7 eri syytä ja ratkaisua päänsärkyyn – yhdestä kivun muodosta kärsivät nykyään kaikenikäiset - Terveys - Ilta-Sanomat

7 eri syytä ja ratkaisua päänsärkyyn – yhdestä kivun muodosta kärsivät nykyään kaikenikäiset

Apteekista käsikauppatavarana saatavat kipulääkkeet voivat viedä kivun pois, mutta parasta olisi selvittää kivun syy ja ennaltaehkäistä seuraavia särkyjä.

Apteekista käsikauppatavarana saatavat kipulääkkeet voivat viedä kivun pois, mutta parasta olisi selvittää kivun syy ja ennaltaehkäistä seuraavia särkyjä.

Julkaistu: 28.11. 13:06

Jännityspäänsärystä kärsivät nykyään kaikenikäiset, jopa lapset.

Päänsärkypotilaita työkseen hoitava Jyrki Mäkelä kertoo, että yleisimmin kipu johtuu niska-hartia-seudun ja kaulan alueen lihaksiston jännitystilasta. Tällaisesta jännityspäänsärystä kärsivät nykyään kaikenikäiset, jopa lapset.

– Yhä nuoremmilla on yhä pahempia ongelmia näillä alueilla, ja syynä on useimmiten runsas staattinen jännitys. Mobiililaitteiden yleistyttyä ihmisten asentovirheet alkoivat pahentua todella nopeasti.

Mobiililaitteiden käyttö aiheuttaa ongelmia

Manuaalisen migreenihoidon asiantuntija ja koulutettu hieroja Mäkelä selittää, että suurin osa asentovirheiden aiheuttamista jännityspäänsäryistä johtuu siitä, kun vietetään niin paljon aikaa pää alaspäin. Pää on melko painava, ja ajan myötä kumarainen asento kuluttaa kaularankaa ja rasittaa lihaksistoa. Älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella käytetään myös lähinäköä paljon, mikä voi lisätä päänsäryn riskiä.

– Ei ole outoa, että kymmenen ikävuoden paikkeilla alkavat toistuvat päänsäryt, jotka johtuvat asentovirheistä.

Apteekista käsikauppatavarana saatavat kipulääkkeet voivat viedä kivun pois, mutta parasta olisi selvittää kivun syy ja ennaltaehkäistä seuraavia särkyjä.

Jyrki Mäkelä neuvoo, mistä päänsäryt useimmiten johtuvat ja millaisilla keinoilla särkyjä voi hoitaa ja vähentää itse. Jos kivun syy on epäselvä tai päähän on kohdistunut jokin isku, kannattaa aina mennä lääkäriin selvittämään asiaa.

1. Jännityspäänsärky

Yleisin pääkivun aiheuttaja on niska-hartia-seudun ja kaulan alueen lihaksiston jännitystila. Kipu tuntuu usein takaraivolla, mutta voi olla myös ohimoilla.

Ratkaisu: Staattinen asento on paha, joten asentoa kannattaa vaihdella. Hyväkin asento on liian pitkään jatkuneena pahaksi. Toisaalta omituinenkin työskentelyasento voi olla hyvä, jos siinä ei ole pitkään.

Pienillä tauoilla on suuri vaikutus. Kouluissa välitunnit katkaisevat yhtäjaksoisen istumisen sopivin väliajoin. Töissä ei välttämättä pysty pitämään vartin taukoa kerran tunnissa, mutta jo parin minuutin jaloittelu ja verryttely auttaa.

Muista lepuuttaa välillä myös silmiä! Jos teet päätetyötä, varmista, että ruutu on säädetty silmien korkeudelle.

2. Unenpuute

Liian vähäinen uni voi aiheuttaa päänsärkyä seuraavana päivänä. Se myös altistaa kaikenlaisten kipujen kroonistumiselle.

Ratkaisu: Huolehdi, että saat riittävästi hyvänlaatuista unta. Ennen nukkumaanmenoa kannattaa välttää television, tietokoneen ja mobiililaitteiden käyttöä, jotta mieli rauhoittuu. Liikunta tukee hyvää unta, mutta rajua liikuntaa ei kannata enää iltamyöhään harrastaa.

3. Elimistön kuivuminen

Nestehukka tuntuu usein päänsärkynä ohimoilla, toisinaan myös takaraivolla.

Ratkaisu: Huolehdi, että juot pari litraa nestettä tasaisesti pitkin päivää. Kahvi, tee, kolajuomat ja energiajuomat sisältävät kofeiinia, joka poistaa nestettä. Siksi niiden lisäksi pitäisi juoda myös vettä.

4. Matala verensokeri

Energiatason laskun lisäksi verensokerin heittelyt voivat tuntua pääkipuna.

Ratkaisu: Huolehdi, että ruokailuvälit ovat tasaiset eivätkä liian pitkät. Myös ravinnon laatuun kannattaa kiinnittää huomiota, jotta verensokeri ei pomppaa nopeasti ylös ja pian taas alas.

5. Stressitekijät

Etenkin negatiivinen stressi aiheuttaa pitkittyessään ongelmia. Lisäksi stressitilanteissa unen laatu usein heikkenee, mikä saattaa lisätä päänsärkyherkkyyttä entisestään.

Ratkaisu: Stressin aiheuttajaa voi olla vaikea poistaa. Mieti kuitenkin, voisiko kipu johtua stressistä, ja mitä se yrittää sinulle kertoa. Pystytkö keventämään taakkaa jakamalla tehtäviä tai keskittymällä tärkeimpään?

Usein päänsäryn syy on joidenkin tai kaikkien edellä olevien yhdistelmä. Saattaa olla kausi, jolloin valvotaan, syödään ja juodaan heikosti ja vietetään pitkiä aikoja huonossa asennossa. Jos syitä on monta, on huolehdittava, että tilanne ei pitkity.

6. Migreeni

Migreeniin liittyy yleensä kivun lisäksi aistien herkistyminen. Toisilla se on hajuaisti, kuulo tai näkö, jolloin kirkkaat valot tuntuvat pahalta. Osalle tulee pahoinvointia, ripulointia ja oksentelua. Migreeniä sairastaa noin puoli miljoonaa suomalaista, vaikkakin tilastot eivät tahdo pysyä uusien tapausten perässä.

Migreeni vaikuttaa toimintakykyyn voimakkaammin kuin tavallinen päänsärky, vaikka toisinaan pääkipukin voi olla rajua. Kroonistunut migreeni voi aiheuttaa lisäksi myös jännityspäänsärkyä.

Ratkaisu: Jos epäilet migreeniä, käänny neurologian erikoislääkärin puoleen.

7. Pään vamma

Jos olet ollut esimerkiksi kolarissa ja pää on retkahtanut tai olet saanut iskun päähäsi kaatuessa tai muussa tapaturmassa, käy aina lääkärissä tarkistamassa tilanne.

Joskus toistuvat pääkivut alkavat vasta jonkin ajan kuluttua vammasta. Myös silloin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Samoin, jos sinulle tulee yhtäkkinen, todella voimakas kipu, jonka syy on epäselvä.