Alavatsakivut veivät Sadun lääkäriin – tähystyksessä löytyikin suolistosyöpä: ”Tilanne oli täydellinen shokki”

Julkaistu:

Suolistosyöpä
Suolistosyöpä voi yllättää alle viisikymppisenkin. Sen jäljille saattaa johtaa esimerkiksi laskenut hemoglobiini.
Satu, Tuula ja Anna-Kaisa ovat kaikki sairastuneet suolistosyöpään. Nyt he kertovat, miten syöpä löytyi ja mitkä olivat sen ensimmäiset oireet.

Anna-Kaisalla oireita ei varsinaisesti ollut, mutta reilu vuosi ennen diagnoosia toinen jalka puutui öisin. Työterveyden normitarkastuksessa hemoglobiinin havaittiin laskeneen reippaasti. Matka jatkui tähystykseen, jossa löytyi kasvain.

Anna-Kaisa oli sairastunut 48-vuotiaana suolistosyöpään.

Suolistosyövät eli paksusuolen ja peräsuolen syövät ovat viime vuosina lisääntyneet. Jos suolistosyöpä oli aikaisemmin lähinnä ikääntyneiden sairaus, siihen sairastutaan nykyään myös alle viisikymppisinä.

– Yleistyminen on yhteistä kaikille korkean elintason maille ja liittynee väestön ikärakenteen muuttumiseen ja länsimaiseen dieettiin. Nuorten osuuden kasvun tarkkaa syytä ei tiedetä, sanoo syöpätautien erikoislääkäri Tuomo Alanko Syöpäsairaala Docrateesta.

 

Sairaus on antanut itselle ajatuksen siitä, että elämä on elettävä mahdollisimman hyvin, täysillä ja nauttien.

Varhaisvaiheessa oireeton

Suolistosyövästä tekee erityisen salakavalan se, että varhaisvaiheessa syöpä ei juurikaan oireile. Myöhemmin oireet voivat olla epämääräiset.

– Oireet, ainakin suurin osa, ilmaantuvat vasta kun syöpä on vähintään paikallisesti edistynyt niin, että se jonkin verran kuroo tai ahtauttaa suolta.

Suolistosyöpä, kuten muutkin syövät, olisi kuitenkin parasta löytää mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Silloin siitä paraneminen on todennäköisempää.

Merkkinä hemoglobiinin lasku

Muutokset suolen toiminnassa ovat tyypillisimpiä suolistosyövän oireita. Pulmallista on se, että ne saattavat sekoittua muihin vatsavaivoihin.

Esimerkiksi toiminnallisia vatsavaivoja ei varmuudella pysty erottamaan suolistosyövän oireista ennen kunnon tutkimuksia. Osviittaa oireiden syystä antaa kuitenkin niiden kesto.

– Toiminnallisista vatsavaivoista kärsitään tyypillisesti pidempään, nuoruudesta tai nuoresta aikuisuudesta lähtien. Jos muutokset suolen toiminnassa eivät ole aivan uusia, syövän todennäköisyys on pienempi, Alanko sanoo.

Suolistosyöpään selvimmin viittaava oire on se, että ulosteessa on verta. Toinen merkki voi olla juuri hemoglobiinin lasku, sillä kasvain vuotaa tyypillisesti verta.

Laskenut hemoglobiini johti myös kuusikymppisen Tuulan syövän löytymiseen.

– En ollut aikaisemmin edes epäillyt syövän mahdollisuutta. Minulla ei näkynyt verta ulosteessa ja en sitä kovin tarkkaan kyllä osannut tutkiakaan. Vatsa oikutteli silloin tällöin, mutta sekin meni joko kahvin tai laktoosin tiliin, Tuula kertoo.


Tikkutesti voi paljastaa

Keväällä yhdeksässä kunnassa alkaneilla seulonnoilla oireettomat suolistosyövät pyritään löytämään aiempaa paremmin.

Tulokset ovat olleet lupaavat. Kutsun saaneet ovat osallistuneet seulontoihin kiitettävästi, ja niiden avulla on löytynyt jo useampia suolistosyöpätapauksia.

