Näin valmistaudut verikokeisiin – tätä ei ainakaan kannata tehdä juuri ennen tutkimuksia - Terveys - Ilta-Sanomat

Näin valmistaudut verikokeisiin – tätä ei ainakaan kannata tehdä juuri ennen tutkimuksia

Juuri ennen näytteenottoa on suositeltavaa istua rauhassa noin 15 minuuttia verenkierron tasaantumiseksi.

Noudattamalla annettuja ohjeita varmistat omalta osaltasi sen, että tulokset ovat kohdillaan.

10.11.2019 15:16

Verikokeet ja muut laboratoriotutkimukset ovat tavanomainen osa terveydenhoitoa. Useimmat tavalliset kokeet eivät edellytä paastoa, mutta joissakin paasto on välttämätön. Silloin on oltava syömättä ja juomatta. Jotkin testit taas vaativat tietyn ajoituksen.

Esimerkiksi nämä asiat voivat vaikuttaa laboratoriotutkimusten tuloksiin:

  • Ruokailu

  • Ruumiillinen rasitus

  • Stressi

  • Kahvi

  • Tupakka

  • Alkoholi

  • Lääkkeet

  • Luontaistuotteet, vitamiinit

– Vaikutus voi olla arvoja nostava tai laskeva, testistä ja menetelmästä riippuen. Biotiini on esimerkki luontaistuotteesta, joka suurina määrinä häiritsee joitakin laboratoriomenetelmiä, sanoo näytteenoton prosessivastaava Sirpa Pohjala HUSLABista.

Ohjeiden noudattaminen tärkeää

Pohjala arvioi, että HUS:in piirissä lienee päivittäin sellaisia asiakkaita, jotka eivät ole tienneet tai muistaneet miten erilaisiin tutkimukseen tulee valmistautua.

Hoitavasta yksiköstä tai laboratoriosta annetaan yleensä tarvittavat ohjeet. Niiden noudattaminen on tärkeää.

– Näytteet pyritään ottamaan mahdollisimman samankaltaisissa olosuhteissa kuin missä viitearvot on määritelty. Noudattamalla annettuja ohjeita varmistat omalta osaltasi tutkimusten oikeellisuuden, Pohjala sanoo.

Milloin syömättä ja juomatta?

Ennen kokeita saa syödä kevyesti ja ottaa lääkkeet, mikäli kokeisiin valmistautumisesta ei ole annettu erillistä ohjetta.

Joskus taas paasto on välttämätön. Tällaisiin tutkimuksiin kuuluvat muun muassa glukoosi- eli sokerirasituskoe sekä jotkin vitamiinipitoisuuksia mittaavat kokeet.

Jotkut laboratoriotutkimukset edellyttävät näytteenottoa tiettyyn kellonaikaan. Esimerkiksi melko yleisen kilpirauhaskokeen näyte tulee mieluiten ottaa ennen kello kahta iltapäivällä.

– Esimerkiksi TSH-tutkimuksessa pitoisuus on korkeimmillaan yöllä ja aikaisin aamulla. Se laskee iltapäivää kohden. Lääkäri tietää tuloksen perusteella oikean tason ja osaa arvioida mahdollisen muutoksen, kun näyte otetaan aina tiettynä aikana. Myös muun muassa rautamääritystä varten näyte tulisi ottaa aamulla 7–9 välillä rauta-arvon vuorokausivaihtelusta johtuen.

Juuri ennen näytteenottoa on suositeltavaa istua rauhassa noin 15 minuuttia verenkierron tasaantumiseksi.

– Ei ainakaan kannata juosta hikipäässä hengästyneenä näytteenottoon, Pohjala sanoo.

HUSLABin tutkimukseen tulijan ohjeet löytyvät internetistä. Laboratoriotutkimusten vastaukset saa lähetteen tehneestä hoitoyksiköstä.

Muista hygienia virtsanäytettä ottaessa

Virtsanäytteet otetaan yleisimmin nykyään kotona. Ohjeita saa verkosta.

Ruokailu, juominen ja virtsan rakossa oloaika vaikuttavat virtsan koostumukseen. Syömistä ja juomista yön aikana kannattaa välttää ja antaa näyte aamulla ennen aamiaista kun edellisestä virtsaamisesta on kulunut vähintään neljä tuntia. Aamulla voi juoda lasillisen vettä.

Huolellinen alapesu ennen näytteenottoa on välttämätön puhtaan näytteen saamiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?