Aerobinen liikunta voi hillitä Parkinsonin taudin oireita - Terveys - Ilta-Sanomat

Aerobinen liikunta voi hillitä Parkinsonin taudin oireita

Aerobista liikuntaa harrastaneet saivat motorisia kykyjä mittaavissa testeissä keskimäärin parempia tuloksia kuin verrokit, jotka olivat vain venytelleet.

Aerobista kuntoa parantavat harjoitukset voisivat lievittää Parkinsonin tautiin kuuluvia motorisia oireita niillä potilailla, joiden oireet eivät vielä ole pahoja.

9.10.2019 9:27

Kotona tehtävät aerobista kuntoa parantavat harjoitukset voisivat lievittää Parkinsonin tautiin kuuluvia motorisia oireita, tuore tutkimus osoittaa. Hollantilaistutkimuksessa vaikutus havaittiin potilailla, joiden oireet eivät vielä olleet pahoja.

Tutkimukseen osallistui 130 Parkinson-potilasta, joista puolet teki aerobisia kotiharjoituksia ja puolet venytteli. Harjoitukset kestivät 30–45 minuuttia ja niitä tehtiin kolmesti viikossa puolen vuoden ajan. Harjoituksia tuettiin virtuaalitodellisuutta ja videoita hyödyntävillä pelillisillä elementeillä.

Puolen vuoden harjoittelun tuloksena aerobista liikuntaa harrastaneet saivat motorisia kykyjä mittaavissa testeissä keskimäärin parempia tuloksia kuin verrokit, jotka olivat vain venytelleet. Haittavaikutuksia oli suurin piirtein saman verran kummassakin ryhmässä.

Hollantilaisten tulokset perustuvat pieneen potilasjoukkoon ja lyhyeen seurantaan, joten ne olisi hyvä varmistaa suuremmissa ja pitemmissä tutkimuksissa. Yhdessä aiempien havaintojen kanssa ne kuitenkin viittaavat kotipohjaisen kuntoharjoittelun parantavan Parkinson-potilaiden motorista toimintakykyä.

Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä liikehäiriösairaus, johon liittyy vapinan, liikkumisen hidastumisen ja lihasjäykkyyden lisäksi lukuisia muitakin oireita. Sairaus alkaa 50–70 vuoden iässä, ja noin prosentti yli 60-vuotiaista sairastaa Parkinsonin tautia. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?