Aikuisen ADHD jää etenkin naisilla herkästi piiloon – näin se voi vihjailla itsestään - Terveys - Ilta-Sanomat

Suomessa on jopa 170 000 aikuista, joilla on ADHD – jää naisilla herkemmin piiloon, mutta näin se voi vihjailla itsestään

Tavallisimpia vaikeuksia ADHD:ssa ovat tarkkaavuusvaikeudet. Ajatukset karkailevat aivan muualle, vaikka kuinka yrität keskittyä johonkin.

Tavallisimpia vaikeuksia ADHD:ssa ovat tarkkaavuusvaikeudet. Ajatukset karkailevat aivan muualle, vaikka kuinka yrität keskittyä johonkin.

Julkaistu: 6.12.2019 9:01

Naiset saattavat myös kokea ADHD:sta enemmän psyykkistä haittaa ja vaikeuksia kuin miehet, kertoo asiantuntija.

ADHD eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö jää naisilla herkemmin huomaamatta ja diagnosoimatta kuin miehillä.

– Näyttäisi siltä, että naisia saatetaan hoitaa enemmän ahdistuksen ja masennuksen takia, ja ADHD jää huomaamatta. Samoin naiset saattavat myös kokea enemmän psyykkistä haittaa ja vaikeuksia ADHD:sta kuin miehet, sanoo dosentti, psykoterapeutti ja neuropsykologian erikoispsykologi Maarit Virta-Jämiä.

ADHD:ta tutkinut Virta-Jämiä korostaa, että aikuisiän ADHD:ssa on kuitenkin enemmän kyse yksilöiden kuin sukupuolten välisistä eroista.

– Miesten ja naisten välillä on enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroja, mutta kun katsomme keskiarvoja, erojakin löytyy.

Jopa 170 000 aikuisella

Nykytiedon mukaan lapsena tarkkaavuushäiriö on noin 4–7 prosentilla, ja aikuisilla vastaava luku on noin 3 prosenttia. Tämän perusteella Suomessa olisi 120 000–170 000 yli 15-vuotiasta, joilla on ADHD.

Esimerkiksi näin ADHD voi näkyä aikuisena:

  • Tavallisimpia vaikeuksia ADHD:ssa ovat tarkkaavuusvaikeudet. Esimerkiksi: ajatuksesi karkailevat aivan muualle, vaikka yrität keskittyä johonkin. Saatat lukea sivun mutta huomaat, ettet ole ymmärtänyt tekstistä mitään.

  • Toiminnanohjauksen vaikeudet voivat näkyä vaikkapa niin, että puheesi rönsyilee niin epäjohdonmukaisesti, että muilla saattaa olla vaikeuksia pysyä kärryillä. Aloittamisen vaikeus voi aiheuttaa sen, ettet saa aloitettua pitkästyttävän työraportin kirjoittamista tai varattua aikaa hammaslääkärille – vaikka asia on ollut mielessäsi jo kuukausia.

  • Muistivaikeudet saattavat aiheuttaa sen, että keskustelussa unohdat, mitä toinen hetki sitten sanoi. Oppiminen voi olla hankalaa, jos kyseessä on suuri määrä irrallista ja yksityiskohtaista tietoa.

  • Useimmilla ADHD-diagnoosin saaneilla aikuisilla on myös tunne-elämän ja sosiaalisen kanssakäymisen vaikeuksia. Saatat esimerkiksi suuttua hyvin helposti ja reaktiosi voivat olla liian voimakkaita tilanteeseen nähden. Sanattoman viestinnän ymmärtäminen voi olla vaikeaa. Voit tulkita toisen ilmeitä, äänensävyjä tai kehonkieltä väärin.

ADHD:n diagnosointi perustuu kansainvälisesti sovittuihin oirekriteereihin. Kaikilla ihmisillä voi olla joskus kriteereissä kuvattuja vaikeuksia, ja siksi yksittäisten oireiden perusteella ei voikaan päätellä, että kyseessä olisi ADHD.

Naisten ADHD:ta jää enemmän huomaamatta

Vaikka puhutaan aikuisiän ADHD:sta, oireilun juuret ovat lapsuudessa.

Tytöillä oireet saattavat olla tyypillisemmin kuin pojilla tarkkaamattomuutta ja omiin ajatuksiin uppoutumista. Myöhemmin tytöille saattaa ilmaantua sisäänpäin kääntyneitä oireita, kuten masennusta ja ahdistusta.

