Suun tulehduspesäkkeet ovat usein oireettomia tai hyvin vähäoireisia – pääsy leikkaukseen voi kuitenkin estyä pitkäksi aikaa

Julkaistu:

Suun terveys
Pääsy leikkauspöydälle voi estyä pitkäksi aikaa, jos suussa muhii pieninkään tulehdus. Tekonivel voi infektoitua myös leikkauksen jälkeen.
Monenlaisia terveysongelmia parannetaan leikkaushoidoin. Mikäli suussa muhii jotain sinne kuulumatonta, ei leikkaussaliin välttämättä ole asiaa, Terveystalo muistuttaa.

Erityisen tarkkoja ollaan tekonivelleikkausten kohdalla. Ortopedit vaativat niitä varten hammaslääkärin todistuksen siitä, ettei suussa ole tulehduspesäkkeitä.

– Suusta ja hampaista peräisin olevissa tulehduksissa bakteerit voivat levitä verenkierron kautta tekonivelalueelle. Tällainen tulehdus on vaikea hoitaa. Siihen ei tepsi edes suoneen annosteltava antibiootti, selittää Terveystalon suunterveyden ylilääkäri Tanja Ketola-Kinnula.

Tekonivelalueen infektio edellyttää usein uusintaleikkausta. Tämä voi olla etenkin ikääntyville katastrofaalinen tilanne. Vaivat voivat pitkittyä ja elämänlaatu heikentyä lähtökunnosta riippuen pitkäaikaisesti tai jopa pysyvästi.

Tekonivelinfektio on yksi vakavimmista leikkauskomplikaatioista. Nivelpinnat ja luu ovat kriittisiä paikkoja, ja vierasesineiden asettaminen niihin luo bakteerien kulkeutumiselle erityisen otolliset olosuhteet. Potilaan mennessä leikkaukseen edes varpaanvälin iho ei saa olla rikki.


Tulehdus suussa ei parane käden käänteessä

Lähtökohtaisesti oletetaan, että aikuisen suussa tai hampaissa on hoitoa vaativa tulehduspesäke, kunnes toisin todistetaan. Tulehduspesäkkeet ovat tyypillisesti oireettomia tai hyvin vähäoireisia.

Yleensä leikkaukseen tarvittavaa lausuntoa hammaslääkäriltä haetaan aivan liian myöhään. Lyhyt aika ei riitä esimerkiksi juurihoidolle. Jos hampaita joudutaan poistamaan, täytyy poistokuopankin ehtiä parantua kunnolla. Mikäli haavapintaa on jäljellä, tekonivelleikkausta ei voida tehdä.

Leikkauksia joudutaan usein lykkäämään joka tapauksessa.

Suu pitäisi hoitaa kuntoon jo vuosi tai kaksi ennen leikkausajankohtaa. Suusta on syytä huolehtia tarkoin myös operaation jälkeen. Tekonivel voi infektoitua myös jälkeenpäin, vaikka leikkauksesta olisi kulunut aikaa.

Terveyskylä.fi:n mukaan tekonivelleikkauksia tehdään ympäri Suomea, yliopistollisissa sairaaloissa ja suurissa keskussairaaloissa vuosittain kymmeniä tuhansia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt