41-vuotiaan perheenäidin rintasyöpä paljastui sattumalta suositun museon kamerassa: ”Elämän mullistava kokemus”

Etelä-Englannista kotoisin oleva Bal Gill ei mahtanut arvata, että lomamatka Skotlantiin saattaisi muuttaa hänen loppuelämänsä kulkua merkittävästi.

Camera Obscura sijaitsee Edinburghin pääkadun, Royal Milen varrella.

24.10.2019 3:12

Berkshirestä Etelä-Englannista kotoisin oleva Bal Gill, 41, vieraili perheensä kanssa Skotlannin pääkaupungissa Edinburghissa sijaitsevassa maailmankuulussa Camera Obscura -museossa viime toukokuussa. Päätös vierailla vuonna 1853 avautuneessa Skotlannin vanhimmassa turistivetonaulassa saattoi pidentää perheenäidin elinikää merkittävästi, sillä visiitin seurauksena Gillillä todettiin varhaisessa vaiheessa oleva rintasyöpä.

BBC:n mukaan asia selvisi, kun Gill meni miehensä ja tyttäriensä kanssa museon lämpökamerahuoneeseen ja katsoi itsestään kehittyviä kuvia. Gill havaitsi, että lämpökamerat tallensivat hänen vasemman rintansa eri värisenä kuin oikean. Termografia eli lämpökuvaus käyttää erityistä kameraa ihon lämpötilan mittaamiseen.

– Arvioimme sen olevan outoa, sillä muiden kuvissa ei ollut havaittavissa vastaavaa. Otin kuvan lämpökamerasta ja jatkoimme museon muista osista nauttimista.

Muutamia päiviä myöhemmin perhe palasi kotiin ja perheenäiti alkoi tarkastella lomamatkalla otettuja kuvia. Silloin hän törmäsi Camera Obscurassa otettuun lämpökamerakuvaan ja alkoi etsiä internetistä tietoa. Useissa artikkeleissa, jotka hän löysi, mainittiin termografia sekä rintasyöpä. Bal Gill otti yhteyttä lääkäriin, joka tarkemmissa tutkimuksissa vahvisti pelätyn asian: Gill oli sairastunut varhaisessa vaiheessa olevaan rintasyöpään.

Sittemmin Gill on käynyt jo läpi kaksi leikkausta ja kolmas, toistaiseksi viimeinen, on edessä marraskuussa. Gill on ollut myös yhteydessä Cameca Obscuraan.

– Halusin vain sanoa kiitokseni, ilman sitä kameraa en olisi saanut tietää. Tiedän, ettei kamera ole ajateltu käytettäväksi tähän, mutta minulle käynti tarkoitti elämän mullistavaa kokemusta. En voi edes kuvailla, kuinka käynti Camera Obscurassa muutti elämääni.

Museon johtaja Andrew Johnson toteaa BBC:lle Bal Gillin tarinan ja yhteydenoton liikuttaneen Camera Obscuran väkeä.

– Emme olleet ymmärtäneet, että lämpökamerallamme on potentiaalia elämää mullistavien oireiden havaitsemiseen.

Lothianin terveydenhuollon johtaja Tracey Gillies muistuttaa, että lämpökameroita on käytetty rintasyövän havainnoimiseen, mutta pelkästään niiden perusteella ei voi tehdä lopullista diagnoosia.

– Syövän havaitseminen varhaisessa vaiheessa parantaa syövän hoitomahdollisuutta ja eloojääminen on todennäköisempää, Gillies toteaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?