Kulttuurissamme valitettavan usein vetovastuu perheestä on nimenomaan naisella, ja tällaisessa tilanteessa ADHD toki voi kuormittaa enemmän naista.

Pojilla taas esiintyy enemmän häiriökäyttäytymistä, levottomuutta ja yliaktiivisuutta.

– Kun tausta lapsuudessa on erilainen, kasvaa erilaisia aikuisia. Naisilla voi aikuisuudessakin olla enemmän tarkkaamattomuus-tyyppistä oireilua, ja miehillä enemmän impulsiivista käyttäytymistä, Virta-Jämiä sanoo.

– Tästä johtuen onkin hyvin yleinen käsitys ja vahva oletus, että naisten ADHD:ta jää enemmän huomaamatta ja diagnosoimatta kuin miesten.

ADHD voi kuormittaa enemmän naista

Tyypillinen tapaus sekä naisilla että miehillä on, että piiloon jäänyt ADHD diagnosoidaan vasta siinä vaiheessa, kun omia lapsia aletaan tutkia.

– Ihminen on myös saattanut pärjätä aivan hyvin niin kauan kuin hän on ollut yksin – on ehkä ollut hiukan ongelmia tai haasteita, mutta niistä on selvinnyt. Sitten kun tulee perhettä, pitää huolehtia monesta muustakin asiasta, ja siinä vaiheessa tulee tunne ettei pärjää, ja asiat jäävät tekemättä, Virta-Jämiä kertoo.

– Kulttuurissamme valitettavan usein vetovastuu perheestä on nimenomaan naisella, ja tällaisessa tilanteessa ADHD toki voi kuormittaa enemmän naista.

Oireisiin saa apua aikuisenakin

Vaikka ADHD huomattaisiin vasta aikuisena, oireisiin on mahdollista saada helpotusta.

– Kaikissa ikävaiheissa voi saada apua. Asian eteenpäin vieminen alkaa lääkärin vastaanotolta.

Jos ongelmat ovat ilmestyneet vasta pari vuotta sitten burnoutin seurauksena, kyse ei ole ADHD:sta.

ADHD:n toteaminen olisi tärkeää siksi, että se harvoin esiintyy yksin.

– Diagnosoimattomana se lisää riskiä mielenterveyden häiriöille, kuten masennukselle ja ahdistuneisuudelle. Tyypillisiä ovat myös päihdeongelmat sekä persoonallisuus- ja syömishäiriöt.

Milloin tutkimuksiin?

Psykologin mukaan ADHD:n mahdollisuutta voi olla syytä selvitellä, jos jatkuvasti törmää työelämässä tai muuten arjessa siihen, että vaikka kuinka yrittää, asiat menevät pieleen.

– Asiat eivät pysy hallussa, tai ei muista tai opi asioita sillä tavalla kuin omasta mielestä pitäisi. Kaikenlaiset epäonnistumiset alkavat jatkuvasti kerääntyä.

Jotta kyseessä voisi olla ADHD, ongelmien on pitänyt jollain tasolla olla olemassa koko elämän ajan.

– Jos ongelmat ovat ilmestyneet vasta pari vuotta sitten burnoutin seurauksena, kyse ei ole ADHD:sta.

Työuupumuksen lisäksi samanlaisia keskittymisen, tarkkaavuuden, muistin sekä aloittamisen ja loppuunsaattamisen ongelmia voi tulla myös esimerkiksi masennuksessa tai ahdistuneisuudessa – tai ihan vain siksi, että elämässä on liian paljon kaikenlaista meneillään.

– Kaikilla on samankaltaisia vaikeuksia myös stressaavassa elämäntilanteessa tai huonosti nukutun yön jälkeen. ADHD:ssa vaikeudet ovat kuitenkin pitkäkestoisia ja aiheuttavat merkittävää haittaa.

Lähde: Maarit Virta & Anita Salakari: ADHD-aikuisen selviytymisopas 2.0, Tammi (2018).

  1. Pääasiallisesti tarkkaamattomuusoireisessa muodossa ihmisellä on tarkkaavuuden vaikeuksia muttei juuri yliaktiivisuutta tai impulsiivisuutta.

  2. Ihmisellä on runsaasti ylivilkkautta ja impulsiivisuutta, mutta ei juurikaan tarkkaamattomuusoireita.

  3. Kolmas ja yleisin muoto on edellisten yhdistelmä: ihmisellä esiintyy sekä tarkkaavuuden vaikeuksia että yliaktiivisuuden ja impulsiivisuuden oireita.

Tuoreimmat osastosta