Maksasairaudet ovat lisääntyneet selvästi – syynä on usein alkoholi, mutta se ei ole maksasi ainoa vihollinen

rac

Julkaistu:

Maksa
Uuden tutkimuksen mukaan sekä maksakirroosi että alkoholihepatiitti ovat lisääntyneet jyrkästi.
Maksasairaus on yksi alkoholin liikakäytön haitta. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan maksasairauksien – sekä alkoholimaksakirroosin että alkoholihepatiitin – ilmaantuvuus lisääntyi jyrkästi vuosien 2001–2012 aikana.

Alkoholimaksasairaudet lisäävät selvästi myös syöpään sairastumisen riskiä.

LL Perttu Sahlmanin tutkimuksesta selvisi, että alkoholimaksakirroosin ilmaantuvuus lisääntyi vuosina 2001–2012 miehillä 66 prosenttia ja naisilla 75 prosenttia. Alkoholihepatiitin ilmaantuvuus lisääntyi miehillä 75 prosenttia ja naisilla 108 prosenttia.

Tutkittuna ajanjaksona alkoholinkulutus Suomessa lisääntyi, ja se oli huipussaan vuosikymmenen taitteessa.

Keskivartalolihavuus riski

Keskivartalolihavuus lisää tutkimuksen mukaan alkoholista johtuvaa maksasairauden riskiä.

Rasvamaksan ja lihavuuden yhteys on tullut aikaisemminkin esiin. Tässä jutussa kerroimme, että keskivartalolihavista jopa 70–80 prosentilla on rasvamaksa. Lihavuuden yleistyttyä rasvamaksaa löydetään nykyisin nuoriltakin aikuisilta.

Lähes joka toinen aikuinen suomalainen on vyötärölihava, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FinTerveys 2017 -väestötutkimus osoitti. Vyötärölihavuutta voi olla myös normaalipainoisella.
Alkuvaiheessa maksakirroosi ei aiheuta mitään oireita. Selkein merkki rasvamaksasta onkin juuri vyötärölihavuus.

Loppuvaiheessa maksakirroosissa on monia esimerkiksi aineenvaihduntaan liittyviä vaikeita oireita. Silloin toimivaa maksakudosta on jäljellä liian vähän hoitamaan maksan monia tehtäviä.


Kova rasva rasvoittaa maksaa

Maksan hyvinvointiin voi vaikuttaa omilla elintavoilla. Jo muutaman kilon laihduttaminen poistaa tehokkaasti rasvaa maksasta ja vähentää maksakirroosin vaaraa. Alkoholia on viisainta nauttia vain kohtuullisesti.

Pahin ruokavalio maksan kannalta on länsimainen epäterveellinen ruokavalio, jossa on runsaasti kovaa rasvaa, mutta vain vähän pehmeää rasvaa.

Sokerin lähteitä, kuten mehuja ja limsoja sekä muita vähäkuituisia hiilihydraatteja, on lisäksi turhan paljon.

Huono ennuste

Vaikean alkoholimaksasairauden ennuste on väitöstutkimuksen mukaan huono.

Viiden vuoden kuluttua diagnoosista alkoholimaksakirroosia sairastavista miehistä oli elossa 28 ja naisista 39 prosenttia. Alkoholihepatiittiin sairastuneista oli viiden vuoden kuluttua elossa noin 46 prosenttia.

Alkoholimaksakirroosia tai alkoholihepatiittia sairastavien kuolemanriski syöpiin on tutkimuksen mukaan lähes seitsenkertainen muuhun väestöön verrattuna.

Lähteitä: Helsingin yliopisto, Terveyskirjasto

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt