Tiia kävi 21-vuotiaana luovuttamassa munasoluja ja kuuli sen jälkeen, ettei ehkä itse saa lasta endometrioosin takia – ”Mietin, että mikä karma tämä oikein on”

Julkaistu:

Endometrioosi
Tiia Ennala haluaa puhua endometrioosistaan avoimesti siksi, että liian moni nuori nainen kärsii kivuliaista kuukautisista ja luulee sen olevan normaalia.
”Nyt on viimeinen aika yrittää lasta.”

Nämä lääkärin sanat endometrioosia sairastava pälkäneläinen Tiia Ennala, 28, sai kauhukseen kuulla vain 21-vuotiaana.

– Se oli aika sokki. Ajattelin, että entäs koulu ja työpaikka. Halusimme mieheni kanssa kuitenkin lapsen, joten kun olin 22-vuotias, aloimme yrittää, Tiia kertoo.

Kahden vuoden yrityksen jälkeen Tiia pääsi endometrioosileikkaukseen, jonka jälkeen hän oli lapsettomuushoidoissa vielä kaksi vuotta.

Lopulta toive toteutui, ja pariskunnalle syntyi poika.

– Saimme tämän pienen ihmeen. Hän on nyt vuoden ja 5 kuukautta vanha ja hyvin touhukas tapaus. Aika synnytyksen jälkeen on ollut maailman parasta! Koska kuukautiset eivät ole vielä palanneet, olen saanut vihdoinkin elää normaalia, lähes kivutonta elämää ja pystynyt nauttimaan arjesta lapsen kanssa.

Endometrioosi aiheuttaa kroonisen tulehdusreaktion

Endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti on sairaus, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta eli endometrioosipesäkkeitä esiintyy kohdun ulkopuolella.

Pesäkkeitä voi olla esimerkiksi vatsakalvolla, munasarjoissa, munanjohtimissa sekä kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoilla, ja ne aiheuttavat kroonisen tulehdusreaktion.

Endometrioosipesäkkeet myös reagoivat kuukautiskierron mukaiseen estrogeenitason nousuun ja laskuun. Estrogeeni ruokkii pesäkkeiden kasvua, ja siksi kuukautiset voivat olla äärimmäisen kivuliasta aikaa. Sairaus voi myös aiheuttaa lapsettomuutta.

Ei koskaan normaaleja kuukautisia

Tiia ei tiedä, miltä normaalit kuukautiset tuntuvat.

– Ihmettelin yläasteella, mikä minua vaivaa. Kaverit pystyivät käymään kuukautisten aikana normaalisti koulussa, mutta kun itselläni oli menkat, makasin kotona hirveissä kivuissa, itkin ja oksentelin.


Myös Tiian äiti oli kärsinyt kivuliaista kuukautisista. Hän oli saanut vaivaan apua e-pillereistä, joten äiti hankki Tiiallekin heti reseptin.

Aluksi pillerit ja kipulääkkeet auttoivat niin, että arki sujui jotakuinkin normaalisti. Ammattikouluaikoina kivut alkoivat kuitenkin pahentua, ja täysin sietämättömiksi ne muuttuivat, kun Tiia kävi 21-vuotiaana kahdesti luovuttamassa munasoluja.

– Lapsettomuus oli jo nuorena minulle tärkeä aihe, vaikkei se perheessäni koskettanut ketään. Minuun ajatus siitä iski kuitenkin niin syvälle, että oikein odotin päivää jolloin täytän 21, joka on ikäraja luovutukseen.

Munasolun luovuttajalle annetaan hormonipistoksia – jotka ovat endometrioosille kuin bensaa liekkeihin.

– Jälkimmäinen luovutuskerta oli niin älyttömän kivulias ja rankka toimenpide, että jälkitarkastuksessa lääkäri alkoi kysellä endometrioosin oireista. Kaikki täsmäsivät.

”Kärsimykseni ei ole ollut turhaa”

Järkytys oli suuri, kun Tiia, joka oli halunnut auttaa lapsettomuudesta kärsiviä, sai kuulla olevansa ehkä itse saman ongelman edessä.

– Se oli hurja asia tajuta. Tunteeni olivat hyvin ristiriitaisia. Mietin, että mikä karma tämä oikein on – olen auttanut muita ja nyt yhtäkkiä en itsekään saa lasta.

Toisaalta omakohtainen kokemus antoi teolle vielä suuremman merkityksen.

– Ajattelin sitä, miten tärkeä asia on niille pariskunnille, joille munasolujani on mennyt. Olen myös kuullut jälkikäteen, että on lapsia, jotka ovat saaneet niistä alkunsa, joten kärsimykseni ei ole ollut turhaa.

