Kuukautisten pimeä puoli – yleinen sairaus tunnetaan yhä huonosti, vaikka kipu voi olla lamauttavaa - Terveys - Ilta-Sanomat

Kuukautisten pimeä puoli – yleinen sairaus tunnetaan yhä huonosti, vaikka kipu voi olla lamauttavaa

Kaarinan endometrioosia ei ole lukuisista leikkauksista huolimatta saatu pysähtymään. Hän pyrkii silti elämään mahdollisimman normaalia elämää.

Kaarinan endometrioosia ei ole lukuisista leikkauksista huolimatta saatu pysähtymään. Hän pyrkii silti elämään mahdollisimman normaalia elämää.

Julkaistu: 20.11. 11:34

Endometrioosi on yleinen sairaus, mutta parannuskeinoa siihen ei vielä ole löytynyt.

Tuikkaavaa, mutta myös jäytävää, korventavaa tai viiltävää. Kipua, joka ei helpotu maatessa, ei istuessa eikä kävellessä. Kipua, johon muiden on vaikea samaistua.

Akuutti: Kuukautisten pimeä puoli -ohjelma tuo esiin, että tällaiseenkaan kipuun ei aina puututa riittävällä rivakkuudella. Endometrioosikipu nimittäin liittyy kuukautisiin, jotka naisen kaiketi oletetaan vain kärsivän.

Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta alkaa kasvaa paikoissa, joihin se ei kuulu. Pesäkkeitä voi olla esimerkiksi suolistossa tai sisäelimissä, ja ne voivat aiheuttaa voimakkaita kipuja etenkin kuukautisten aikana.

Se haastavin tapaus

Yksi endometrioosiin sairastuneista on kolmekymppinen Kaarina Ekman-Laine, jonka endometrioosi on harvinaisen raju. Hänet nähdään myös ohjelmassa.

Lamaannuttavat kivut alkoivat ensimmäisten kuukautisten myötä. Ehkäisypillereistä löytyi hetkeksi helpotusta.

– Kun olin 20-vuotias, innostuimme mieheni kanssa perheenlisäyksestä ja jätin e-pillerit pois. Silloin räjähti. Sain kovia kipuja ja suolisto-oireita. 22-vuotiaana munasarjoistani löytyi kysta, mutta lääkärit kehottivat vain seuraamaan asiaa, kertoi Kaarina jutussamme.

Vasta vuosia myöhemmin selvisi, että kipujen takana on endometrioosi. Se oli ehtinyt levitä jo laajalle: vatsaontelo oli endometrioosin peitossa ja munasarjoihin oli muodostunut isot pesäkkeet.

Edes radikaalileikkaus eli kohdun ja munasarjojen poistaminen ei ole pysäyttänyt Kaarinan endometrioosia.

– Maksan, pallean ja rintaontelon alueella on kovia päivittäisiä kipuja, Kaarina kertoo.

Hedelmällisyys vaakalaudalla

Äidiksi tulemisen piti olla mahdotonta, kertoo ohjelmassa tavattava Kimiya. Hänen ensimmäiset kuukautisensa kestivät 14 päivää.

Teini-iässä kivut olivat niin kovat, että apua piti saada. E-pillerit auttoivat vain hetken.

– Kuin olisi sisältä tuleen sytytetty, hän kuvailee kivun tuntemuksiaan.

”Syö buranaa! Kaikillahan on kipuja.” Kukaan ei kuitenkaan puhunut sanaakaan endometrioosista, vain kuukautiskivuista.

Kolmenkympin korvilla Kimiya sai vihjeen hyvästä lääkäristä. Selvisi, että kipujen taustalla oli endometrioosi.

Endometrioosi voi vaikuttaa naisen hedelmällisyyteen. Kesti kahdeksan vuotta ennen kuin Kimiyalla oli perhe.

Hallitsemattomat kivut kuuluivat Kimiyan elämään 28-vuotiaaksi asti.

Hallitsemattomat kivut kuuluivat Kimiyan elämään 28-vuotiaaksi asti.

Syntysyyt pimennossa

Endometrioosiin ei ole parannuskeinoa, mutta hoitokeinoja kyllä. Niitä ovat muun muassa hormonivalmisteet, leikkaushoidot, fysioterapia ja sähköhoito. Vaihdevuodet voivat rauhoittaa taudin.

Kaarinan yksi selviytymiskeino on eteenpäin katsova asenne: hän on päättänyt, että ei jää kotiin makaamaan vaan yrittää tehdä kaiken, mihin suinkin pystyy.

Jopa joka kymmenes nainen sairastuu endometrioosiin. Ohjelman jälkeen mieleen jääkin hämmennys. Eikö näin yleisestä ja elämää pahimmillaan halvauttavasta sairaudesta tosiaan tiedetä enempää? Miksi kuukautiskipuja saatetaan yhä vähätellä?

Jopa useita vuosia viivähtänyt diagnoosi ei näytä olevan poikkeus.

Akuutti: Kuukautisten pimeä puoli Yle TV1:llä ke 20.11. klo 20.