Jätti­tutkimus vahvistaa: Optimistin elämän­asenne suojaa sydän­oireilta

Julkaistu:

Valoisa asenne auttaa myös syövän kanssa ja elämään pidempään.
Sydän- ja verisuonitaudit kuuluvat yleisimpiin kuolinsyihin. Suomessa kuolemista 34 prosenttia johtuu sydän- verisuonitaudeista ja 24 prosenttia syöpäkasvaimista, siksi sydän- ja verisuonitaudit riskien selvittämien on laajojen tutkimusten kohteena kaikkialle maailmassa.

Viime aikoina kiinnostuksen kohteena on ollut esimerkiksi unettomuuden merkitykseen. Elämänasenteiden merkitys on jäänyt vähemmälle huomiolla, mutta nyt tuore tutkimus kertoo, että optimistisesti elämään suhtautuvat voivat säästyä monilta sydän- ja verisuonitautien oireilta muita todennäköisemmin.

JAMA Network Open -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta kertoo Duodecim.
Tutkimuksessa yhdistettiin yhteensä viidentoista aikaisemman tutkimuksen ja 230 000 potilaan tiedot.

Kun aineistot analysoitiin uudelleen, optimistit sairastuivat sydänoireisiin noin kolmanneksen harvemmin kuin osallistujat, joiden elämänasenne oli vähemmän myönteinen. Tämä havaittiin keskimäärin 14 vuoden seurannan aikana.

Pessimistinen elämänasenne puolestaan suurensi sairastumisriskejä.


Sydänsairaalla potilaalla on tavallisesti useita sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä, kuten kohonnut verenpaine, korkea kolesteroli, sokeriaineenvaihdunnan häiriö, tupakointi, liikunnan puute, ylipaino tai sukurasite.

Optimismilla merkitystä myös syövältä säästymisessä

Aiemmissa tutkimuksissa optimistien on havaittu myös säästyvän syöviltä ja masennukselta muita todennäköisemmin. He myös elävät usein pitempään kuin pessimistit.

Tarkkaa mekanismia ilmiölle ei vielä tiedetä, mutta todennäköisesti vähempi stressi ja terveelliset elämäntavat selittävät ainakin osan yhteydestä.