Sinkki voi lyhentää flunssan kestoa jopa yli 30 prosenttia – kunhan valitset valmisteen oikein - Terveys - Ilta-Sanomat

Sinkki voi lyhentää flunssan kestoa jopa yli 30 prosenttia – kunhan valitset valmisteen oikein

Tärkein keino ehkäistä flunssaa ovat terveelliset elämäntavat, jotka ylläpitävät elimistön puolustuskykyä.

Tärkein keino ehkäistä flunssaa ovat terveelliset elämäntavat, jotka ylläpitävät elimistön puolustuskykyä.

Julkaistu: 13.10.2019 9:01

Flunssan karkotuksessa tärkein lääke on usein lepo ja aika. Sinkistä voi olla apua, jos valitsee oikean valmisteen.

Nenä vuotaa, olo on tukkoinen, lämpö nousee ja lihaksia ja päätä särkee. Ollaan tultu jokasyksyiseen flunssasesonkiin. Mikä avuksi?

Perusflunssasta parantumiseen menee noin kaksi viikkoa, mutta voisivatko lääkäri ja lääkkeet lyhentää sairasaikaa?

– Flunssan takia ei tarvitse lähteä lääkäriin, sillä ei lääkärillä ole siihen parantavaa hoitoa, Vantaan kaupungin tartuntatauti- ja hygieniayksikön ylilääkäri Kirsi Valtonen sanoo.

– Kun flunssa iskee, se iskee ja sen kanssa pitäisi vain malttaa levätä ja odottaa toipumista. Ihmiset eivät vain meinaa malttaa, sillä pitäisi olla toimintakunnossa koko ajan. Nykyihmiset eivät ehkä siedä flunssaa ja siihen liittyvää kunnon heikkenemistä, Valtonen kritisoi suorittamiskulttuuria.

Alkoholi ja tupakka vähentävät puolustuskykyä

Flunssan ennaltaehkäisyn keinot ovat Valtosen mukaan perinteiset. Tärkein keino ehkäistä flunssaa ovat terveelliset elämäntavat, jotka ylläpitävät elimistön puolustuskykyä.

– Liikunta, lepo ja terveelliset ateriat auttavat. Alkoholin ja tupakan käyttö vähentää puolustuskykyä. Jos haluaa välttää tartuntoja, pitää pitää huolta käsi- ja niistämishygieniasta, hän listaa.

Ylilääkäri sanoo, että luontaistuotevalmisteista on hyvin vähän näyttöä flunssan ennaltaehkäisyssä. Vitamiineista ei ole näyttöä perusterveillä ihmisillä, mutta sinkkivalmisteista on saatu jo jonkinnäköistä vastetta.

– Sinkistä voi kuitenkin tulla huonovointisuutta. Mutta on jokaisen oma asia päättää, valitseeko huonovointisuuden vai flunssan oireet.

Valitse oikeanlainen sinkkitabletti

Sinkillä on suomalaistutkimuksen mukaan myös flunssaa lyhentäviä vaikutuksia. Tutkimuksen mukaan sinkki-imeskelytabletit voivat lyhentää flunssan kestoa jopa yli 30 prosenttia. Helsingin yliopiston dosentti Harri Hemilä kertoo tutkimuksessa, että oikean tabletin valinta oli kuitenkin olennaista.

Markkinoilla on Suomessakin imeskelytabletteja, jotka sisältävät sinkkisitraattia, mutta niitä Hemilä ei suosittele tutkimuksessaan flunssan hoitoon. Sitraatti sitoo sinkin voimakkaasti, jolloin sitä sisältävät imeskelytabletit ovat tehottomia. Hemilä neuvookin kääntymään tarvittaessa sinkkiasetaattia sisältävien valmisteiden puoleen.

Tutkimuksen mukaan imeskelytablettien käyttö tulisi aloittaa heti flunssan alettua.

Varsinkaan lapsille ei suositella yskänlääkettä

Ylilääkäri Valtonen uskoo hoitomuodoista eniten lepoon silloin, kun flunssa on päällä.

– Jos alkumetreillä jaksaisi levätä niin tauti saattaa kestää vähemmän aikaa. Jos on kuumetta, kannattaa nauttia nesteitä. Tulehduskipu- ja kuumelääkkeet auttavat myös. Jos on tukkoinen, lyhytaikaisesti voi käyttää nenäsumutteita. Varsinkaan lapsille ei suositella yskänlääkkeitä, hän sanoo.

”Kun on parempi olla, siedämme oireita paremmin”

Flunssaa hoidetaan ja koetetaan lievittää lukuisilla kotikonsteilla. Useilla näistä keinoista ei ole minkäänlaista tieteellistä pohjaa.

Erilaisista vaihtoehtokeinoista on kuullut myös lääkäri Kirsi Valtonen.

– Kaikenlaista sitä kuulee. Erikoisin juttu, mistä olen kuullut, on koskenkorvaan kastetut sukat, joita pitäisi pitää jaloissa. Se lienee nyt jonkinlainen muotivillitys, ja on vissiin tullut meille tuolta itärajan takaa, hän naurahtaa.

Inkivääriä, hunajaa ja valkosipulia käytetään flunssan torppaamiseen ja lieventämiseen. Ne saattavat tehota jollekin tai sitten ei, Valtonen sanoo. Mahdollista vaikutusmekanismia ei tunneta.

– Kotikonstien ongelma on se, että niitä on tutkittu hyvin vaihtelevilla tutkimusasetelmilla ja erilaisilla aineistoilla. Tutkimustuloksista on hyvin vaikeaa vetää kovin varmoja johtopäätöksiä, hän sanoo.

Valtonen ei kuitenkaan lähde tuomitsemaan kotikeinoja, jos niistä ei ole sinällään haittaa.

Hyvänolontunteen lisääminen saattaa helpottaa oireita – ainakin korvien välissä.

– Kun on parempi olla, siedämme myös oireita paremmin.