Jo joka toisella yli kolmekymppisellä on kohonnut verenpaine – seuraukset aivoille voivat olla erittäin vakavat - Terveys - Ilta-Sanomat

Jo joka toisella yli kolmekymppisellä on kohonnut verenpaine – seuraukset aivoille voivat olla erittäin vakavat

Kohonnut verenpaine alkaa vaurioittaa aivoja jo varhaisessa keski-iässä. Siksi omaa verenpainetta on syytä alkaa tarkkailla kolmissakymmenissä.

Kohonnut verenpaine altistaa sekä aivoinfarktille että aivoverenvuodolle, ja se voi edesauttaa muistisairauden kehittymistä.

28.10.2019 13:44

Korkea tai kohonnut verenpaine on jo varsin yleinen. Joka toisen yli 30-vuotiaan miehen ja samoin lähes joka toisen naisen verenpaine on suosituksia korkeampi, Aivoliitto muistuttaa.

Noin kahdella miljoonalla suomalaisella on kohonnut verenpaine ja vain joka kymmenes heistä on hoitotavoitteessa.

– Ilman muuta tämä syö tärkeintä kansallista pääomaamme, aivoterveyttä, Aivoliiton ylilääkäri, professori Risto O. Roine sanoo.

Verenpaine on liian korkea, jos se on mittauksissa 140/90 mmHg /(elohopeamillimetriä) tai enemmän. Kotimittauksessa lukeman pitäisi olla hieman matalampi.

Kohonnut verenpaine ei välttämättä oireile millään tavalla, mutta se voi aiheuttaa monenlaista haittaa.

Korkea verenpaine on esimerkiksi merkittävä aivoverenkiertohäiriöiden – eli aivoinfarktien ja aivoverenvuotojen – riskitekijä. Niihin sairastuu vuosittain noin 25 000 suomalaista. Sairastuneista joka neljäs on työikäinen.

Muitakin aivoterveysriskejä

Tuoreessa brittitutkimuksessa korkean verenpaineen todettiin vaurioittavan jo varhaisesta keski-iästä lähtien aivojen valkeaa ainetta. Se saattaa näkyä myöhemmässä elämässä aivojen toiminnan heikkenemisenä.

Roineen mukaan näyttää myös siltä, että kohonnut verenpaine häiritsee valtimoiden jäykistymisen takia aivojen glymfaattisen järjestelmän toimintaa.

Glymfakierto huuhtoo aivoja öisin ja poistaa kudoksiin kertyneitä aineenvaihdunnan kuona-aineita. Tämän huuhtelutoiminnan häiriöiden epäillään olevan yhtenä tekijänä muistisairauksissa.

Liikunta edistää aivoterveyttä ja tekee hyvää verenpaineelle. Valitse siis itsellesi mieluisat tavat liikkua. Liikkuminen on hyödyllistä lyhyemmissäkin jaksoissa.

”Painettaan ei voi tietää mittaamatta”

Verenpaineen pitäminen normaalina on elintärkeä panostus aivoterveyteen.

– Painettaan ei voi tietää mittaamatta. Mittaaminen on helppoa ja se kannattaa aloittaa jo kolmekymppisenä. Jos lukemat ovat hyvät, riittää kun mittaa harvakseltaan, mutta säännöllisesti, Roine suosittelee.

Kohonneeseen verenpaineeseen voi vaikuttaa elämäntapamuutoksilla. Niiden lisäksi saatetaan tarvita lääkitystä.

Parhaita tapoja hoitaa aivojaan ja verenpainetta ovat:

  1. Liiku säännöllisesti.

  2. Pidä paino kurissa.

  3. Vältä ravinnossa kovia rasvoja ja suolaa.

  4. Nuku riittävästi ja palaudu.

  5. Etsi itsellesi sopivat stressinhallintakeinot.

Myös tupakoimattomuus ja mahdollisimman niukka alkoholinkäyttö ovat aivoille hyväksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?