Liikuntakin jää kakkoseksi parhaalle keinolle taistella vaarallista vatsarasvaa vastaan – kriittinen luku on 90 - Terveys - Ilta-Sanomat

Liikuntakin jää kakkoseksi parhaalle keinolle taistella vaarallista vatsarasvaa vastaan – kriittinen luku on 90

Kuvituskuva
Julkaistu: 3.12. 15:45

Jopa normaalipainoisen ihmisen vatsaonteloon saattaa kertyä terveydelle haitallinen määrä rasvaa, sisätautien erikoislääkäri muistuttaa.

Vaaka näyttää, ettei ylipainoa juurikaan ole. Silti lääkäri varoittaa liian isosta vyötärönympäryksestä ja viskeraalisesta rasvasta. Mistä on kyse?

– Jopa normaalipainoisen ihmisen vatsaonteloon saattaa kertyä terveydelle haitallinen määrä rasvaa, kertoo sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki.

Ongelma on erittäin yleinen varsinkin ikääntyvillä suomalaisilla. Miesten vatsa alkaa monesti kasvaa viimeistään keski-iässä. Naisilla tämä tapahtuu vaihdevuosien jälkeen, koska estrogeenihormoni ehkäisee keskivartalolihavuutta.

Tupakointi ja alkoholinkäyttö lisäävät riskiä

Miksi sitten joillakin meistä ylipaino asettuu lantiolle mutta toisilla vatsaonteloon?

Pertti Mustajoen mukaan perimä selittää sen, minne päin kehoa ylimääräinen energia varastoituu. Jos vanhempien vyötärö on kasvanut herkästi, lapsilla on luultavasti sama taipumus.

– Myös tupakointi ja alkoholinkäyttö lisäävät jonkin verran alttiutta kerryttää rasvaa nimenomaan vatsaonteloon, Mustajoki kertoo.

Vatsarasva pahempi kuin liikakilot pepussa ja reisissä

Vyötärölihavuus on aina uhka terveydelle. Sisäelinten ja suolten ympärille muodostunut rasvakudos toimii eri tavoin kuin ylimääräinen rasva vaikkapa takapuolessa tai reisissä.

Vatsaontelon rasvasoluissa on käynnissä jatkuva pieni tulehdusreaktio, joka saa ne erittämään aktiivisesti haitallisia aineita, kuten rasvahappoja ja niin kutsuttuja sytokiineja.

Verenkierron mukana nämä aineenvaihduntatuotteet siirtyvät vatsaontelosta suoraan maksaan. Sinne alkaa kertyä rasvapisaroita, jotka häiritsevät maksan toimintaa. Ihmiselle alkaa kehittyä niin sanottu rasvamaksa.

Vyötärölihavuus aiheuttaa useita sairauksia. Yleisin on tyypin 2 diabetes ja muita tavallisia ovat esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöt, sepelvaltimotauti, uniapnea, tietyt syöpäsairaudet ja naisilla hormonitoiminnan häiriöt.

Koska kaikki nämä sairaudet yleistyvät joka tapauksessa iän myötä, yli 60-vuotiaalla on erityisen paljon hyviä syitä pyrkiä pitämään vyötärö kurissa.

Tärkeintä on tasapaino

Mahan paisumista ehkäisee elimistön sopiva energiatasapaino. Ravinnosta ei siis tulisi saada enempää kaloreita kuin keho kuluttaa. Tehtävä vaikeutuu vuosien vieriessä, sillä ikääntyessä elimistön energiantarve laskee.

– Säännöllinen liikunta tehostaa energiankulutusta jonkin verran, mutta toimivin keino ehkäistä vyötärölihavuutta on muuttaa ruokatottumuksiaan sopivasti, Mustajoki sanoo.

– Kaikkein lihottavimpia tuotteita, kuten sipsejä, keksejä ja sokerilimuja, kannattaa käyttää mahdollisimman vähän ja harvoin.

Rasva alkaa ensimmäisenä sulaa vatsasta.

Arkiaterioilla hyvä ohjenuora on lautasmalli: puolet annoksesta kasviksia ja toinen puoli varsinaista pääruokaa. Alkoholin käytön vähentäminen auttaa hillitsemään ylimääräisten kaloreiden kertymistä.

Selvitä mittaamalla!

Liian vatsaontelorasvan tunnistamiseen on olemassa tuttu ja arkipäiväinen apuväline: aivan tavallinen mittanauha.

– Vyötärönympärys kertoo luotettavasti haitallisesta keskivartalolihavuudesta. Rajaksi on määritelty miehillä 100 ja naisilla 90 senttimetriä. Tietenkään riskit eivät kasva hypähtäen jonkin tietyn tasaluvun ylittyessä, vaan jo näiden rajojen lähestyessä olisi syytä kiinnittää huomiota elintapoihin, Mustajoki sanoo.

Mitta otetaan kylki- ja lantioluiden väliin jäävästä kapeasta pehmeästä kaistaleesta kevyen uloshengityksen aikana. Parhaiten mittaaminen onnistuu alusvaatteisilla peilin edessä.

Yksi keino auttaa vaarallisen vatsarasvan ehkäisemisessä. Lue koko juttu Me Naisten sivuilta.

Tämä on ET-lehden tuottama artikkeli.

Lue myös:

Jopa kolmekymppisen maksa voi vaurioitua salakavalasti – lääkäri listaa hengenvaaralliset hälytysmerkit

Tunnetko usein outoa väsymystä? Saatat sairastaa alkoholistien vaivana pidettyä yleistä tautia

Rasvamaksaa voi uhata myös rajusti laihduttavaa – lääkäri kertoo turvallisen laihtumisvauhdin