Yhä suurempi osa keuhkosyöpään sairastuneista on tupakoimattomia naisia – moni pitää oireita muuna sairautena ja syöpä ehtii levitä

Keuhkosyöpä on tappavimpia syöpiä Suomessa. Sen diagnosoinnissa voi kuitenkin olla viivettä.

Keuhkosyöpä löydetään valitettavan usein vasta sitten, kun alkuperäinen kasvain on jo ehtinyt lähettää etäpesäkkeitä muualle elimistöön.

15.11.2019 12:41

Kuka tahansa voi saada keuhkosyövän, ja yhä suurempi osa sairastuneista on tupakoimattomia naisia, Suomen Syöpäpotilaat ry. kertoo.

Järjestön teettämään kyselytutkimukseen vastanneista keuhkosyöpäpotilaista 58 prosentilla keuhkosyöpää ei osattu aluksi epäillä. Potilaista 56 prosentilla oireita pidettiin ensin muuna sairautena.

Keuhkosyöpä ehtii diagnoosiviiveistä johtuen usein levitä laajalle.

– Keuhkosyöpää voidaan hoitaa sitä tehokkaammin mitä varhaisemmin se todetaan, Suomen Syöpäpotilaat ry:n toiminnanjohtaja Minna Anttonen muistuttaa.

Keuhkosyöpä on miesten ja naisten kolmanneksi yleisin syöpä Suomessa. Vuonna 2017 keuhkosyöpä aiheutti eniten miesten syöpäkuolemia ja toiseksi eniten naisten syöpäkuolemia.

Marraskuu on kansainvälinen keuhkosyövän tietoisuuskuukausi. Suomen Syöpäpotilaat ry. nostaa kuukauden aikana esiin keuhkosyöpäpotilaiden ja läheisten kokemuksia sekä lisää tietoisuutta keuhkosyövästä.

Suomi jäljessä muita Pohjoismaita

Arvostettu lääketieteen alan julkaisu Lancet totesi laajassa tutkimuksessa, että 13 prosenttia sairastuneista on Suomessa elossa viiden vuoden jälkeen keuhkosyövän toteamisesta. Ruotsissa sama luku on 19,5 prosenttia.

Suomen Syöpäpotilaat ry:n ja tuoreen ruotsalaisen IHE-raportin mukaan Suomen muita Pohjoismaita heikompia selviytymislukuja voivat selittää muun muassa diagnoosin viivästyminen, uusien lääkkeiden käyttöönoton hitaus ja kliinisten tutkimusten vähäinen määrä.

Suomesta puuttuu Suomen Syöpäpotilaat ry:n mukaan lisäksi kansallinen laaturekisteri, jonka avulla esimerkiksi keuhkosyövän hoitoon pääsystä, hoidon laadusta ja vaikuttavuudesta olisi mahdollista saada vertailukelpoista tietoa.

– Keuhkosyöpäpotilaat ovat muihin nähden heikommassa asemassa ennen kaikkea syyllistävien asenteiden vuoksi, sillä keuhkosyöpä leimataan usein itse aiheutetuksi sairaudeksi, sanoo keuhkosyöpäverkoston potilasaktiivi Paula Lumme.

Tunnista keuhkosyöpä

  • Alkuvaiheessa keuhkosyöpä on oireeton.

  • Tietyissä keuhkojen osissa syöpä voi kasvaa suureksikin ennen kuin se aiheuttaa oireita.

  • Tyypillisiä oireita ovat: yskä, veriyskä, hengenahdistus ja rintakehän kivut.

  • Myös etäpesäkkeet voivat aiheuttaa ensimmäisiä oireita.

  • Levinneessä taudissa yleisoireet – kuten laihtuminen, kuumeilu ja väsymys – ovat tavallisia.

  • Syöpä todetaan useimmiten keuhkojen röntgenkuvalla.

  • Tupakointi lisää syöpäriskiä merkittävästi.

Lähteet: Terveyskirjasto, Syöpäjärjestöt

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?