Suomalaistutkimus: Vain puolet nuorista aivoinfarktipotilaista on statiinilääkityksellä, joka parantaa ennustetta - Terveys - Ilta-Sanomat

Suomalaistutkimus: Vain puolet nuorista aivoinfarktipotilaista on statiinilääkityksellä, joka parantaa ennustetta

Suomessa vuosittain noin 14000 henkilöä sairastuu aivoverenkiertohäiriöön. Näistä 75 prosenttia on aivoinfarkteja.

Suomessa vuosittain noin 14000 henkilöä sairastuu aivoverenkiertohäiriöön. Näistä 75 prosenttia on aivoinfarkteja.

Julkaistu: 21.11. 11:27

Statiinilääkitykset liittyivät 70 prosenttia pienempään riskiin sairastua uuteen aivoinfarktiin.

Alle viisikymppisistä aivoinfarktipotilaista vain joka toinen on statiinilääkityksellä, vaikka se huomattavasti parantaisi heidän ennustettaan, suomalaistutkimus osoittaa. Tutkimukseen osallistui 935 suomalaista 15–49-vuotiasta, jotka olivat sairastuneet aivoinfarktiin ensimmäistä kertaa.

Potilaita seurattiin rekisterien avulla vuosista 1994–2007 vuoteen 2012, ja tuona aikana vain 47 prosenttia potilaista oli statiinilääkityksellä. Statiineja käyttävät olivat usein iäkkäämpiä, heillä oli alkoholiongelmia, korkeaa verenpainetta ja kolesteroliongelmia.

Kun tutkijat vertasivat statiineja käyttäviä muihin potilaisiin, statiinilääkitykset liittyivät 70 prosenttia pienempään riskiin sairastua uuteen aivoinfarktiin ja 60 prosenttia pienempään riskiin menehtyä seurannan aikana.

Tutkimus perustuu Helsinki Young Stroke Registry -tietokantaan.

Suomessa vuosittain noin 14 000 henkilöä sairastuu aivoverenkiertohäiriöön. Näistä 75 prosenttia on aivoinfarkteja. Joka neljäs potilas sairastuu työikäisenä.