Varhainen menopaussi on yhteydessä varhaisiin sydänoireisiin – riski koskee sydän- ja aivoinfarkteja - Terveys - Ilta-Sanomat

Varhainen menopaussi on yhteydessä varhaisiin sydänoireisiin – riski koskee sydän- ja aivoinfarkteja

Suomalaisnaisten vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51 vuoden iässä.

Suomalaisnaisten vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51 vuoden iässä.

Julkaistu: 19.11. 10:55

Ilmiö voi selittyä vaihdevuosiin kuuluvilla hormonaalisilla muutoksilla, jotka voivat edistää sydänoireiden kehittymistä.

Nelikymppisenä tapahtuva menopaussi eli kuukautisten loppuminen voi tuoreen tutkimuksen perusteella suurentaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Sydänriskit näkyvät varsinkin nuorena, eli alle 60-vuotiaana sairastuvilla. Tutkimus julkaistiin Lancet Public Health -lehdessä, ja se perustuu 15 tutkimuksen ja 300 000 naisen tietoihin.

Tulosten perusteella alle 40-vuotiaana ilmaantuva menopaussi liittyi 50 prosenttia ja 40–44-vuotiaana ilmaantuva 30 prosenttia suurempaan sairastumisriskiin, kun vertailukohtana olivat naiset, joiden menopaussi tapahtui 50–51-vuotiaana.

Riskit koskivat sydäninfarkteja ja rasitusrintakipua sekä aivoinfarkteja ja aivoverenvuotoja, ja ne näkyivät varsinkin naisilla, jotka sairastuivat alle 60-vuotiaana. Myös 60–70-vuotiaiden sairastumisriskit olivat suurentuneet, jos heidän menopaussinsa tapahtui varhain, mutta sitä vanhemmilla naisilla yhteyttä ei enää näkynyt.

Varhaiset vaihdevuodet on yhdistetty sydänriskeihin ja muun muassa dementiariskiin aikaisemminkin, mutta nyt julkaistut tulokset vahvistavat ja syventävät näyttöä entisestään. Ilmiö voi selittyä vaihdevuosiin kuuluvilla hormonaalisilla muutoksilla, jotka voivat edistää sydänoireiden kehittymistä.

Menopaussilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin naisen kuukautiset lakkaavat ja munasarjojen toiminta heikkenee ja loppuu. Suurelle osalle naisista tämä aiheuttaa oireita, kuten kuumia aaltoja ja yöllistä hikoilua. Suomalaisnaisten vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51 vuoden iässä.