Tutkijat saattoivat saada selville, miksi meille tulee hikka - Terveys - Ilta-Sanomat

Tutkijat saattoivat saada selville, miksi meille tulee hikka

Syy hikkaan saattaa olla se, että vauvat opettelevat hengityksensä säätelyä.

Julkaistu: 13.11.2019 2:40

Hikan syy saattoi paljastua vauvojen aivoja tutkimalla.

Ärsyttävällä mutta harmittomalla vaivalla, hikalla, ei ole tiettävästi mitään hyödyllistä tarkoitusta aikuiselle ihmiselle.

Tutkijat ovat pitkään yrittäneet selvittää syitä tälle oudolle refleksille. Nyt University College London -yliopiston tutkijat esittävät, että hikalla saattaa olla tärkeä rooli vauvojen kehityksessä, kertoo CNN.

Tutkimuksen mukaan hikat nimittäin opettavat vauvoja säätelemään hengitystään.

Tutkijat seurasivat yhteensä 13 vastasyntyneen vauvan aivoja. Tutkija Lorenzo Fabrizi totesi lehdistötiedotteessa, että hikan laukaisema aivojen toiminta auttaa vauvoja oppimaan hengityslihastensa säätelyä. Se johtaa lopulta kykyyn säädellä hengitystä omaehtoisesti.

– Kun synnymme, kehon tuntemuksia säätelevät hermoverkot eivät ole täysin kehittyneet, joten niiden vahvistaminen on tärkeä virstanpylväs vastasyntyneiden kehityksessä, hän sanoo.

Tutkijat uskovat, että tällainen kehitys on tyypillistä raskauden viimeisellä kolmanneksella. Tutkijat sanovat, että niin sikiöt kuin vastasyntyneet vauvat hikottelevat usein. Ennenaikaisesti, eli vähintään kolme viikkoa laskettua aikaa aikaisemmin syntyneet vauvat hikottelevat jopa 15 minuuttia päivässä.

Tutkimuksessa vauvojen hikkoja seurattiin päälaelle asetettujen elektrodien ja torsoon laitettujen sensoreiden avulla. Vauvojen hikotellessa lihassupistukset aiheuttivat kolme eri aivoaaltoa. Tutkijoiden mukaan kolmannen aivoaallon avulla vauvat saattavat yhdistää hikasta tulevan ”hik”-äänen ja fyysisen tuntemuksen.

– Lihassupistus, joka hikasta tulee, on melko iso. Se on hyvä kehittyville aivoille, koska se antaa aivoille paljon palautetta, totesi johtava tutkija Kimberley Whitehead CNN:lle.

Sama tutkijaryhmä on esittänyt aiemmin teorian, jonka mukaan vauvan potkut kohdussa saattavat auttaa tätä luomaan päänsisäisen kartan omasta kehostaan.

Uuden tutkimuksen tulokset saattavat todistaa, että sama prosessi tapahtuu myös sisäisesti.