Heidi teki negatiivisen raskaustestin neljä kertaa, oli silti raskaana – lääkäri selittää, miten se on mahdollista - Terveys - Ilta-Sanomat

Heidi teki negatiivisen raskaustestin neljä kertaa, oli silti raskaana – lääkäri selittää, miten se on mahdollista

Kuvituskuva
Julkaistu: 7.12.2019 13:28

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkärin mukaan virheelliseen negatiiviseen raskaustestiin voi olla useampi syy. Yleistä se ei kuitenkaan ole.

32-vuotias Heidi (nimi muutettu) kertoo tehneensä useita negatiivisia raskaustestejä ennen kuin raskaus selvisi hänelle.

– Ensimmäisen testin tein uutena vuotena, koska kuukautiseni eivät alkaneet ajallaan. Toisen tein tästä viikon päästä.

Heidi kertoo testien näyttäneen selvästi negatiivista, joten hän pisti tuntemansa väsymyksen ja heikotuksen työ- ja opiskelukiireiden piikkiin.

– Ajattelin myös, että ehkä en ollut vain muistanut syödä kunnolla.

Koska oireet eivät kuitenkaan loppuneet, päätti Heidi tehdä jälleen raskaustestin. Helmikuun alussa tehty testi näytti jälleen negatiivista.

– Pahoinvointia tai muutakaan ei ollut, hän muistelee.

”Muistan olleeni shokissa”

Neljännen raskaustestin Heidi teki maaliskuun alussa. Myös se oli selvästi negatiivinen. Heidi kertoo tehneensä jokaisen raskaustestin ohjeita noudattaen ja aina aamuvirtsasta.

– Päätin mennä lopulta lääkäriin kaverini juhlien jälkeen. Join kaksi lonkeroa, jonka jälkeen oksensin koko seuraavan yön ja seuraavan päivän. Heikkoa oloa kesti vielä maanantaina, joten varasin ajan lääkärille

Lääkärin maaliskuussa ottama verikoe paljasti viimein Heidin epäilemän raskauden, joka oli ehtinyt edetä viikolle 12.

– Raskaus oli todellinen yllätys! Muistan olleeni shokissa, kun kuulin tuloksen. Eihän se voinut olla totta, sillä juurihan testi oli näyttänyt negatiivista. Suurempi yllätys oli se, että olin jo ylittänyt ensimmäisen kolmanneksen.

Lääkäri vastaa

Aura klinikan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Rauni Klamin mukaan virheellinen negatiivinen raskaustesti johtuu käytännössä kaikkein yleisimmin siitä, että testi tehdään liian varhaisilla viikoilla, jolloin istukkahormonin pitoisuus veressä ja virtsassa on matala.

Toinen tavallinen syy virheelliseen testiin on Klamin mukaan virtsan laimentuminen runsaan juomisen vuoksi.

– Kolmanneksi ja harvinaisemmin testin on kerrottu toisinaan näyttävän negatiivista myöhään raskaudessa, kun istukkahormonin pitoisuus on hyvin korkea. Tällöin istukkahormonin hajoamistuote voi sitoutua testissä käytettyyn vasta-aineeseen ja tavallaan ”käyttää loppuun” testivasta-aineen, mutta signaalivasta-aine ei kuitenkaan tunnista tätä hajoamistuotteen ja testivasta-aineen yhdistelmää eikä näytä testiä positiivisena. En ole itse milloinkaan törmännyt tällaiseen tilanteeseen, hän kertoo.

– Valmistajan mukaan testi näyttää oikein 99 prosentin varmuudella. Jos liuskat ovat päässeet vanhentumaan, testivarmuus heikkenee, hän jatkaa.

Klami suosittelee negatiivisesta testistä huolimatta raskautta epäileviä kokeilemaan toista raskaustestiä.

– Lisäksi kannattaa hakeutua verikokeesta tehtävään testiin.

Klami myös muistuttaa, että jotkin hormoniongelmat saattavat oireilla samalla tavalla kuten raskaus. Tällöin on suositeltavaa varata aika lääkärille.

Tuoreimmat osastosta