiminta voi heikentää ruokahalua, ja siksi paino voi myös laskea. Lisäksi kilpirauhasen vajaatoimintaan voi liittyä keliakia.

7. Yliviritystila

Kilpirauhasen liikatoiminnassa elimistö toimii ylikierroksilla. Siihen liittyviä oireita ovat tyypillisesti hermostuneisuus, hikoilu, ripuli, sydämentykytykset, nopea pulssi ja laihtuminen. Liikatoiminta on huomattavasti harvinaisempi tila kuin vajaatoiminta, mutta se kannattaa ottaa vakavasti jo sydämen terveyden takia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?