Näin voit välttää flunssan – erikoislääkäri kertoo, että ruokavaliolla saattaa olla suurempi merkitys kuin ajattelemme

Julkaistu:

Flunssa
Professori kertoo, kuinka omaa vastustuskykyä voi buustata. Poppakonstien sijaan tärkeintä taudin välttämisessä on ahkera käsienpesu.
Taas flunssa – eikö näitä tauteja voisi millään välttää?

– Neuroottiseksi ei pidä alkaa, mutta itse pidän kiinni siitä, että flunssakaudella pesen käteni vähintään kymmenen kertaa päivässä, sanoo kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, professori Pentti Huovinen Turun yliopistosta.

Samaa hän suosittelee kaikille muillekin vaikka naurahtaa tietävänsä, että käsienpesusta puhuminen on ”maailman tylsintä”.

– Mutta koettakaa keksiä joku muu keino, joka on yhtä hyvä estämään sairastumisen. Sellaista ei toistaiseksi ole!

– Käsienpesun merkitys tartuntariskin pienentämiseen on niin valtava, että sen rinnalla kaikki poppakonstit sisäisen vastustuskyvyn vahvistamisesta ovat ikään kuin turhia, professori sanoo.

Pesuun riittää saippua ja vesi

Käsienpesu tehoaa yksinkertaisesti siksi, että sen avulla pääsee eroon käsiin päätyneistä viruksista.

Huovinen kertoo, että käsienpesun vaikutusta analysoitiin vuoden 2003 SARS-epidemian jälkeen. Taudin aiheuttaa koronavirus, joka on tarttumisreiteiltään samantyyppinen kuin monet flunssaa aiheuttavat virukset.

– Useista tutkimuksista tehdyssä meta-analyyseissa todettiin, että jos peset kätesi 10 kertaa päivässä, riskisi sairastua on puolet siitä, mitä se muutoin olisi.

Suomessa sairastetaan arvioiden mukaan vähintään 10 tai jopa 20 miljoonaa flunssaa vuosittain.

– Jos tämä saataisiin puoliintumaan 5–10 miljoonaan, vaikutus olisi aivan valtava. Sairauspäivät ja antibioottien tarve vähenisivät, puhumattakaan flunssien jälkeisistä välikorva- ja poskiontelotulehduksista sekä keuhkokuumeista.


Käsienpesuun riittää normaalitilanteessa saippua ja vesi. Jos saippuavesipesuun ei ole mahdollisuutta, voi käyttää alkoholikäsihuuhdetta.

– Niin kauan kuin flunssavirukset ovat käsissäsi, ne ovat periaatteessa vaarattomia. Virukset voivat tarttua siinä vaiheessa, kun hierot silmiä tai pistät sormen nenään tai suuhun.

Tämä tapahtuu yleensä nopeasti, sillä koskettelemme kasvojamme jatkuvasti.

– Jos ihmisellä olisi samanlainen tötterö pään ympärillä kuin koirilla ja kissoilla leikkauksen jälkeen, valistunut arvaukseni on, että flunssien määrä vähenisi.

Muutama flunssa vuodessa on täysin normaalia

Aikuiset sairastavat normaalisti vuosittain 2–4 flunssaa ja lapset 6–8.

– Jos aikuiset laitettaisiin päiväkotimaisiin olosuhteisiin, flunssia tulisi varmasti enemmän kuin muutama vuodessa.

 

Flunssavirukset ovat roskapöpöjä, joista ei tiettävästi ole mitään hyötyä.

Flunssan sairastamisesta ei ole professorin mukaan hyötyä vastustuskyvylle.

– Meidän pitäisi altistua luonnon mikrobeille ja elää niiden kanssa sopusoinnussa. Flunssavirukset taas ovat roskapöpöjä, joista ei tiettävästi ole mitään hyötyä.

Sen sijaan ne voivat aiheuttaa haittoja: esimerkiksi poskiontelotulehdusta tai keuhkokuumetta edeltää usein flunssa.

– Näitä bakteerikomplikaatioita joudutaan hoitamaan antibiooteilla, mikä taas johtaa elimistön bakteeriston tuhoutumiseen.

Tehosta vastustuskykyä näin

Onko sitten mitään tutkitusti toimivia keinoja, joilla omaa vastustuskykyä voisi buustata niin, että selviäisi flunssakaudesta vähemmällä sairastamisella?

– D-vitamiinilisästä voi olla hyötyä. Epidemiologisissa tutkimuksissa on havaittu, että D-vitamiinin puutos altistaa infektioille.

Ylipäätään terveelliset elämäntavat auttavat tässäkin asiassa.

– Tupakoivat ihmiset varmasti tietävätkin sen, että tupakointi on selkeä riski infektioille.

Ruokavaliolla on myös merkitystä – mahdollisesti jopa enemmän kuin vielä tiedämme.

Suositeltavaa terveellistä syömistä kuvaa ruokakolmio, jonka laajana perustana ovat kasvikset, marjat ja hedelmät ja niukkana kärkenä sattumat, jotka sisältävät runsaasti rasvaa ja sokeria.

– Amerikkalaisten asiantuntijoiden tämänhetkinen näkemys on, että meidän pitäisi mennä kohti yhä monipuolisempaa ja vaihtelevampaa ravintoa. Syötäisiin esimerkiksi salaatteja useampia eri laatuja, ja erilaisia pähkinöitä sekä siemeniä.

 

Terveellisellä ruokavaliolla saattaa olla suurempi merkitys kuin ajattelemme myös immuunivasteeseen virusinfektioita kohtaan.

Mitä monipuolisempaa ravinto on, sitä lajirikkaampi suoliston mikrobisto voi olla.

– Hiljattain julkaistiin hyvin arvovaltaisessa tiedelehdessä mielenkiintoinen tutkimus, jossa todettiin, että suoliston mikrobiston koostumus vaikuttaa influenssarokotuksen tehoon.

– Tämä tarkoittaa sitä, että terveellisellä ruokavaliolla saattaa olla suurempi merkitys kuin ajattelemme myös immuunivasteeseen virusinfektioita kohtaan. Toki monipuolisesti syöminen on hyvä neuvo joka tapauksessa yleisen terveydentilan kannalta.

Myös matala-asteinen tulehdus laantuu oikein syömällä

Vahvaa tutkimusnäyttöä on siitä, että ruokavalio vaikuttaa myös krooniseen matala-asteiseen tulehdukseen.

– Jatkuvasti kytevä lievä tulehdus kuluttaa elimistöä ja altistaa sairauksille – esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudeille ja suolistosairauksille – ja saattaa tehdä myös infektioista hankalampia.

Matala-asteista tulehdusta hillitsee kasvisvoittoinen ravinto, ja sitä lisää ruokavalio, joka sisältää paljon punaista lihaa, prosessoituja elintarvikkeita ja runsassokerisia elintarvikkeita.

– Tätäkin kautta palaamme siis siihen, että vastuskyvyn kannalta on suositeltavaa syödä runsaasti vihanneksia, marjoja ja hedelmiä.

Näin flunssavirus tarttuu

  • Yhdessä yskäisyssä ilmaan pääsee jopa 200 000 limapisaraa, ja aivastaessa määrä voi olla peräti kymmenkertainen.
  • Jokainen sairaan ihmisen aivastuksen tai ysköksen pisara sisältää huomattavan määrän viruksia.
  • Vaikka pinnoille lentävät pisarat kuivuvat nopeasti, virukset niiden sisällä säilyttävät tartuntakykynsä minuutteja, suotuisissa olosuhteissa jopa päiviä.
  • Jos aivastaa käteensä, iholle pääsee valtava määrä viruksia. Ne päätyvät toisen ihmisen käteen esimerkiksi kätellessä – tai ovenkahvan, tietokoneen näppäimistön tai lounasravintolan salaattiottimien kautta.
  • Yleensä ei kestä kauan, ennen kuin viruksen löytämä uusi isäntä koskee sormilla nenäänsä tai silmiinsä. Näin virus pääsee riittävän lähelle sopivaa limakalvoa, jonka soluissa se kykenee lisääntymään.
Lähde: Pentti Huovinen & Thedi Ziegler: Influenssa – Pandemiaviruksen päiväkirja, Duodecim.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt