Tästä tiedät, milloin kuukautisten takia pitää mennä lääkäriin – gynekologi kertoo

Julkaistu:

Endometrioosi
Endometrioosi on yleinen tauti, mutta siitä huolimatta se voi olla jopa lääkärille vaikea havaita.
Endometrioosia sairastaa arvioiden mukaan noin 10 prosenttia synnytysikäisistä naisista. Vaikka tauti on yleinen, se todetaan silti monella selkeästi myöhässä.

– Nuorilla naisilla saattaa valitettavasti kestää jopa 7–10 vuotta, ennen kuin päästään oikeaan diagnoosiin, kertoo synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri, gynekologi Teija Lehmonen Mehiläisestä.

Endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti on sairaus, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta eli endometrioosipesäkkeitä esiintyy kohdun ulkopuolella. Tarkkaa syytä sairauden kehittymiselle ei tiedetä.

Endometrioosipesäkkeitä voi olla esimerkiksi vatsaontelon seinämissä, munasarjoissa, munanjohtimissa sekä kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoilla, jossa ne aiheuttavat kroonisen tulehdusreaktion.

Pesäkkeet reagoivat kuukautiskiertoon, mikä aiheuttaa voimakkaita kuukautiskipuja. Sairaus voi myös aiheuttaa lapsettomuutta.

Sairauden kivut ja haitat vaihtelevat niin paljon, ettei Lehmosen mukaan voi määritellä, minkälainen endometrioosi on tyypillistä.

Moni sairastaa tietämättään

Gynekologisen potilasjärjestö Korennon mukaan endometrioosia sairastaa Suomessa jopa 200 000 hedelmällisessä iässä olevaa naista.

Moni sairastaa tietämättään, ja endometrioosi voi olla jopa lääkärille vaikea havaita.

– Yksi selitys myöhäisiin diagnooseihin on se, että kuukautiskivut ovat niin tavanomaisia ja yleisiä, Lehmonen sanoo.

Tauti voi myös edetä hitaasti – ei muutaman kuukauden sisään, vaan vuosien kuluessa.

– Valitettavan usein nuoret tottuvat kipuihin ja pitävät niitä luonnollisina eivätkä tule ajatelleeksi, että niitä pitäisikin tutkia. Joillakin teini-ikäisillä äidit ymmärtävät, ettei tyttären kuukautiskipu ole normaalia.

Mikä on normaalia?

Endometrioosin tyypillisin oire on kuukautiskipu – mutta milloin sen takia pitäisi mennä lääkäriin?

– Kuukautiskipu on niin sanotusti normaalia silloin, kun pystyt hoitamaan sen apteekista ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä. Jos et pärjää tavallisella buranalla, on syytä tulla lääkärin vastaanotolle, Lehmonen sanoo.

Myös kuukautiskivun ajankohta voi paljastaa, että kyse on endometrioosista.

– Tavallinen kuukautiskipu alkaa vuodon aikana. Endometrioosissa on tyypillistä, että kipu alkaa jo ennen kuin varsinainen vuoto alkaa.

Endometrioosin aiheuttamat kivut voivat myös olla hyvin monimuotoisia.

– Tyypillistä on sekin, että kipu liittyy virtsaamiseen ja ulostamiseen. Pahimmassa tapauksessa ulosteen tai virtsan mukana voi tulla verta, jolloin kyse on yleensä jo hyvin pitkälle edenneestä endometrioosista.

Oireena voi olla myös yhdyntäkipu tai tärinäkipu, joka ilmenee esimerkiksi portaita alas kävellessä tai bussissa istuessa.

– Lantionpohjan kivut voivat tuntua syvällä, eikä niitä aina pysty paikantamaan tarkasti.

Varhainen diagnosointi on tärkeää

Gynekologi korostaa, että varhainen diagnosointi on tärkeää, sillä tauti on yksi tärkeimmistä lapsettomuutta aiheuttavista tekijöistä. Puolelta lapsettomuuspotilaista löytyy endometrioosia.

– Mitä varhaisemmin se löydetään, sitä paremmin oireita pystytään hoitamaan. Sitä mukaa kun endometrioosipesäkkeiden määrä kasvaa, kipuoireet pahenevat, ja ennuste normaalin raskauden aikaansaamiselle huononee.

Useimmissa tapauksissa taudin oireita saadaan hillittyä tehokkaasti.

Lääkehoitoon voidaan käyttää hormonaalista ehkäisyä, esimerkiksi ehkäisypillereitä, ja jos lääkitys ei tuo riittävää helpotusta oireisiin, myös leikkaushoito on mahdollista.

Lehmonen sanoo, että hoito mietitään jokaisen potilaan kohdalla yksilöllisesti – riippuen kunkin potilaan elämäntilanteesta, toiveista ja aiemmista hoitokokeiluista.

– Mikä tahansa hoitomuoto valitaan, sitä tulee jatkaa koko hedelmällisen iän ajan, sillä endometrioosi on krooninen sairaus.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt