Puretko itsesi kipeäksi? Jopa korvakivun syy voi löytyä suusta – tunnista yllättävätkin oireet

Julkaistu:

Purenta
Suurinta purentahäiriöiden esiintyvyys on 35–50-vuotiailla, ja naisilla vaivat ovat 2–4 kertaa yleisempiä kuin miehillä.
Hampaiden narskuttelu, yhteenpureminen ja muut purennan toimintahäiriöt ovat yleisiä etenkin työikäisillä, ja pitkittyessään ne voivat johtaa yllättäviinkin oireisiin.

Purentaelimistön toimintahäiriöt (temporomandibular disorders eli TMD) on yhteisnimitys, jota käytetään leukanivelten, puremalihasten, hampaiston ja niihin läheisesti liittyvien kudosten sairaus- ja kiputiloista sekä toimintahäiriöistä.

Suurinta TMD-oireiden esiintyvyys on 35–50-vuotiailla, ja naisilla vaivat ovat 2–4 kertaa yleisempiä kuin miehillä.

Käypä hoito -suosituksen mukaan tavallisimmat oireet rajoittuvat suun ja leuan alueelle, mutta muutkin oireet ovat mahdollisia. Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että esimerkiksi korvakipu voi johtua purennasta.

TMD:n tavallisimpia oireita ovat:

 • Leukaniveläänet
 • Leukanivelten tai puremalihasten kipu
 • Suun rajoittunut avautuminen
 • Alaleuan liikehäiriöt

Muita oireita ovat muun muassa:

 • Päänsärky
 • Kasvokipu
 • Korvakipu
 • Kurkkukipu
 • Nielemisvaikeudet

”Saattaa tulla todella paha hammassärky”

Purentaelimistön toimintahäiriöt ovat monisyisiä, mutta yksi niihin vaikuttava tekijä on stressi.

– Stressistä voi tulla pureskelua ja muutakin lihasjännitystä – niskajännitys ja puremalihasten jännitykset vaikuttavat toisiinsa, PlusTerveyden lääketieteellinen johtaja, hammaslääkäri Kaj Karlsson kertoo.

Tyypillisin TMD-tapaus hänen mukaansa on sellainen, jossa ongelmat ovat paikallisia ja rajoittuvat kasvojen alueelle.

– On kipua purressa, leukanivelessä voi tuntua kipua, tai hampaissa voi olla kipua, jolle ei löydy tulehdussyytä.

Paikallisetkin oireet voivat olla vakavia.

– Saattaa tulla todella paha hammassärky, josta ihminen on aivan varma, että nyt on jotakin pahasti vialla – ja sitten paljastuukin, että kipu johtuu lihaksistosta tai purennan tasapainosta.

Pahimmassa tapauksessa kipu voi kroonistua

TMD-oireille on tyypillistä aaltoilu, eivätkä ohimenevät oireet aina vaadi hoitoa. Oireiden pitkittymistä tulisi kuitenkin välttää ja hakeutua ajoissa hammaslääkärin hoitoon.

– Laajemmalle levinneessä tapauksessa oireena voi olla koko kasvojen alueen särky, limakalvo-ongelmia, nielemisvaikeuksia tai kurkkukipua, joihin ei löydy mitään elimellistä syytä, Karlsson kertoo.

– Myös hampaiden menetys on mahdollista.

Pahimmassa tapauksessa TMD-kipu voi kroonistua.

– Suurin ongelma on se, että mitä pidemmälle krooninen kipu pääsee kehittymään, sitä helpommin siitä tulee krooninen kipusyndrooma. Kun kipu tietyllä tavalla alkaa pitää itseään yllä, siitä on todella vaikea päästä eroon.

Lähde: Käypä hoito -suositus

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt