5 tilannetta, joissa ei tosiaan kannata juoda alkoholia

Muistitko, että alkoholi voi esimerkiksi voimistaa tai heikentää lääkkeiden vaikutuksia?

8.10.2019 12:44

1. Syöt tiettyjä lääkkeitä

Alkoholi voi voimistaa tai heikentää lääkkeiden vaikutuksia. Jos sinulla on esimerkiksi alttiutta rytmihäiriöille ja otat tiettyä antibioottia ja alkoholia, yhdistelmä saattaa nostaa riskiä saada rytmihäiriö.

Alkoholi voi vaikuttaa lääkitysten tehoon myös sitä kautta, että lääkkeet unohtuvat kokonaan.

Etenkin näiden lääkkeiden kanssa ei ole syytä nauttia alkoholia:

  • Uni-, nukahtamis- ja rauhoittavat lääkkeet

  • Mielialalääkkeet, psyykenlääkkeet

  • Opioidikipulääkkeet

  • Epilepsialääkkeet

  • Eräät antibiootit

  • Alkoholivieroituslääke

  • Lihasrelaksantit

  • Matkapahoinvointilääkkeet

  • Kutinalääke

Kaikki mahdolliset yhteisvaikutukset tai haitat ovat aina yksilöllisiä.

2. Kärsit korkeasta verenpaineesta

Verenpainetauti kehittyy huomaamatta, eikä kohonnut verenpaine välttämättä oireile millään tavalla. Alkoholi nostaa verenpainetta.

Jos tiedät kärsiväsi korkeasta verenpaineesta ja käytät alkoholia, käytä sitä vain kohtuullisesti. Kohtuullisuus tarkoittaa naisilla yhtä ravintola-annosta ja miehillä korkeintaan kahta ravintola-annosta päivässä, mutta ei päivittäin.

3. Yrität tulla raskaaksi

Tutkimusten mukaan ainakaan kohtuullinen alkoholinkäyttö ei heikennä naisen hedelmällisyyttä. Tästä huolimatta raskautta yrittävien kannattaisi välttää alkoholia, sillä raskauden alkua ei yleensä huomaa ja alkuraskaudessa alkoholi voi haitata sikiön kehitystä.

4. Olet aikeissa harrastaa seksiä

Alkoholin haitallisella käytöllä on vaikutuksensa myös seksiin. Seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen onkin suositellut harrastamaan seksiä selvin päin tai vain hyvin pienen alkoholimäärän vaikutuksen alaisena. Humalassa voi esimerkiksi ottaa riskejä, joita ei tavallisesti ottaisi: ehkäisy voi unohtua tai voi päätyä turvattomalta tuntuviin tilanteisiin.

5. Olet krapulassa

Niin sanotun tasoittavan ottamisessa ei ole järkeä. Se vain pitkittää väistämätöntä krapulaa, josta tulee pahimmassa tapauksessa vielä sietämättömämpi. Jos juomista jatkuu muutama päivä, krapula vain pahenee, ja voi jopa tulla vieroitusoireita. Se voi taas johtaa juomisputken jatkumiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?