Kaikki savukkeet aiheuttavat keuhkosyöpää, mutta yhdenlaiset ovat sairastumisvaaran kannalta pahimpia - Terveys - Ilta-Sanomat

Kaikki savukkeet aiheuttavat keuhkosyöpää, mutta yhdenlaiset ovat sairastumisvaaran kannalta pahimpia

Tupakointi on vähentynyt Suomessa huomattavasti edeltävien vuosikymmenten aikana, mutta yhä 14 prosenttia miehistä ja 11 prosenttia naisista tupakoi päivittäin.

Suomessa tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin kuolee vuosittain noin 4 000 henkeä.­

23.10.2019 9:58

Tupakointi aiheuttaa samanlaisen keuhkosyöpäriskin riippumatta siitä polttaako tavallisia vai kevytsavukkeita, ultrakevyitä vai mentolisavukkeita. Suurimmassa sairastumisvaarassa ovat kuitenkin filtterittömiä savukkeita polttavat, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä, ja siihen osallistui 14 000 aikuista, joista puolet tupakoi. Valtaosa poltti filtterisavukkeita ja heistä noin puolet erilaisia kevytsavukkeita.

Tutkijat laskivat, että sadasta tuhannesta filtteröityjä savukkeita polttavasta 1 600 menehtyy keuhkosyöpään, kun savuttomista menehtyy vain 34. Riski on samanlainen tavallisia, kevyt- tai niin sanottuja ultrakevyitä savukkeita polttavilla.

Filtterittömiä savukkeita polttavat olivat vielä suuremmassa sairastumisvaarassa, sillä heistä 40 prosenttia useampi sairastui ja kaksi kertaa useampi menehtyi keuhkosyöpään, kun vertailukohtana olivat filtteröityjä savukkeita polttavat.

Tutkimuksen tulokset ovat samansuuntaisia aikaisempien tutkimusten kanssa, ja yhdessä ne osoittavat kaikkien savuketyyppien altistavan keuhkosyövälle ja keuhkosyöpäkuolemille.

Tupakointi on Suomessa vähentynyt huomattavasti edeltävien vuosikymmenten aikana, mutta yhä 14 prosenttia miehistä ja 11 prosenttia naisista tupakoi päivittäin. Maailmanlaajuisesti tupakointi aiheuttaa vuosittain noin 7 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Suomessa tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin kuolee vuosittain noin 4 000 henkeä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?