Sepelvaltimotaudin ensimmäinen oire saattaa olla viimeinen – kuva kertoo, missä kipu voi tuntua - Terveys - Ilta-Sanomat

Sepelvaltimotaudin ensimmäinen oire saattaa olla viimeinen – kuva kertoo, missä kipu voi tuntua

Sepelvaltimotauti on yhä yleisin syy äkillisen kuoleman taustalla.

24.10.2019 15:06

Sepelvaltimotauti on vähentynyt huomattavasti Suomessa, mutta siitä huolimatta se on edelleen yleisin syy äkillisen kuoleman taustalla.

Tauti kehittyy hitaasti – ja toisinaan niin vaivihkaa, että ensimmäinen oire voi samalla olla myös viimeinen.

Jopa neljäsosalla sepelvaltimotaudin ensioire on kova rintakipu, joka johtaa kammiovärinään ja kuolemaan, ellei siihen puututa hyvin nopeasti. Tämän vuoksi äkillisissä rintakipukohtauksissa on viipymättä soitettava hätänumeroon 112, jos potilaalla ei ole esimerkiksi nitroja käytössään.

Vuosittain tapahtuu yli 7 000 äkkikuolemaa

– Vaikka sydänperäiset äkkikuolemat ovat vähentyneet dramaattisesti 50:n viime vuoden aikana samaa tahtia kuin sepelvaltimotauti on vähentynyt, silti niitä tapahtuu edelleen, tutkimusprofessori emeritus Veikko Salomaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoi aiemmin.

Vuosittain yli 7 000 suomalaista menettää henkensä äkillisesti. Äkkikuolemaksi määritellään yleensä kuolema, joka tapahtuu tunnin sisällä oireiden alkamisesta.

Yli 90 prosenttia kaikista äkillisistä kuolemantapauksista on sydän- tai aivoperäisiä, ja valtaosalla sekä miehistä että naisista taustalta löytyy sepelvaltimotauti. Vuonna 2016 siihen kuoli THL:n tilaston mukaan äkillisesti 3 696 miestä ja 2 603 naista.

Nämä oireet viittaavat sepelvaltimotautiin

Tavallisin oire, josta sepelvaltimotaudin voi tunnistaa, on rintakipu. Sen tyypillisiä piirteitä Terveyskirjaston mukaan ovat:

  • Kipu alkaa ruumiillisessa rasituksessa – reippaasti liikkuessa tai muussa lihastyössä – mutta se voi tulla myös ruokailun jälkeen tai henkisessä rasituksessa.

  • Tuntuu yleensä keskellä rintaa puristavana tai muutoin epämiellyttävänä.

  • Voi säteillä olka- ja käsivarsiin, leukaperiin, selkään lapojen väliin tai ylävatsalle.

  • Helpottuu yleensä levossa ja nitrolääkkeellä muutamassa minuutissa.

  • Oire toistuu samanlaisena.

Terveyskirjasto muistuttaa, että aina sepelvaltimotautikipu ei ole näin tyypillistä. Joskus oireena voi olla vain rasituksessa tuntuva hengenahdistus, joka menee ohi.

Etenkin naisilla ja vanhuksilla sepelvaltimotauti voi ilmetä ilman rintakipuja, jolloin oireina on pelkästään rinnan epämiellyttävää ahdistusta, uupumista, huonovointisuutta tai pahoinvointia rasitukseen liittyen.

Lähde: Terveyskirjasto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?