Näitä flunssalääkkeitä lääkärit ja hoitajat käyttävät itse: ”Auttaa juuri siinä kohdassa, kun ensimmäiset oireet tulevat”

rac

Julkaistu:

Flunssa
Neljä viidestä ammattilaisesta luottaa sinkkiasetaatin tehoon.
Ilta-Sanomat kysyi viideltä terveydenhuollon ammattilaiselta, millaisiin rohdoksiin nämä itse turvautuvat, jos flunssa yrittää ottaa vallan.

Yksi valmiste ylitse muiden on sinkkiasetaatti: sen tehoon luottaa lähes jokainen ammattilainen. Myös C- ja D-vitamiinit saavat kannatusta.
  • Katso jutun lopusta lista myydyimmistä flunssan itsehoitoon tarkoitetuista valmisteista ja tiedot niiden tutkitusta tehosta.

Sinkkiasetaattia ensioireisiin

Proviisori Anu Rantakallio Yliopiston Apteekista Turusta tarttuu sinkkiasetaattiin heti, kun tuntee flunssan oireiden hiipivän kehoonsa.

– Sinkkiasetaatti auttaa juuri siinä kohdassa, kun ensimmäiset oireet tulevat. Sitä on saatavilla sekä suihkeena että imeskelytabletteina. Itse otan tabletteja, vaikka ne ovatkin aika pahanmakuisia, hän nauraa.

– Alussa otan tabletteja tiheämmin, muutaman tunnin välein.

Rantakallio kertoo useimmiten onnistuvansa estämään flunssan, mutta ei aina.

– Jos se kuitenkin tulee, sitten pyrin lepäämään, nauttimaan lämmintä juomaa ja jatkamaan sinkin käyttöä. Jos on kuumetta tai särkyä, otan parasetamolia, joka on särkylääkkeistä vatsaystävällisempi vaihtoehto. Syön myös C-vitamiinipitoisia kasviksia ja hedelmiä.

Rantakallio pitää vastustuskykyä yllä myös säännöllisellä ja jatkuvalla maitohappobakteerien käytöllä.


”En usko antibakteerisiin siivousaineisiin kotona”

Sairaanhoitaja Paula Alasuutari luottaa hänkin C-vitamiiniin ja sinkkiin.

– Teen niin, että silloin, jos oireita alkaa tuntua, otan käyttöön sinkin. Jos tauti siitä huolimatta tulee, sitten on vain levättävä ja juotava paljon nestettä. Lämpimät juomat helpottavat oloa myös.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa työskentelevällä Alasuutarilla on hyvä vastustuskyky, eli hän sairastelee vain harvoin.

– En tiedä mistä se johtuu, mutta kotioloissa en käytä mitään käsihuuhteita enkä ole yliaseptinen. Normaalit pöpöt saa meillä olla ja elää. En myöskään usko antibakteerisiin siivousaineisiin kotona. Töissä sen sijaan näiden asioiden kanssa ollaan hyvinkin tarkkana.

Hunajavesi on todettu kohtalaisen tehokkaaksi yskänlääkkeeksi

Lapin keskussairaalan infektiolääkäri Markku Broas on tullut siihen tulokseen, että fyysisen kunnon ylläpitäminen, hyvä uni, terveet elämäntavat ja monipuolinen, riittävä ravinto pitävät flunssat loitolla. Niinpä hän kävelee tai pyöräilee joka päivä viiden kilometrin edestakaisen työmatkansa ja pyrkii muutenkin noudattamaan terveitä elämäntapoja.

– Jos on henkisesti ja fyysisesti hyvässä kunnossa, immuniteettikin on hyvä, hän tiivistää.

Liikunnalla on silti rajansa: itseään ei kannata rasittaa liikaa, sillä tutkimusten mukaan ylirasittuneella ihmisellä infektioriski kasvaa ja immuniteetti heikkenee.

Broas muistuttaa myös käsihygienian tärkeydestä: kädet on syytä pestä, jottei taudinaiheuttaja leviäisi esimerkiksi ovenkahvoista muihin ihmisiin.

– Jos bussissa tai kaupassa alkaa yskittää, ei pidä yksiä muita päin, sillä pisarat lentävät suusta jopa kahden metrin päähän.