Seulontatestissä etsitään ulosteesta verta, jota syöpäkasvain tihuttaa. Kotiin tulee kirje, jonka mukana on muovitikku. Se kastetaan ulosteeseen, sujautetaan putkiloon ja palautetaan vastauskuoressa. Jos verta löytyy, näytteen antajaa kehotetaan ottamaan yhteyttä kunnan seulontahoitajaan jatkotutkimuksia varten.

Jatkotutkimuksissa suoli yleensä tähystetään. Vasta silloin voidaan varmistua siitä, onko kyseessä juuri syöpä. Myös esimerkiksi peräpukamat voivat vuotaa verta.

”Täydellinen shokki”

Syöpädiagnoosin saaminen on kova paikka.

– Ensimmäinen reaktioni oli, että en voi kertoa pojalleni, joka oli juuri aloittamassa yo-kirjoituksia. Hän saikin tietää asiasta leikkauspäivänä, joka oli myös hänen viimeinen kirjoituspäivänsä. Muuten oli yllättävän rauhallinen olo. Ehkä helpotti se, että isältäni oli hoidettu sama syöpä 20 vuotta aikaisemmin ja hän oli toipunut hyvin, Anna-Kaisa sanoo.

Viisikymppinen Satu sai kuulla tähystyksen jälkeen suoraan ja kaunistelematta tuloksista. Kasvaimen jäljille päästiin, kun hän meni gynekologille pidempään jatkuneiden alavatsakipujen vuoksi.

– Tilanne oli täydellinen shokki. Epäuskoiset fiilikset, että ei kai minulle näin voi käydä, suvussa ei juuri ole ollut syöpää. Tuli ajatus, että tässäkö tämä nyt oli – kuolemantuomio? Satu sanoo.

Moni kertoo syövän mullistaneen suhtautumisen loppuelämään. Asioiden tärkeysjärjestys menee uusiksi, elämän arvokkuus ja rajallisuus konkretisoituvat.

– Sairaus on antanut itselle ajatuksen siitä, että elämä on elettävä mahdollisimman hyvin, täysillä ja nauttien, eikä kannata tyytyä puolinaiseen, Anna-Kaisa sanoo.

Iloa ja voimaa ammennetaan niin perheestä, ystävistä, lemmikeistä, työstä, harrastuksista, luonnosta kuin omasta kodista.

Hoidossa edistysaskeleita

Paras keino ehkäistä suolistosyöpää ovat terveelliset elämäntavat. Alkoholia kannattaa käyttää maltillisesti ja välttää tupakointia. Liikunta on hyväksi.

– Elämäntavoilla voi vaikuttaa syöpäriskiin, mutta niillä ei voi kokonaan poistaa sitä. Ravinnossa kannattaa varmistua siitä, että saa riittävästi hyvälaatuisia kuituja ja että rajoittaa punaisen lihan sekä eläinperäisten rasvojen syöntiä, Alanko sanoo.

Suolistosyövän hoidossa on viime vuosikymmeninä otettua huimia edistysaskelia. Noin 60 prosenttia sairastuneista paranee.

Kun alkujärkytyksestä selviää, kannattaa Sadun mukaan hakea tukea ja tietoa. Jokaisen syöpä on silti yksilöllinen.

– Omista voimavaroista kannattaa pitää kiinni ja huolehtia itsestään parhaan kykynsä mukaan. Usein sanotaan, että joku ”selätti” syövän. Ei se niin mene, eikä syöpää välttämättä taistelutahdolla nujerreta. Silti oman jaksamisen ja tulevaisuudenuskon kannalta on tärkeää pysyä positiivisena, turvata läheisiin ja itselleen tärkeisiin asioihin sekä luottaa lääkäreihin.

Tyypillisiä oireita

  • Vatsan toimintahäiriöt ja muutokset suolen toiminnassa, kuten vatsakipu, ummetus, vaihteleva ripuli ja ulostamisvaikeus.
  • Syöpään voi liittyä myös ulostamispakkoa, limaisia ja niukkoja ulosteita tai vatsan turvottelua ja kouristelua.
  • Veri ulosteessa.
  • Anemia.
  • Tahaton laihtuminen.
Lähteet: Terveyskylä, Syöpäjärjestöt

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt