Alzheimerin eteneminen hidastui hiirikokeissa – lääke tarjoaa mahdollisesti uuden hoitokeinon potilaille

Julkaistu:

Alzheimer
Hyytymisenestolääkitys saattaa tulevaisuudessa auttaa Alzheimerin taudin hidastamisessa.
Veren hyytymistä estävä lääkitys saattaa tuoreen tutkimuksen perusteella auttaa Alzheimerin taudin hidastamisessa. Hiirikokeisiin perustuvat havainnot pitää vielä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat kyseisten lääkkeiden mahdollisesti tarjoavan uuden hoitokeinon Alzheimer-potilaille.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä, ja osana sitä Alzheimerin tautia muistuttavaa sairautta poteville hiirille annettiin vuoden ajan dabigatraania tai lumevalmistetta.

Tulosten perusteella dabigatraani pysäytti hiirten muistin heikkenemisen, minkä lisäksi niiden aivojen verenkierto pysyi parempana ja verihyytymät ja Alzheimerin tautiin kuuluvat amyloidiplakit vähenivät. Hiirillä havaittiin myös muita suotuisia aivomuutoksia, jotka saattavat hidastaa sairauden etenemistä.

Havainnot ovat vielä hyvin alustavia, mutta jos ne varmistetaan uusissa tutkimuksissa ja samanlaisia vaikutuksia todetaan myös ihmispotilailla, hyytymisenestolääkitys saattaa tulevaisuudessa auttaa Alzheimerin taudin hidastamisessa.

Alzheimerin tauti on yleisin aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus. Noin 15–20 prosenttia yli 85-vuotiaista sairastaa sitä. Alzheimerin tautia voidaan jonkin verran hidastaa lääkkeillä, mutta siihen ei ole parantavaa hoitoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt