Munasarja- ja kohdunkaulan syövät eivät alkuvaiheessa juurikaan oireile – Maaretin aggressiivinen syöpä löytyi vasta seulonnoissa - Terveys - Ilta-Sanomat

Munasarja- ja kohdunkaulan syövät eivät alkuvaiheessa juurikaan oireile – Maaretin aggressiivinen syöpä löytyi vasta seulonnoissa

Kuvituskuva
Julkaistu: 17.11. 9:03

Kohdunkaulan syövän esiasteet voidaan seulonnoissa löytää ja hoitaa ajoissa ennen kuin varsinainen syöpä kehittyy.

Ääh. En jaksa varata aikaa ja mennä sinne, kaikkihan on kunnossa, nelikymppinen Maaret muistaa miettineensä.

– Jokin pieni ääni sisälläni kuitenkin sanoi, että mene. Mene ja varaa aika. Soitin saman tien ajanvarausnumeroon ja sain ajan kahden kuukauden päähän.

Ensimmäisen kutsukirjeen syöpäseulontoihin Maaret oli heittänyt suoraan roskikseen.

Kuukausi kokeen oton jälkeen Maaret istui lääkärin vastaanotolla. Aggressiivinen kohdunkaulan syöpä, lääkäri sanoi. Päässä alkoi humista.

Gynekologiset syövät eli muun muassa munasarja- ja kohdunkaulan syöpä eivät alkuvaiheessa juurikaan oireile.

Eihän minulla voi olla syöpä, olen terve ja liian nuori! Ajatus tuli Maaretin mieleen. Väsymystä oli ollut ilmassa, mutta Maaret oli laittanut sen arjen haasteiden piikkiin.

– Enpä tiennyt, että se voi olla ainoa merkki sisälläni jylläävästä pahasta, hän sanoo.

Seulonta voi pelastaa

Kohdunkaulan syöpä kehittyy asteittain.

– Seulontojen tarkoituksena on löytää solumuutokset ennen kuin ne kehittyvät syöväksi, muistuttaa naistentautien erikoislääkäri Sari Ahonkallio Mehiläisestä.

Syöpäjärjestöjen mukaan 1960-luvulla alkaneen seulontaohjelman ansiosta kohdunkaulan syövän ilmaantuvuus vähentyi viidennekseen. 1990-luvun puolivälistä lähtien alle 40-vuotiaiden naisten osallistuminen seulontoihin on vähentynyt, ja tässä ikäryhmässä kohdunkaulan syöpä on sen myötä lisääntynyt.

Ahonkallio harmittelee sitä, että kaikki kutsun saaneet eivät seulontoihin osallistu. Suurin osa sairastuneista paranee, jos tauti todetaan varhaisvaiheessa.

Maaret muistelee välillä vieläkin, kuinka tipalla oli se, ettei hän mennyt seulontatutkimukseen. Niinä hetkinä hän on onnellinen siitä pienestä äänestä, joka käski varata ajan.

– Käykää rakkaat sisaret niissä tutkimuksissa. Vaikka ette muuten kävisi säännöllisesti, tarttukaa tilaisuuteen kun joukkotarkastukseen tulee kutsu. Se pieni valkoinen kirje voi pelastaa elämänne. Toivottavasti se pelasti myös minun.

Hiustenlähtö tuntui Maaretista etukäteen pieneltä asialta. ”Mutta kun siitä tuli todellista, se oli kuin pysyvä merkki ja leima sairaudestani.”

Hiustenlähtö tuntui Maaretista etukäteen pieneltä asialta. ”Mutta kun siitä tuli todellista, se oli kuin pysyvä merkki ja leima sairaudestani.”

Taustalla papilloomavirus

Kohdunkaulan syöpä on lähes aina papilloomaviruksen eli HPV:n aiheuttama. Seulontatestinä käytetään joko papa-testiä tai HPV-testiä.

Virustestillä selvitetään, onko naisella tietyn papilloomavirustyypin aiheuttamaa tulehdusta. Gynekologisessa papa-testissä etsitään solumuutoksia. Poikkeamat eivät vielä tarkoita syöpää, vaan asia pitää varmistaa tarkemmalla tutkimuksella.

Lähes 80 prosenttia seksuaalisesti aktiivista alle kolmekymppisistä naisista saa papilloomaviruksen. Noin 90 prosentilla se paranee spontaanisti kahden vuoden sisällä.

– Tiedetään, että syövän kehittyminen edellyttää pitkittynyttä virusinfektiota eli viruksen pitää olla kohdunkaulalla aktiivinen ainakin seitsemän vuotta ennen kuin se aiheuttaa muutoksia, Ahonkallio sanoo.

Salakavala munasarjasyöpä

Toinen alkuvaiheessa oireeton tai vähäoireinen gynekologinen syöpä on munasarjasyöpä, johon sairastuu vuosittain noin 500 naista. Eniten sitä löytyy 60–64-vuotiailta naisilta.

Syöpä on salakavala, sillä alkuvaiheessa oireita ei tyypillisesti ole eikä syöpä välttämättä näy ultraääni- eikä gynekologisessa tutkimuksessa.

Kun syöpä on edennyt, oireet voivat olla epämääräiset. Vatsakivut ja turvotus voivat olla merkkejä syövästä, mutta myös suolistosairauksista tai toiminallisista vastavaivoista.

– Valitettavasti munasarjasyöpä todetaan usein vasta myöhäisvaiheessa. Sellaista tutkimusmenetelmää ei ole, jolla tauti voitaisiin tunnistaa jo varhaisvaiheessa, Ahonkallio sanoo.

”Jaksan ja taistelen”

Joinain aamuina Maaret herää kipuun ja särkyyn. Silloin matka sängyltä lääkekaapille tuntuu siltä kuin olisi juossut maratonin.

– Niinä päivinä lapset saavat äidin, joka laittaa ruoaksi Saarioisten äitien valmistamaa makaronilaatikkoa ja pyytää peiton alle juttelemaan kun ei itse jaksa liikkua. Väsymys on kokoaikaista ja valtavaa, se ei ole normaalia väsymistä vaan sellaista kuolemanväsymystä.

Toisina aamuina kipu väistyy taka-alalle ja Maaret jaksaa touhuta monenlaista. Siivota, käydä kaupassa, kävelyllä ja ystävien kanssa kahvilla.

– Minä jaksan ja taistelen, joka päivä ja jokainen tunti. Taistelen, jotta minulla olisi vielä tulevaisuus.

  1. Kohdunkaulan syöpä on Suomessa kolmanneksi yleisin gynekologinen syöpä.

  2. Syöpä on yleisin vielä hedelmällisessä iässä olevilla 30–44-vuotiailla naisilla.

  3. Varhainen oire on poikkeava verinen vuoto yhdynnän jälkeen. Joskus valkovuoto voi olla veristä ja pahanhajuista.

  4. Kun syöpä leviää, voi tulla alavatsakipuja.

  5. Syöpäriskiä lisäävät mm. tupakointi, varhain aloitettu seksielämä sekä seksikumppanien runsaus.

  6. Kohdunkaulan syöpä on lähes aina papilloomaviruksen eli HPV:n aiheuttama.

  7. HPV-infektioita voidaan estää HPV-rokotteella. Rokote on osa kansallista rokoteohjelmaa, ja se annetaan 10–12-vuotiaille tytöille.

  8. Ensisijainen hoito on leikkaus.

  9. Valtaosa kohdunkaulan syövistä voidaan hoitaa parantavasti.

  10. Suomessa todetaan vuosittain noin 160 kohdunkaulan syöpää.