4 tapaa varmistaa D-vitamiinin saanti – enemmän ei aina ole parempi

Julkaistu:

D-vitamiini
Syksy on oivaa D-vitamiinipitoisten ruokien aikaa.
Nyt alkaa olla se aika vuodesta, kun varastot alkavat olla vähissä. Nimittäin D-vitamiinivarastot, jotka ovat täyttyneet kesän aikana.

D-vitamiini varastoituu elimistöön, ja kesän jälkeen sitä riittää suurin piirtein lokakuulle. Monet suomalaiset saavat sitä etenkin syys- ja talvisaikaan liian vähän.

D-vitamiinin puutos on yhdistetty luukatoon sekä lukuisiin sairauksiin, kuten infektioihin, diabetekseen, syöpään, verenkiertotauteihin ja hermoston rappeumatauteihin.
Miten voi varmistua siitä, että saa riittävästi D-vitamiinia pimeään aikaan?

1. Syö säännöllisesti rasvaista kalaa

Lohi, nieriä, siika, ankerias, säilyketonnikala tai vaikka syysherkku nahkiainen sisältävät mukavasti D-vitamiinia. Sadassa grammassa savusiikaa on noin 22 mikrogrammaa D-vitamiinia.


2. Nauti syyssienistä

Syksy on sienten sesonkia. Niitä kannattaa rouskuttaa myös D-vitamiinin kannalta. Esimerkiksi sadassa grammassa kokoon keitettyjä suppilovahveroita on D-vitamiinia reilut 20 mikrogrammaa.

3. Hyödynnä vitamiinilla täydennettyjä elintarvikkeita

D-vitamiinia lisätään Suomessa nestemäisiin maitovalmisteisiin ja ravintorasvoihin. Myös osa kasvipohjaisista maitovalmisteista on tuunattu D-vitamiinilla.


4. Varmista saanti vitamiinilisällä

Ravinnosta voi olla vaikea saada kaikkea tarvittavaa D-vitamiinia, joten myös D-vitamiinivalmisteet ovat tärkeitä vitamiinin lähteitä.

Optimaaliseen annoskokoon vaikuttavat muun muassa ikä, D-vitamiinin saanti ravinnosta, painoindeksi, ihonväri ja auringon saanti esimerkiksi etelänmatkoilla.

Alle 17-vuotiaille D-vitamiinilisää suositellaan ympäri vuoden, samoin yli 75-vuotiaille sekä raskaana oleville ja imettäville naisille.

Mikä on tarpeeksi?

Kun syö vähintään 2–3 kertaa viikossa kalaa ja käyttää puoli litraa D-vitaminoitua maitoa päivässä sekä D-vitaminoitua rasvalevitettä, se riittää jo vitamiinin saantiin.

Jos ei juurikaan syö kalaa tai käytä D-vitaminoituja elintarvikkeita, kymmenen mikrogrammaa pimeään vuodenaikaan on suositus.

Enemmän ei aina ole parempi, vaan kohtuus on tässäkin hyvä. Enenevässä määrin on tutkimuksia, joiden mukaan vitamiinista saatavat hyödyt tasaantuvat tietyssä kohtaa, THL:n erikoistutkija muistutti jutussamme.

Kun syö monipuolisesti ja ottaa lisänä 10 mikrogrammaa, haittoja ei vielä tule. Tarkalleen ei toistaiseksi tiedetä sitä, mitä isomman määrän saamisesta pitkäaikaisesti voi seurata.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt