Lievä tulehdus on yhtä salakavala kuin kohonnut verenpaine tai kolesteroli – näiden sairauksien riskiä se lisää - Terveys - Ilta-Sanomat

Lievä tulehdus on yhtä salakavala kuin kohonnut verenpaine tai kolesteroli – näiden sairauksien riskiä se lisää

Matala-asteinen tulehdus on liitetty muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin.

Matala-asteinen tulehdus on liitetty muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin.

Julkaistu: 7.12.2019 9:30

Ylipaino ja matala-asteinen tulehdus kulkevat käsi kädessä.

Lievä tulehdus ei tunnu eikä näy päällepäin.

Siksi se on yhtä salakavala kuin kohonnut verenpaine tai LDL-kolesteroli, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen tuoreessa kirjassaan Taltuta lievä tulehdus – Eroon piilevästä vaivasta ravinnolla ja elämäntavoilla (Kirjapaja).

Lievä, eli hiljainen tai matala-asteinen, tulehdus on eräänlainen kehon kudosten ja solujen pitkäkestoinen ärsytystila. Siinä kehon oma immuunijärjestelmä toimii lievästi liian aktiivisesti – ilman, että mikään ulkopuolinen mikrobi aiheuttaa infektion.

– Kehon ulkopuolella eikä suolen sisällä ei ole havaittavissa mitään silmin nähtävää reaktiota, vaan kyse on hiljaisesta kytevästä prosessista kudoksissa, Laatikainen kertoo kirjassa.

Näihin sairauksiin lievä tulehdus liittyy:

Kun immuunijärjestelmä on virittynyt yliaktiiviseksi, joidenkin sairauksien riski lisääntyy.

Matala-asteinen tulehdus on liitetty muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin, syöpään, tyypin 2 diabetekseen, maksasairauksiin, Alzheimerin tautiin, suun sairauksiin ja masennukseen.

Vakuuttavinta näyttö on kolmessa ensin mainitussa.

1. Sydän- ja verisuonitaudit

Tutkimusten mukaan lievä tulehdus liittyy sydän- ja aivoinfarkteihin ainakin neljällä mekanismilla. Lievä tulehdus onkin sydän- ja verisuonitautien riskitekijä siinä missä kohonnut veren kolesterolipitoisuus, verensokeri ja verenpaine, tupakointi, lihavuus tai liikkumattomuus.

2. Tyypin 2 diabetes

Lievästä tulehduksesta kärsivillä on noin 1,3-kertainen riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Riskiä lisää esimerkiksi se, että rasvakudoksesta verenkiertoon erittyvät tulehdusaineet heikentävät insuliinin vaikutusta.

3. Syöpäsairaudet

Syöpäsairauksista noin puolet ajatellaan olevan sattuman kauppaa, ja noin 40 prosentin katsotaan johtuvan elämäntavoista – merkittävä osa ravinnosta ja liikapainosta. Matala-asteinen tulehdus vaikuttaa syöpäriskiin esimerkiksi lisäämällä syövän kasvua edistävien aineiden syntyä.

Ei ainut sairastumisriskiä suurentava tekijä

Laatikainen muistuttaa, että vaikka lievä tulehdus onkin monen länsimaista ihmistä piinavan pitkäaikaissairauden taustalla, se ei ole ainut sairastumisriskiä suurentava tekijä.

– Lähes kaikki vakavat krooniset sairaudet, erityisesti tyypin 2 diabetes, sydän- ja verisuonitaudit sekä syöpä, ovat monitekijäisiä. Niiden syntyyn vaikuttavat siis monet eri tekijät, ei suinkaan pelkästään lievä tulehdus.

”Yleisempää lihavilla ja ikääntyneillä”

Kenelle lievä tulehdus sitten tulee? Se tiedetään, että ylipaino ja matala-asteinen tulehdus kulkevat käsi kädessä.

Laatikainen sanookin, että kun puhutaan matala-asteisesta tulehduksesta, lihavuutta ei voi ohittaa.

– Se on luultavasti tärkein lievän tulehduksen aiheuttaja.

– Tiedetään, että lievä tulehdus on yleisempää lihavilla ja ikääntyneillä kuin normaalipainoisilla ja nuorilla tai keski-ikäisillä.

Ylipainoiselle todennäköisesti tehokkain keino matala-asteisen tulehduksen vähentämiseen on laihdutus.

– Ruokavalion laadun merkittävällä muutoksella voi vähentää tulehdusta jonkin verran painosta riippumatta.

Lue lisää ruokavalion merkityksestä tästä jutusta:

Lähde: Reijo Laatikainen: Taltuta lievä tulehdus – Eroon piilevästä vaivasta ravinnolla ja elämäntavoilla, Kirjapaja (2019)

Tuoreimmat osastosta