Raskaus ei hillinnytkään endometrioosia

Endometrioosia on kahta tyyppiä: syviä ja pinnallisia pesäkkeitä.

Syvät pesäkkeet ovat muutaman sentin tai jopa nyrkin kokoisia ja näkyvät yleensä aina ultraäänessä tai magneettikuvissa. Usein ne voidaan poistaa leikkauksella.

Tiian endometrioosi on pinnallista, ja siksi sitä ei hänelle tehdyssä leikkauksessa voitu poistaa niin, että toimenpiteestä olisi ollut apua kipuihin.

– Lääkäri selitti, että on kuin joku olisi heittänyt jauhopussin ilmaan ja puhaltanut sen sisuskaluihini. Vähän joka puolella on pientä pesäkettä, joka aiheuttaa kipuja.


Lapsettomuushoidot voivat olla rankka kokemus ilman endometrioosiakin. Tiialle aika oli tuskallista, sillä endometrioosin hoidossa käytettäviä lääkkeitä ei voi käyttää samaan aikaan kun on lapsettomuushoidoissa.

– Joka kerta kun kuukautiset tulivat, en saanut pettyä vain siihen, etten ollutkaan raskaana, vaan myös kivut tulivat aina entistä pahempina. Makasin vessan lattialla, oksensin ja olin tajunnan rajamailla. Jossain kohtaa mietin, kuinka kauan enää jaksan itseäni rääkätä.

Monella raskaus rauhoittaa endometrioosin oireita, mutta Tiian epäonneksi hän ei kuulunut tähän joukkoon.

– Raskaus ja synnytys olivat todella vaikeat. Endometrioosipesäkkeet repeilivät sitä mukaa kun kohtu kasvoi, mikä aiheutti aivan hirveitä kipuja. Synnytys kesti viisi vuorokautta, ja lopulta päädyttiin kuitenkin sektioon.

Vauvan synnyttyä kivut vihdoin hiukan väistyivät, ja imetys on ollut Tiialle hyvää aikaa.

– Imetys ja keltarauhashormoni ovat olleet sellainen yhdistelmä, että endometrioosin suhteen olen ollut elämäni parhaassa kunnossa. Siksi olen imettänyt tähän saakka.

Kuukautiset eivät saa estää elämää

Tiia toimii nykyään gynekologisen potilasjärjestö Korennon hallituksessa ja vetää Tampereella vertaistukiryhmää endometrioosia sairastaville.

Hän haluaa puhua sairaudestaan avoimesti siksi, että liian moni kärsii kivuliaista kuukautisista ja luulee sen olevan normaalia.

– Haluaisin, että teini-iän kynnyksellä olevat tytöt ja nuoret naiset ymmärtäisivät, etteivät kuukautiset saa estää elämästä. Se ei ole normaalia, ja siihen on olemassa apua.

Tiian mielestä jo kouluterveydenhuollossa tulisi tunnistaa endometrioosin mahdollisuus.

– Näin endometrioosi todettaisiin mahdollisimman varhain, ja siihen voisi saada apua ja lääkitystä – ettei se pääsisi yltymään ja tulisi lapsettomuutta.

Endometrioosin tyypillisiä oireita

 • Runsaat ja/tai kivuliaat kuukautiset
 • Kipu ja/tai tiputteluvuoto ennen kuukautisia, välivuodot
 • Krooninen kipu alavatsan, sukupuolielinten ja/tai lantion alueella
 • Yhdyntäkipu tai kipu välittömästi yhdynnän jälkeen
 • Tihentynyt virtsaamistarve
 • Kipua virtsatessa
 • Verta virtsassa ja/tai ulosteessa
 • Suolen toiminnan häiriöt
 • Kipua ulostaessa
 • Hartiapisto
 • Tärinän aiheuttama kipu, yleensä alavatsan alueella
 • Vatsan toistuva turvotus
 • Selkäkipu, iskiaskipu
 • Krooninen väsymys
 • Pahoinvointi
 • Hiivatulehdukset
 • Alentunut hedelmällisyys, lapsettomuus
 • Endometrioosia voidaan hoitaa kirurgisesti ja hormonivalmistein, ja kipuihin käytetään myös tulehduskipulääkkeitä ja kipukynnystä nostavia lääkkeitä.
 • Vaikka kyseessä on krooninen sairaus, suurimmassa osassa tapauksia oireita voidaan tehokkaasti lievittää.
Lähde: Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry