Tutkimus: Tuhkarokon sairastaminen romahduttaa vastustuskyvyn ja nostaa riskiä kuolla jopa vuosiksi

Julkaistu:

Tutkimukseen osallistunut suomalainen professori pohtii, tulisiko tuhkarokkorokotuksen olla pakollinen Suomessakin.
Tuhkarokon sairastaminen nostaa infektiotauteihin kuolemisen riskiä vuosiksi, Science-tiedelehdessä torstaina julkaistu tutkimus osoittaa.

Amerikkalais-hollantilais-suomalainen tutkimus havaitsi, että luonnollinen tuhkarokkoinfektio aiheuttaa vastustuskyvylle eräänlaisen muistinmenetyksen: keskimäärin 40 prosenttia potilaan vasta-ainevalikoimasta häviää. Joidenkin tutkimushenkilöiden kohdalla yli 70 prosenttia potilaan vasta-ainevalikoimasta katosi.

Tulokset siis osoittavat, että mikäli lapsi sairastuu tuhkarokkoinfektioon, se nostaa huomattavasti riskiä sairastua myös muihin infektiotauteihin.

– Tämä löydös tarjoaa selityksen aikaisemmalle havainnolle, että tuhkarokkoinfektiota seuraa useamman vuoden ajan lisääntynyt sairastavuus ja kuolleisuus muihin infektioihin, kertoo professori Mikael Knip Helsingin yliopistosta ja HUS:n lasten ja nuorten sairauksien toimialalta.

Tutkimuksessa käytettiin Yhdysvalloissa kehitettyä VirScan-menetelmää, jolla voidaan samanaikaisesti analysoida vasta-aineita melkein kaikille tunnetuille ihmisen sairauksia aiheuttaville viruksille ja myös joillekin bakteereille. Lisäksi menetelmällä on mahdollista arvioida virusvasta-aineiden suhteellista tasoa.

Tulokset korostavat rokotuksen tärkeyttä

Tutkimukseen osallistuneita lapsia seurattiin kahden kuukauden ajan tuhkarokkoon sairastumisen jälkeen. Tutkijat havaitsivat, että heikentyneet vasta-ainetasot nousivat muutamalla lapsella, jotka altistuivat jollekin uudelle luonnolliselle taudinaiheuttajalle.

Tutkimukseen osallistui myös ryhmä lapsia, joita seurattiin ennen tuhkarokkorokotusta ja sen jälkeen. Tuloksista kävi ilmi, että rokote suojasi vastustuskykyä muistinmenetykseltä.

– Nämä löydökset korostavat rokotuksen merkitystä luonnollisen tuhkarokkoinfektion ehkäisemiseksi ja muiden tavallisten infektioiden riskin vähentämiseksi lapsilla, Knip sanoo.

Knipin mukaan tulokset herättävät kysymyksen siitä, tulisiko pikkulasten tuhkarokkorokotus olla pakollinen Suomessa, ja tulisiko tuhkarokon sairastaneille lapsille annettava uudelleen rokotteet, jotka he ovat saaneet ennen tuhkarokkoon sairastumista.

– Suomessa on alueita ja kuntia, missä rokotuksen kattavuus on alle 90 prosenttia, mikä tarkoittaa, että alueilla ei ole niin sanottua laumasuojaa, Knip muistuttaa.

Laumasuojaan tarvitaan 95 prosentin rokotuspeitto. Esimerkiksi Saksan hallitus on hiljattain hyväksynyt lakiesityksen, joka velvoittaa sakon uhalla rokottamaan päiväkotia tai koulua käyvät lapset tuhkarokkoa vastaan.

Myös Yhdysvalloissa on perinteisesti ollut hyvin kattava rokotusohjelma tuhkarokkoa vastaan. Viime keväänä maassa puhkesi kuitenkin tautiepidemia, jonka seurauksena tuhkarokolle altistuneiden asukkaiden oli otettava pakollinen MPR-rokote 1 000 dollarin sakon uhalla tai todistettava immuniteetti taudille.

– Tulisi todella pohtia Suomessakin, olisiko tärkeää, että kaikki 1-vuotiaat rokotettaisiin?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt