Yksinäisyys heikentää sydänpotilaan ennustetta

Yksinäiseksi itsensä kokevat miehet menehtyivät kolme kertaa ja naiset kaksi kertaa todennäköisemmin kuin potilaat, jotka eivät olleet yksinäisiä.

Itsensä yksinäiseksi kokevien on aiemmissa tutkimuksissa havaittu sairastuvan muun muassa sydäninfarkteihin ja aivoverenkiertohäiriöihin tavallista todennäköisemmin.

10.12.2019 9:56

Itsensä yksinäiseksi kokevat sydänpotilaat näyttäisivät olevan muita suuremmassa vaarassa menehtyä vuoden sisällä sairastumisesta, tuore tutkimus osoittaa. Yksinäiset saattavat myös sairastua sydän- ja verisuonitauteihin muita todennäköisemmin.

Tulokset julkaistiin Heart-lehdessä, ja ne perustuvat 13 000 kuusikymppisen sydänoireiden takia sairaalahoitoon joutuneen miehen ja naisen seurantaan.

Yksinäiseksi itsensä kokevat miehet menehtyivät kolme kertaa ja naiset kaksi kertaa todennäköisemmin kuin potilaat, jotka eivät olleet yksinäisiä. Tämä havaittiin vuoden sisällä sairaalahoidoista. Yksinäisyyden lisäksi yksin asuminen liittyi suurentuneisiin riskeihin, mutta vain miehillä.

Itsensä yksinäiseksi kokevien on aiemmissa tutkimuksissa havaittu sairastuvan muun muassa sydäninfarkteihin ja aivoverenkiertohäiriöihin tavallista todennäköisemmin. Psyykkisten selitysmallien lisäksi vaikutukset voivat liittyä haitallisiin elämäntapoihin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?