Käteenkään ei yskää kannata suunnata, vaan mieluummin puseron hihan yläosaan.


Flunssan tullen infektiolääkäri suosittelee sekä itselleen että potilailleen lepoa ja riittävää nesteytystä. Parasetamoliin hän turvautuisi, jos oireina on päänsärky, kuume tai lihassärky. Yskänlääkkeen sijasta Broas valitsee hunajaveden.

– Hunajavesi on todettu tutkimuksessa kohtalaisen tehokkaaksi yskänlääkkeeksi. Jonkin verran on saatu tutkimusnäyttöä myös limakalvon alueelle otettavan sinkkiasetaatti-imeskelytabletin hyödystä, ja niitä varmasti ottaisin itsekin, jos tulee flunssaoireita.

Markku Broas kertoo käyttävänsä myös D-vitamiinilisää, ja sitä hän suosittelee muillekin, sillä infektioherkkyyden syynä voi olla matala D-vitamiinitaso.

– Itse otan 40 mikrogrammaa päivässä.

C-vitamiini on turvallinen isoinakin annoksina

Dosentti Harri Hemilä Helsingin yliopistosta on tutkinut sinkin ja C-vitamiinin vaikutusta flunssaa vastaan ja saanut niin vakuuttavaa tutkimusnäyttöä, että käyttää itsekin niitä molempia tarpeen tullen. Sinkkikuurin hän ottaa imeskelytabletteina.

– Lähes kymmenessä tutkimuksessa on saatu näyttöä, että flunssan kesto on lyhentynyt ja oireet lieventyneet nimenomaan imeskeltävillä sinkkitableteilla.

Imeskelytabletin valinnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana ja valita sinkkiasetaattia sisältävä tabletti.

– Sinkkiasetaattia sisältävästä tabletista sinkki vapautuu nielussa. Jos siinä on sinkkisitraattia, sinkki ei vapaudu nielussa eikä siitä ole hyötyä. Tämä kannattaa tarkistaa apteekissa.

– Tutkimuksen mukaan hyöty on saatu, kun sinkkiä on otettu yli 80 milligrammaa päivässä, eli jos yhdessä tabletissa on 10 milligrammaa sinkkiä, tabletteja pitäisi imeskellä päivässä kymmenen.

– Vaimoni käyttää nielusuihketta, mutta siitä ei ole tutkimuksia. Itse luotan enemmän imeskelytabletteihin, sanoo Hemilä, joka tietää myös C-vitamiinin tehoavan suurina määrinä siinä vaiheessa, kun tauti ilmoittelee tulostaan.

Suurella C-vitamiinimäärällä hän tarkoittaa useiden grammojen vuorokausiannosta.

– C-vitamiini on turvallinen isoinakin annoksina.

Muista ahkera käsienpesu

Työterveys Helsingin vastaava työterveyshoitaja Jaana Jyrkämä torjuu flunssaa pesemällä ahkerasti käsiään aina flunssakauden koittaessa.

– Töissä pitää pestä useamman kerran ja aina kun tulee ulkoa ja kun rupeaa syömään.

– Jos huomaan, että olen tulossa kipeäksi, haen apteekista nenää avaavaa suihketta, joka helpottaa hengitystä ja supistaa nenän limakalvoja niin, ettei nenä mene tukkoon. Myös rään tippuminen vähenee.

Hengitystieinfektion alkuvaiheeseen liittyvää kipua ja särkyä hän lääkitsee ibuprofeenilla, eli Buranalla tai Ibusalilla.

– Ibuprofeeni myös helpottaa kurkkukipua. Mutta sellaista kikkakutosta en tiedä, jolla taudin saisi äkkiä pois.

– Eteenpäin ei tautia pidä tartuttaa, joten kannattaa pestä käsiä, niistää kertakäyttönenäliinoihin, heittää ne pois ja välttää suutelemasta lähimpiä, kuten puolisoa ja lapsia, eikä saa juoda samoista purkeista.

Jyrkämä kertoo torjuvansa flunssaa myös läpi talven jatkuvalla, 20 mikrogramman päivittäisillä D-vitamiiniannoksilla.Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt