3 kuvaa kertoo, kuinka tunnistat aivoinfarktin – tässä tilanteessa on soitettava välittömästi 112:een

rac

Julkaistu:

Aivoinfarkti
Aivoinfarkti voidaan usein estää nopealla hoidolla. Sairaalaan pitää hakeutua myös siinä tapauksessa, että oireet menisivät ohi.
Aivoinfarkti tarkoittaa aivovaltimon äkillistä tukkeutumista, jonka vuoksi osa aivokudoksesta jää ilman verenkiertoa ja happea ja menee kuolioon.

Pahimmillaan aivoinfarkti voi johtaa nopeaan kuolemaan, mutta lievimmillään sen oireet ovat niin vähäisiä, ettei niitä edes itse huomaa.

– Aivoinfarktien kirjo on hyvin laaja, Aivoliiton ylilääkäri, neurologian professori Risto O. Roine kertoi aiemmin.

Tukkeuma voi syntyä kolmella tavalla

Professori kertoi, että aivoinfarktin tukkeuma voi syntyä kolmella eri tavalla, ja syntytavasta voi riippua, miten voimakkaina oireet ilmenevät.

– Kyseessä voi olla joko sydänperäinen hyytymä, valtimotaudin aiheuttama suurten suonten ahtauma tai pienten suonten taudin aiheuttama ahtauma.

Kaksi ensimmäistä mekanismia aiheuttavat usein voimakasoireisen aivoinfarktin. Pienten suonten tauti taas on ikääntymiseen liittyvä hiipivä ilmiö, jossa verenpaine vaurioittaa vähitellen pieniä suonia aivojen sisällä.

– Jos tästä seuraa aivoinfarkti, se ei juuri aiheuta oireita vaan voi käydä niin, että aivoinfarkti jää huomaamatta. Tämä on iäkkäillä tavallinen ilmiö.

Näin tunnistat oireet

Aivoinfarkti voidaan usein estää nopealla hoidolla. Sairaalaan pitää hakeutua myös siinä tapauksessa, että oireet menisivät ohi, sillä niiden ilmaantuminen on merkki lähipäivien merkittävästi kohonneesta aivoinfarktiriskistä.
Terveyskylä on julkaissut aivoinfarktien tunnistamiseksi selkeän kuvaohjeen. Jos sinulle tai läheisellesi ilmaantuu äkillisesti alla olevan kuvan oireita, on soitettava välittömästi hätänumeroon 112.


Neljäsosa potilaista on työikäisiä

Terveyskirjasto korostaa, että aivoinfarktin saanut ei itse välttämättä edes tunnista oireitaan, joten avun saaminen voi riippua muista paikalla olijoista.

– Muista merkitä ylös myös kellonaika, jolloin oireet ilmaantuivat, sivusto neuvoo.

Usein aivoinfarkti mielletään iäkkäiden sairaudeksi, mutta on tärkeää huomata, ettei nuorenkaan sairastuminen ei ole harvinaista.

– Neljäsosa aivoinfarktipotilaista on työikäisiä eli alle 65-vuotiaita. Esiintyvyys nousee hyvin jyrkästi iän mukana, mutta vastoin yleistä käsitystä kyseessä ei ole pelkästään ikääntyneiden sairaus, Risto O. Roine kertoi tässä jutussa.
Lähde: Terveyskirjasto, Terveyskylä.

Aivoinfarktin suurimmat riskitekijät ovat:

 1. Korkea verenpaine
 2. Sydänsairaudet, erityisesti eteisvärinä
 3. Kovat eläinrasvat, korkea kolesteroli
 4. Tupakointi
 5. Liikunnan puute
 6. Ylipaino
 7. Diabetes

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt