10 syövän merkkiä, joita ei välttämättä tule ajatelleeksi - Terveys - Ilta-Sanomat

10 syövän merkkiä, joita ei välttämättä tule ajatelleeksi

Syöpään liittyvät oireet voivat vaihdella runsaasti.

11.10.2019 11:18

Syövän oireet saattavat joskus olla salakavalia. Esimerkiksi vatsasyövän yhtä hälyttävää oiretta on vaikeaa sanoa. Syöpään voi liittyä verta ulosteessa, yleistä huonovointisuutta, laihtumista, ihon kellertämistä tai kipua vastan alueella.

Uusina ilmaantuviin oireisiin tai muutoksiin kannattaa aina kiinnittää huomiota eikä arkailla lääkäriin hakeutumista.

1. Ihomuutokset

Mikä tahansa uusi iholle ilmaantuva muutos – muoto, koko tai väri – on syytä näyttää lääkärille. Ihosyöpä voi ilmaantua yllättäväänkin paikkaan. Esimerkiksi okasolusyöpä voi olla aivan ihonvärinen tai vain hieman punertava muutos iholla.

2. Rinnoissa on jotain tavallisesta poikkeavaa

Rintasyöpä on naisten tavallisin syöpä. Sen tyypillinen oire on kyhmy, mutta syöpä voi ilmoittaa itsestään myös muilla tavoin.

Rintasyövän oireita voivat olla esimerkiksi nännin sisään vetäytyminen, nännipihan ihottuma tai haavauma tai kirkas tai verinen erite nännistä. Myös vetäytynyt rinnan iho tai rinnan koon tai muodon selkeä muutos voivat olla rintasyövän oireita.

Syövästä voi niin ikään kertoa toispuoleinen rintarauhasen kipu, joka ei liity kuukautiskiertoon.

3. Vatsan turvotus

Turvotus kuuluu silloin tällöin elämään, mutta joskus se voi liittyä myös sairauksiin. Vatsan turpoaminen voi liittyä esimerkiksi suolistosyöpään tai munasarjasyöpään, kun kasvain tuottaa nestettä.

Munasarjasyövän tyypillisiä ensioireita ovat epämääräiset yleisoireet, kuten lievät vatsavaivat, ruokahaluttomuus ja yleinen väsymys. Muun muassa vatsan turvotus on pidemmälle edenneen syövän oire.

4. Suurentuneet imusolmukkeet

Imusolmukkeet voivat tuntua turpeilta, jos kehossa jyllää esimerkiksi flunssa. Joskus turvonneet imusolmukkeet ovat merkki imusolmukesyövästä tai leukemiasta.

Karoliinan nielemisvaikeuksien takaa löytyi Hodgkinin lymfooma. Sen merkkejä ovat useimmiten juuri suurentuneet imusolmukkeet. Ne tuntuvat patteina kaulalla, kainaloissa tai nivustaipeissa.

5. Näet vessanpytyssä verta

Jos pytyssä näkyy verta vessassa käynnin jälkeen, voi olla paikallaan pohtia, mistä se johtuu. Verinen uloste saattaa olla merkki esimerkiksi peräpukamista, mutta toisaalta myös suolistosyövästä.

Suolistosyövän tunnistamista vaikeuttaa se, että oireet, kuten vatsakipu, ummetus, ripuli ja turvotus voivat liittyä ihan vain suoliston omaan normaaliin toimintaan tai niin kutsuttuihin toiminnallisiin vatsavaivoihin.

6. Kiveksissä muutoksia

Jarnon syöpä ilmoitteli itsestään ensimmäisen kerran kun toinen kives suureni. Samoihin aikoihin häntä alkoi vaivata hengenahdistus. Tällöin lääkärit osasivat nopeasti epäillä kivessyöpää. Se oli jo levinnyt.

7. Poikkeava verenvuoto emättimestä

Poikkeava verinen vuoto, erityisesti yhdynnän jälkeinen, on yksi kohdunkaulan syövän varhaisoire. Myös verinen tai pahanhajuinen valkovuoto voi joskus kieliä syövästä.

8. Virtsaamisvaivat

Virtsaamisvaivat ovat eturauhassyövän, miesten yleisimmän syövän, perusoireita. Virtsasuihku saattaa olla heikko tai virtsaamistarve tihentynyt. Kyse voi olla myös suurentuneesta eturauhasesta. Syöpäepäily vahvistetaan tai suljetaan pois PSA-testillä ja varmistetaan kudosnäytteellä.

9. Selittämätön laihtuminen

Laihtuminen voi liittyä moniin sairauksiin, syöpä on yksi niistä.

Terveyskirjaston mukaan yleissääntönä on, että jos paino laskee 3–5 kiloa ilman syytä, on syytä hakeutua aina lääkäriin. Tutkimus on aiheellinen etenkin silloin, jos esiintyy muitakin oireita, kuten väsymystä, yleistä vetämättömyyttä ja suorituskyvyn laskua ruumiillisessa rasituksessa.

10. Suussa on joitain outoa

Esimerkiksi parantumaton haavauma tai kohouma tai punoittava, valkoinen tai punavalkoinen limakalvomuutos suussa voi olla oire suusyövästä. On tärkeää hakeutua lääkärin vastaanotolle, jos suun limakalvojen tai kielen muutos tai haavauma ei tunnu paranevan 2–3 viikossa.

Lähteitä: Terveyskirjasto, Syöpäjärjestöt

Tänään perjantaina 11.10. vietetään Roosa nauha -päivää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?